Nie mam łączki, ani preriowego ogrodu, ale lubię takie niespodzianki
Czytałam, że rośliny mają podobnie jak inne stworzenia, mocną wolę przetrwania. Podobno najlepiej jest, gdy w naszym ogrodzie rosną bujnie niczym chwasty. Wtedy wiadomo, że im u nas dobrze
Wszyscy robią ładne rabatki, a mnie się same wysiewają kwiatki
już zaczynam mówić wierszem
W moim ogrodzie, na razie kompozycje układają się same..sadzonki maków dostałam od mamy, gdy się wprowadzałam, dwa lata temu i wydawało mi się, że zmarniały. W zeszłym roku nie kwitły, zapomniałam o nich. Maciejka też wysiała się sama i pachnieeeeeee..
A teraz z serii znajdź różnicę I nie mówię o soczystości zieleni, bo ze względu na suszę może dość znacznie się różnić
Miejscówka nr 1
Krok pierwszy
Krok drugi
Miejscówka nr 2 -
Co prawda mam obawy, czy ta kulka nie za duża, ale w innym miejscu jak rosła, to zasłoniła ją hortensja - jakoś to miejsce automatycznie mi się nasunęło dla niej, tym bardziej, ze mała kulka na taras się przesunęła. No i stipę muszę wziąć, bo w obecnym miejscu ciut ciasno, ale na pewno na tej rabacie zostanie
I widok z kanapy - zgodnie z sugestiami doszły kuleczki buksowe - muszą się wyrównać, bo narazie trochę niepodobne
A propo Twojego pytania wrzucam zdjęcia tkaniny - kupowana jako woal - sztuczna w każdym razie i dość łatwo się zmywają deszczem zabrudzenia - szkoda by mi było kupować coś drogiego i musieć patrzeć jak coś się ubłoci i prać co chwilę
Z racji, że miałam to robić sama i zależało mi na tym, żeby nie stracić kasy jak nie wyjdzie, to trochę się narobilam, ale wyszło po taniości - nie kupowałam taśmy do firan, tylko zaszewki robiłam sama. Mocowanie na żabki jeżdzące po lince ze stali nierdzewnej. eM najchętniej dla lepszego komfortu używania linki wymieniłby na szyny jakieś, tylko jeszcze nie wiemy jak ugryźć temat ich mocowania do poprzeczek pergoli
las jarzmiankowy mnie urzekł - to Roma?? Lubię czosnki w takim przekwicie, jak sztuczne wtedy wyglądają. U mnie Herzogin Christiana po raz pierwszy ma więcej niż jeden kwiatek i na razie jest niska tak pod 50 cm. Ciekawe czy wystrzeli tak jak u ciebie w górę w poprzednich latach. Oby nie.
Nie mam zdolności rysowania, ani sprzętu. Tak to obmyśliłam póki co. Wstawiłam też metasekwoje, bo mam dwie i muszę im poszukać miejsca. Róża bonica może być wymieniona na hortensję.
Agatko jak tu nie być szczęśliwą,jak z takim poświęceniem ludzie do garną...no dobra ...do ogrodu...ale ogród to jakby część mnie W tak daleką drogę,w największy upał i to jeszcze z naręczem zieleniny wszelkiego rodzaju i jeszcze spełniają marzenia
Było swojsko,wesoło i gorąąąąąącooooooooooooo!!!Ponad osiem godzin zleciało nie wiadomo kiedy!? Nie wiem jak dziewczynom udało się zrobić tak ładne zdjęcia w takim słońcu? A wspólna fotka pamiątkowa to mus!Ogarnialiśmy się dwa razy ,bo się nam gdzieś Sylwia zagubiła do pierwszej fotki
Czekam na Ciebie Pozdrawiam.
Ja wczoraj posadziłam ostatnie clematisy [Josephine, Innocent blush i innocent glance i Midori]. Ale już musiałam coś wyrwać żeby zmieścić ostatnie 2. Wszystkie wielkokwiatowe. oby rosły i kwitły.
Różnica w wielkości, jakości sadzonek ogromna. Josephine 3 szt, 2 w bardzo cienkim stanie, nie wiem czy przeżyją. Mam przynajmniej nadzieję, że ta sztuka co dostała się siostrze przeżyje.Nadal się uczę kupować rośliny przez net. Wkurza mnie wyciąganie z doniczki. Ok są rośliny które dobrze to zniosą, ale akurat clemtis i jego łamliwość to torebka foliowa nie jest opakowaniem optymalnym.
Róże jeszcze kwtiną. Zapach Gertrudy nadal powala. Dziwne że u Ciebie nic nie kwitnie jeszcze.
Przed domem mam jeszcze wedding piano, pierwszy pełny sezon u mnie, trochę słabo kwitnie, ale kwiat mi się podoba.
Moim zdaniem podłoże zostało nierównomiernie wyrównane, stąd po deszczu powstały nierówności. Tam, gdzie gorzej zostało zagęszczone, ziemia się zapadła. Niezbędne jest dosypywanie w dołki, przegrabianie i dosiewki w tych miejscach.
Cześć kruci, jak Twój bluszcz po zimie? Przetrwał w donicach?
Pytam, bo mam podobny u siebie na tarasie, w wąziutkiej doniczce na szybko ocieplonej styropianem, został wsadzony jako mała gałązka, a po zimie rozrósł się pięknie.
Teraz ma dylemat, czy go przesadzać do czegoś większego czy na razie zostawić. Bo z tego, co pisze Gardenarium w takich warunkach nie powinien przetrwać, a jednak
U mnie w tunelu podobnie ale ja liście wywalam żeby jakieś choroby się nie rozwinęły
Jakie masz czarne odmiany ?
Mogę tu mój pokazać ?
Najwyzej potem wywalę
Tak mi się ten ptaszorek podoba, ze sobie nie wyobrażasz! I jeszcze te jarzmianki - moj kolejny komentarz u Ciebie z zachwytem nad tym łanem!!
A too.. oj można się rozmarzyć, piękna jest! DO tego zachwycam się nad Heidi, bo moja ma duuużo słonka i niestety krótko przez to kwiaty wytrzymały.. z Kolei Lavender Ice miała milion pięćset paków, z czego połowa zżółkła i odpadła, wrrr...
Ruderowa mówisz, że wymaga poprawek? A nie wygląda