Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:09, 09 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Podlewam już tylko warzywnik, a i to tylko wtedy, kiedy widzę, że omdlewa. Deszczu żadne podlewanie nie zastąpi. Nie jestem w stanie nawilżyć korzeni na stosowną głębokość. I tak jest lepiej niż rok temu, bo maj był deszczowy.
Artykuł M.D. czytałam - uśmiałam się bardzo.

Ciekawa jestem tych Twoich nowych trendów zakupowych.

No co zrobić - dzisiaj patrzyłam ile śmieci produkujemy - to w kontekście pogody - hmm.... zastanawiam się co mogę jeszcze zrobić żeby ograniczyć te plastiki

Moje nowe trendy to krzaki - niestety postawiłam na złe konie - co lubia ciut wody - nie wiem jakie krzaki są na stepy

taki pyci rh - tak go pielęgnowałam no cóż

Mój ogrodowy pamiętnik 22:08, 09 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Naprawdę tak długo kwitnie? Bez przerwy? To ja bym chętnie co roku kupowała, ha. Piękna jest.

Toteż ja kupiłam już ją drugi rok . Mam rzut beretem małe ogrodnictwo, w którym zawsze wiosną ją mają .
Gdyby była wieloroczna to byłby ideał .
Wiem, że trudno uwierzyć ale kwitnie bez przerwy do późnej jesieni.
Mały przeglądzik zeszłoroczny.

02.06. - zakup

14.06. - krótko po posadzeniu

06.07.

16.08.

02.09.

06.10.

Ostatnie jej zdjęcie (kiepskiej jakości więc nie wstawiłam) mam z 02.11. - nadal kwitła.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:05, 09 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Taki mój

Ty szybka jesteś już posadzony - mój chyba ciut większy i ma te guziki i czekam na kwitnienie - masz guziczki ? bo nie widzę - wsadziłam do donicy i dałam sobie więcej czasu na wsadzenie bo rozważam pożegnanie z pewnym jałowcem
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:01, 09 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Mirko, gdzieś mi się Twój wątek zapodział i nie byłam u Ciebie jeszcze w tym roku. Lecz dziś szczęśliwie poszłam śladem Twojego komentarza i znów mogę podziwiać dzieło Twoich rąk i wyobraźni ☺ Ten ogród tchnie tajemnicą, jest przytulny, wielopiętrowy i ma piękny warzywnik, a takie lubię najbardziej☺
Na zacytowanym zdjęciu widzę pień świerka kłującego? Jeśli tak, to napisz, proszę jak wokół niego funkcjonują inne rośliny? Zdjęcie pokazuje bujny zakątek ale może to złudzenie. Czytałam że pod nim nic nie chce rosnąć i się poważnie zastanawiam czy swojego nie eksmitować póki mały. Nie chciałabym też by zabrał całe swiatło.

Dorotko też u Ciebie nie byłam dawno mus się poprawić
Bardzo dziękuje za miłe słowo - wielopiętrowy - właśnie jestem na tym etapie bo uciekło mi srednie piętro - naprawiam

jeśli chodzi o świerka - wkoło tak 1,20 to nic nie sadziałam - rośnie to co chce - fiołki, ułudka i takie zadarniające co zapomnialam - dopiero na linii rabaty rośnie pieris który był chyba wcześniej niż świerk i inne - no to nie są dobre i proste rabaty z takim drzewem - drzewa powinny w lesie rosnąć tego
typu no ale to teraz dopiero wiem

zrobiłam kilka fotek dla Ciebie tego miejsca

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:58, 09 lip 2019

Do góry
Anulko, aż dwie godziny z Twego cennego czasu?

Na mojej działce w żadnym miejscu nie ma poziomu. Czasem na zdjęciach to wychodzi, bo w naturze to się jakoś gubi albo moje oko już tego nie dostrzega.
Tak, stipę warto mieć. Niewiele mam innych roślin, które tak jak ona potrafiłyby podbić urodę sąsiednich.
Tego wilczomlecza miałam kiedyś w donicach. Popatrzę na ryneczku, może będzie jeszcze dostępny.
Donice to nie jest moja mocna strona. Podobnie jak wysiewy w donicach i pikowanie. Wciąż usiłuję utrzymać równowagę pomiędzy pracami w ogrodzie, a możliwością cieszenia się z tego, co w nim jest przy okazji zajmowania się innymi pasjami. Wszystkie te ozdóbki ogrodowe pięknie dopełniają ogród, ale wymagają pielęgnacji, konserwacji i innych takich. (wtargać, wytargać, wypełnić, nasadzić, podlewać, umyć itd). A ja chyba wolę ten czas przeznaczyć na coś innego.
Z tego też powodu w ogrodzie nie planuję żadnych wodnych elementów.

W cieniu - zacieniona 21:54, 09 lip 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Co się pnie po łuku na ostatnim zdjęciu?

Różyczka różowa nn,Powojnik Mazurek i Krzewuszka Nana Variegata.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:53, 09 lip 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Mira, lansujesz mnie kupiłam dwa te dziurawce i szparaga, ale świetnie wygląda na rabacie, nadaje lekkości bardziej niż selerowate.
Paniprzyrodo, mam kurki od Ciebie na honorowym miejscu, zawsze mi przypominają miłe chwile, dzięki za pozdrowienia, fotki kiedyś będą i stół tez trafi na nie w swoim czasie

Nie lansuję niech każdy się sam lansuje - tylko skoro byłam i mam fotki to ciut chciałam pokazać - jesteś u mnie na wątku więc myślę że miło będzie jak i inni którzy chcą u mnie bywać sobie popatrzą o.

To mnie ten szparag zaintrygował zwłaszcza że nie patrzyłam na niego - a musi mieć mokro

lantana obsadziłam donice po bratkach - dopiero teraz się rozrastają

W cieniu - zacieniona 21:51, 09 lip 2019

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Tylko się cieszyć z deszczu

Deszcz pożądany...ale w nadmiarze szkodliwy -wyłamane kwiaty,podtopione rabaty.
Ogród z czereśnią 21:51, 09 lip 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Witaj Aniu
No ja szybciej Twój wątek (przynajmniej z czeresnią ) przejrzałem (bo jeszcze mało stron) ale już mi sie podoba a szczególnie ciekawe paprocie (u mnie wszystkie uschły dziś żona pościnała je za jakiś czas odrosną) no i róże, które oglądam u innych bo u mnie na razie w powijakach.
Pozdrawiam słonecznie

No faktycznie Greg trochę łatwiej Ci było ogarnąć mój wątek niż mnie Twój
Fajnie, że zaglądnąłeś i zapraszam częściej Twój wątek jest wyjątkowy - ogromnie mi się podoba Twoje wplatanie poezji między rośliny Na pewno będę zaglądać.

Ja również lubię paprocie - ale zdecydowanie nie należy do tych które lubię pióropusznik strusi kiedym mieliśmy i dziad zarósłby cały ogród
W wątku Zbyszka z Borów Tucholskich (prawie) kilka lat temu zakochałam się w wietlicach japońskich. Nabyłam trzy sztuki (hahaha, wiem, niewiele) pierwszą była odmiana Metallicum i jakieś dwie inne których nazwy niestety wypadły mi z głowy. Jest jeszcze narecznica. Też ją lubię bardzo.
Twoje na pewno odrosną
Pozdrawiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:49, 09 lip 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Pięknie, cudny masz ten kącik ogrodnika
U nas zimno już od paru dni, zaledwie 16 st i leje już trzeci dzień. Oboje z eM patrzymy na ogród i mamy wrażenie że to jesień

U mnie rano i wieczorem zimno, w południe było slonecznie i ciepło - też mam wrażenie że jesień - jakoś to w powietrzu czuję

to niech u Was już nie leje - dmuchaj na południe bo mi choc co usycha

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:47, 09 lip 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
mocno z calego serca deszczu zycze, to straszne tak patrzec jak sie ogrod bez wody meczy.
Zakupy fajne.
Ja rozwazam co by tu jeszcze wepchnac u mnie i gdzie

Iza padał dzisiaj od 11.03 do 11.08 nawet kostaka na podjeździe nie zmoczyła się bardzo - a tak dobrze się zapowiadało

Nie rozważaj jedź na zakupy

Porzeczki się kończą - upieklam placek z porzeczkami i chciałam pokombinować dałam kokos - nie spodobało mi się to połączenie

Ogród z czereśnią 21:38, 09 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Iza - dziękuję bardzo. Wiesz właśnie się zastanawiam czy tego derenia podciąć dołem czy zostawić taki "krzaczor". Jeszcze nie zdecydowałam, ale się waham. Jak myślisz?

Hosty i paprocie bardzo lubię i ogólnie te cieniolubne rośliny. Taki leśny klimat - dla mnie jest uspokajający

Dla Ciebie moja fasolka

pokaze Ci jutro moje drzewko to bedziesz miala material do przemyslen

fasolka mniam
Ogród z czereśnią 21:36, 09 lip 2019

Do góry
Adela napisał(a)
Bardzo podoba się mi Twój cienisty zakątek
Paproci jeszcze nie mam. W pierwszej kolejności zafunduję sobie brunerę, bo od dawna mnie kusi.

Elu, dziękuję bardzo brunnery sobie nie funduj tylko jeśli odpowiada Ci "Looking Glass" to powiedz a ja chętnie Ci odstąpię część i obiecuję, że rozrośnie się bardzo szybko Jutro albo pojutrze ją obfocę i Ci pokażę jak wygląda teraz u mnie. Trochę jednak ma ona za sucho mimo podlewania - chociaż nie podlewam tej rabaty codziennie ani za często nawet, a paprocie lubią mokro. Brunera mi trochę podsycha ale jak będziesz ją podlewać to powinno być spoko. Pięknie kwitnie i długo a nawet jak przekwitnie to łodyżki ją zdobią.
Kochanowy ogród 21:32, 09 lip 2019

Do góry

Ogród z czereśnią 21:31, 09 lip 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
A do dereni pasują hortensje bukietowe, może ode mnie jakiś ukorzeniony patyczek weźmiesz? jak znajdziecsię taki bo w tym roku chyba ciężko z ich ukorzenianiem.

Ula, co do miejsca przy dereniu - to do tego dojdę mam pomysł ale na pewno już nie na ten rok Hortensje bukietowe szt. 3 udało się ukorzenić w tym roku więc coś już będzie ale dziękuję bardzo za propozycję
Ogród z czereśnią 21:29, 09 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Dziękuję Aniu, wiem, że je lubisz a ja je lubię w Twoim ogrodzie też
Tym razem trochę pachnących ziół dla Ciebie

Dziękuję bardzo ziółek właśnie mi brakuje, tylko we wjeździe do garażu mam macierzankę i przy każdym potrąceniu wydziela piękny zapach
Ogród z czereśnią 21:27, 09 lip 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Porownania super bardzo mi sie podoba ta hostowa rabatka szkoda, ze tak malo cienia mam ale powoli zbieram hosty, kto wie czy je kiedys razem nie posadze jak sie cien zrobi (jak drzewa urosna).
Mam tez derenia nie wiem jakiego ale M go na drzewko uformowal i to moje ulubione drzewko jest, bo jesienia ma piekny kolor, zima tez przyciaga wzrok, wiosna wczesnie pieknie kwitnie a latem ma takie ladny odcien zieleni, ktora odbija sie na tle lasu.

Iza - dziękuję bardzo. Wiesz właśnie się zastanawiam czy tego derenia podciąć dołem czy zostawić taki "krzaczor". Jeszcze nie zdecydowałam, ale się waham. Jak myślisz?

Hosty i paprocie bardzo lubię i ogólnie te cieniolubne rośliny. Taki leśny klimat - dla mnie jest uspokajający

Dla Ciebie moja fasolka

Ogród z czereśnią 21:24, 09 lip 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Hosty i paprocie bardzo ładne moje ulubione

Dziękuję Aniu, wiem, że je lubisz a ja je lubię w Twoim ogrodzie też
Tym razem trochę pachnących ziół dla Ciebie

W ogródku emerytki 21:24, 09 lip 2019

Do góry
gogo napisał
Ta gajlardia Fanfare w poprzednie lata miała po jednym kwiatku, w tym roku się zrehabilitowała
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/189/1894890/original.JPG[/img]

Śliczne ma kwiaty poszukam sobie o niej może i do mnie trafi
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:23, 09 lip 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies