Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Między polem, a lasem. 14:13, 19 cze 2019

Do góry
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 14:11, 19 cze 2019

Do góry
Nie mam łączki, ani preriowego ogrodu, ale lubię takie niespodzianki

Czytałam, że rośliny mają podobnie jak inne stworzenia, mocną wolę przetrwania. Podobno najlepiej jest, gdy w naszym ogrodzie rosną bujnie niczym chwasty. Wtedy wiadomo, że im u nas dobrze
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:04, 19 cze 2019

Do góry
Jeszcze Wam mikołajka zostawię i lecę sypać korę póki Kaja śpi
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 14:03, 19 cze 2019

Do góry
Wszyscy robią ładne rabatki, a mnie się same wysiewają kwiatki

już zaczynam mówić wierszem

W moim ogrodzie, na razie kompozycje układają się same..sadzonki maków dostałam od mamy, gdy się wprowadzałam, dwa lata temu i wydawało mi się, że zmarniały. W zeszłym roku nie kwitły, zapomniałam o nich. Maciejka też wysiała się sama i pachnieeeeeee..
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:59, 19 cze 2019

Do góry
A teraz z serii znajdź różnicę I nie mówię o soczystości zieleni, bo ze względu na suszę może dość znacznie się różnić

Miejscówka nr 1

Krok pierwszy

Krok drugi

Miejscówka nr 2 -

Co prawda mam obawy, czy ta kulka nie za duża, ale w innym miejscu jak rosła, to zasłoniła ją hortensja - jakoś to miejsce automatycznie mi się nasunęło dla niej, tym bardziej, ze mała kulka na taras się przesunęła. No i stipę muszę wziąć, bo w obecnym miejscu ciut ciasno, ale na pewno na tej rabacie zostanie

I widok z kanapy - zgodnie z sugestiami doszły kuleczki buksowe - muszą się wyrównać, bo narazie trochę niepodobne

Przedziwny Ogród 13:56, 19 cze 2019

Do góry

Pięęęękny ogródeczekPoprostu bajka
Pozdrawiam.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:45, 19 cze 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Kasiu, wysłałam Ci wiadomość, zerknij proszę

A propo Twojego pytania wrzucam zdjęcia tkaniny - kupowana jako woal - sztuczna w każdym razie i dość łatwo się zmywają deszczem zabrudzenia - szkoda by mi było kupować coś drogiego i musieć patrzeć jak coś się ubłoci i prać co chwilę

Z racji, że miałam to robić sama i zależało mi na tym, żeby nie stracić kasy jak nie wyjdzie, to trochę się narobilam, ale wyszło po taniości - nie kupowałam taśmy do firan, tylko zaszewki robiłam sama. Mocowanie na żabki jeżdzące po lince ze stali nierdzewnej. eM najchętniej dla lepszego komfortu używania linki wymieniłby na szyny jakieś, tylko jeszcze nie wiemy jak ugryźć temat ich mocowania do poprzeczek pergoli

Między polem, a lasem. 13:43, 19 cze 2019

Do góry
Ogród z rzeźbą 13:32, 19 cze 2019

Do góry
Zana napisał(a)

las jarzmiankowy mnie urzekł - to Roma?? Lubię czosnki w takim przekwicie, jak sztuczne wtedy wyglądają. U mnie Herzogin Christiana po raz pierwszy ma więcej niż jeden kwiatek i na razie jest niska tak pod 50 cm. Ciekawe czy wystrzeli tak jak u ciebie w górę w poprzednich latach. Oby nie.

A i hostowa wymiata. Uwielbiam ją po prostu!!!
Między polem, a lasem. 13:31, 19 cze 2019

Do góry
Nie mam zdolności rysowania, ani sprzętu. Tak to obmyśliłam póki co. Wstawiłam też metasekwoje, bo mam dwie i muszę im poszukać miejsca. Róża bonica może być wymieniona na hortensję.

Za drzwiami do ogrodu... 13:31, 19 cze 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Widzę, że spotkanie udane i pięknie ogród dziewczyny pokazały i Ty też cała szczęśliwa i zadowolona..goście dopisali, towarzystwo dało się ogarnąć do fotek, no i super ta ławeczka pasuje jak malowana do ogrodu
Macham do wszystkich, może do następnego spotkanka

Agatko jak tu nie być szczęśliwą,jak z takim poświęceniem ludzie do garną...no dobra ...do ogrodu...ale ogród to jakby część mnie W tak daleką drogę,w największy upał i to jeszcze z naręczem zieleniny wszelkiego rodzaju i jeszcze spełniają marzenia
Było swojsko,wesoło i gorąąąąąącooooooooooooo!!!Ponad osiem godzin zleciało nie wiadomo kiedy!? Nie wiem jak dziewczynom udało się zrobić tak ładne zdjęcia w takim słońcu? A wspólna fotka pamiątkowa to mus!Ogarnialiśmy się dwa razy ,bo się nam gdzieś Sylwia zagubiła do pierwszej fotki
Czekam na Ciebie Pozdrawiam.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:27, 19 cze 2019

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ja też nie w czasie jestem.
Jeszcze tuj nie skończyłam ciąć i buksów.
Co ta u was pada. U nas upał.
U mnie też coś chrząszcze zżerają. Pół krzaczka jeżówek padło, pewnie korzeni nie ma. No i dziura się w rządku zrobiła.
Ale trudno nadążyć za tymi robalami.
Ładne róże. U mnie nadal żadnej.

Ja wczoraj posadziłam ostatnie clematisy [Josephine, Innocent blush i innocent glance i Midori]. Ale już musiałam coś wyrwać żeby zmieścić ostatnie 2. Wszystkie wielkokwiatowe. oby rosły i kwitły.

Różnica w wielkości, jakości sadzonek ogromna. Josephine 3 szt, 2 w bardzo cienkim stanie, nie wiem czy przeżyją. Mam przynajmniej nadzieję, że ta sztuka co dostała się siostrze przeżyje.Nadal się uczę kupować rośliny przez net. Wkurza mnie wyciąganie z doniczki. Ok są rośliny które dobrze to zniosą, ale akurat clemtis i jego łamliwość to torebka foliowa nie jest opakowaniem optymalnym.

Róże jeszcze kwtiną. Zapach Gertrudy nadal powala. Dziwne że u Ciebie nic nie kwitnie jeszcze.

Przed domem mam jeszcze wedding piano, pierwszy pełny sezon u mnie, trochę słabo kwitnie, ale kwiat mi się podoba.

Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 13:24, 19 cze 2019

Do góry
piotr1 napisał(a)
Witam,

w tym roku stałem się szczęśliwym posiadaczem nowego trawnika. Wynająłem do tego celu firmę, która, w mojej amatorskiej ocenie, spisała się całkiem nieźle. Założyli nawadnianie, nawieźli nową ziemię, wyrównali grunt, etc.
Trawa wzeszła (chwasty też, ale to osobna historia), ale po ostatnich ulewach i burzach w trójmieście, nowa ziemia dość mocno zmieniła kształt.
Wcześniej wszystko było równe jak stół, a teraz pełno jest drobnych wałów i wąwozów (na 2-3cm) złożonych z ziemi i trawy. Może tragizuje i właściwie inaczej się nie da, ale jeśli jest jakiś sposób, to chętnie bym go wypróbował.
Zabrałem się za grabienie, ale obawiam się, że to zniszczy nową trawę. Gotów jestem spróbować wałowania, ale to już nieco większa inwestycja niż grabie, więc chciałbym wiedzieć czy to ma sens. Jeśli są inne sposoby to chętnie posłucham.
Trawnik ma raptem ~150m2, więc dowolnie pracochłonna metoda nie jest mi straszna.

Dla zobrazowania problemu załączam zdjęcie. Specjalnie na tą okoliczność poukładałem kamyczki, bo inaczej nierówności trudno było uchwycić obiektywem.

To mój pierwszy post, więc przy okazji witam i pozdrawiam.
Piotr

Moim zdaniem podłoże zostało nierównomiernie wyrównane, stąd po deszczu powstały nierówności. Tam, gdzie gorzej zostało zagęszczone, ziemia się zapadła. Niezbędne jest dosypywanie w dołki, przegrabianie i dosiewki w tych miejscach.
Bluszcz na bocznych scianach tarasu 13:19, 19 cze 2019

Do góry
Cześć kruci, jak Twój bluszcz po zimie? Przetrwał w donicach?

Pytam, bo mam podobny u siebie na tarasie, w wąziutkiej doniczce na szybko ocieplonej styropianem, został wsadzony jako mała gałązka, a po zimie rozrósł się pięknie.
Teraz ma dylemat, czy go przesadzać do czegoś większego czy na razie zostawić. Bo z tego, co pisze Gardenarium w takich warunkach nie powinien przetrwać, a jednak

Jurajski Ogród 13:14, 19 cze 2019

Do góry
Agi, Dominika, Basiu, bardzo dziękuję za odwiedzinki i ciepłe słowa

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:03, 19 cze 2019

Do góry
taki listeczek o wymiarach 48cm x 33cm bez tego czubeczka na końcu

katalpa
Ukojenie 13:03, 19 cze 2019

Do góry
zoja napisał(a)
Dopiero zrobilamm porzadek w tuneliku. Pomidory poszly do fryzjera a to co scielam maja za sciolke.
Poxno ale wczesniej nie bylo jak.

Po lewej same czarne, po prawej wiekszosc czerwonych.

U mnie w tunelu podobnie ale ja liście wywalam żeby jakieś choroby się nie rozwinęły
Jakie masz czarne odmiany ?
Mogę tu mój pokazać ?
Najwyzej potem wywalę

Ogród z rzeźbą 12:51, 19 cze 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Tak mi się ten ptaszorek podoba, ze sobie nie wyobrażasz! I jeszcze te jarzmianki - moj kolejny komentarz u Ciebie z zachwytem nad tym łanem!!

Zana napisał(a)

Uchwycona w jarzmiankowym buszu Schoene Maid

A too.. oj można się rozmarzyć, piękna jest! DO tego zachwycam się nad Heidi, bo moja ma duuużo słonka i niestety krótko przez to kwiaty wytrzymały.. z Kolei Lavender Ice miała milion pięćset paków, z czego połowa zżółkła i odpadła, wrrr...

Ruderowa mówisz, że wymaga poprawek? A nie wygląda
Pszczelarnia 12:45, 19 cze 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Kwitnie tulipanowiec - obficie.

Na razie jeszcze mały w porównaniu z lipą

Strasznie sie ciesz, ze go masz, dorastalam z takimi Ciekawe, kiedy lipe dogoni, bo one duze rosna. Ile lat go juz masz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies