Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:55, 16 lip 2019

Do góry
Fuksja napisał(a)
Witam, co za roślinka ta niebieska.

Salvia verticillata 'Purple Rain'.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:36, 16 lip 2019

Do góry
Z róż jeszcze larissa przed cieciem. Póki co dosyć ładnie tłoczy

A poniżej w trawach szykują się lilie U mnie to jest raczej nowość, ale wynalazłam im zakątek odpowiedni i mam zamiar zaliliować się w tym miejscu mocniej O ile oczywiście będzie się nam współpraca układać
Ale lilie chyba nie są jakieś problemowe, więc może damy radę

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:33, 16 lip 2019

Do góry
no zobaczymy na przyszly rok co pokaze

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:32, 16 lip 2019

Do góry
Kochani. Oto moja pięta Achillesa czym obsadzic o wódki tej rabaty. Chcę wymienić świerk na buk czerwony pendula i myślałam o miniaturowej róży na wykończenie. Czy to dobry pomysł? To miejsce eksponowa chciałabym żeby było reprezentacyjne. Wszelkie sugestie mile widziane

Stanowisko slonce/polcien

Ogród wśród pól i wiatrów 17:32, 16 lip 2019

Do góry
A ja dziś cięcia c.d. Lawendę ciachnęłam pod larissą, bardzo mocno. Na wiosnę oszczędzałam, ale teraz ciachnęłam naprawdę ostro. Tak więc nie wiem czy zakwitnie jeszcze w tym roku, ale może się krzaczki ładnie odbudują. Zobaczmy. Poza tym meidiland pod brzozą ciachnęłam, luźniej się zrobiło.

Bonica ścięta jakoś dziwnie wygląda, nie mogę się przyzwyczaić do braku krzoczorów
Ale liczę na powtórkę kwitnienia we wrześniu.
Ogród wśród pól i wiatrów 17:26, 16 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No wlaśnie takie urocze, że nawet chciałam je kupić w tym roku. I co? Kupiłam jeżowki . Niereformowalna jestem. Ale potwierdzam że floksy są bardzo ładne.

Widziałam Twoje jeżówki - piękne masz!!! U mnie eM kocha jeżówki, a jako że wraca w niedzielę, to coś czuję, że przyszłym tygodniu mnie czeka maraton po lokalnych szkółkach w poszukiwaniu jeżówek, hehe. Nie powiem, żebym się specjalnie martwiła tą perspektywą, też lubię jeżówki

Dzisiejszą vaniklę zostawiam
Chwasty w trawniku 17:23, 16 lip 2019

Do góry
Jestem załamana, kupiliśmy trawę z rolki i firma nam założyła miesiąc temu 300 m trawnika.
Jedna trzecia to wiechlina roczna.
Już przeczytałam wszystko w wątku na ten temat.
Niewiele osób podzieliło się efektami stosowania herbicydów selektywnych.
Na taki świeżo założony trawnik mogę coś zastosować?
Chyba tylko procesowanie się ze sprzedawcą mi zostało?
Dziś trawnik wygląda jak na zdjęciu.
Rozpoznawanie traw 17:22, 16 lip 2019

Do góry
Być może to rozplenica szczecinkowata Pegasus - podobny kłos

sierpień
Mój ogrodowy pamiętnik 17:12, 16 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Pszczółka chyba się opiła nektarem .

Hehe, widzę Koleżanka też pszczółki podgląda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 16 lip 2019

Do góry
Rudka napisał(a)
Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu. Marzy mi się taki piękny ogród jaki ma większość z was Na początek mam prośbę o pomoc przy projekcie rabaty. Rabata ma 0.6 na 12m. Ciągnie się pomiędzy ogrodzeniem a kostką na wjeździe. Za ogrodzeniem jest podjazd do domu sąsiada a za podjazdem dom drugiego sąsiada. Wiem, że rabata jest strasznie wąska, ale już nie da się jej poszerzyć. Chciałabym się trochę odgrodzić. Myślałam żeby wsadzić tam jakieś drzewa kolumnowe (grab, jarząb ) o jak najwęższej koronie, żeby jak najmniej przechodziły przez siatkę a pod nimi wsadzić lawendę albo trawy ozdobne. Z naszej strony rośliny mogą wchodzić na chodnik. Rabata ma wystawę południową. Poniżej zdjęcie z nabazgranymi roślinami. Co sądzicie o takim nasadzeniu? Czy drzewa na tak wąskiej rabacie to dobry pomysł? Nie mogę posadzić żadnego pnącza bo to nie moje ogrodzenie, wstawianie tam pergoli również nie wchodzi w grę.

Na końcu z prawej strony będzie wiata na drewno, myślałam żeby puścić na nią wiciokrzew.

Mam podobną rabatę,tylko,że sąsiada tuje za płotem tworzą tło.Kolumnowe drzewa jak najbardziej tu się sprawdzą,pomyśl o Amanogawie lub kulistych szczepionych wiśniach.Jednak na siatkę puściłabym trzmielinę lub bluszcz,obie rośliny są zimozielone
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 16:04, 16 lip 2019

Do góry
Dzisiaj proszę o kolejną poradę - już enty raz się zabieram do tego kawałka ogrodu za domem mam skopaną w końcu rabatę, która ma częściowo zasłonić garaż, więc muszą tam być wyższe nasadzenia (prawy bok trójkąta -szer. ok. 3m). Na płot dam bambusa takiego jak na ogniskowej po lewej, na furtkę też.
Mam tam posadzone: barwinki, dwie rozplenice, dwie limeligt, migdałka i jukę - jeszcze po starym kształcie rabaty. Ewentualnie w doniczkach mam jeszcze żółte rozchodniki i trzy azalie (ale to chyba jednak nie moje klimaty).
Rabata ogniskowa (po lewej) mi się podoba (stipa, werbena, sesleria, trzcinniki) - może jednak do niej nawiązać, tym bardziej, że przy tarasie naprzeciwko posadziłam lawendy (chyba dam im też ten niebieski kamień jak na ogniskowej - jeszcze się waham).
Poradzcie coś - bo denerwuje mnie już ten widok z okna - muszę się za to zabrać

Ranczo Edy 15:58, 16 lip 2019

Do góry
Hibiskus już jesttttt kwitnąco

Na zielonej... trawce :) 15:54, 16 lip 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Anabelle dosłownie za momencik

Po miesiącu anabelle już pewnie piękny spektakl dają W jakiej odległości mniej więcej sadziłaś?

Bawarka 15:52, 16 lip 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)

ten pierwszy obrazeczek to w rameczkę proszę cudny
upajam się widokiem twojego ogrodu Kasiu ..
buziam
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:52, 16 lip 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Anitka a ta hakone jak się nazywa? Ładny kolor, w słońcu a taki limonkowy.
Ranczo Edy 15:33, 16 lip 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
O, piękne majowe tamaryszki, a hortki wymiatają! Ale najładniejsza to ta niebieska !

Hanusia dziękuję bardzo a ta niebieska macha serdecznie

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 15:15, 16 lip 2019

Do góry
bql3 napisał(a)
Yahoo!

wpadłem na chwilę aby ogarnąć swój wątek bo trochę zaniedbałem go ale roboty trochę miałem ostatnio a i na ogrodzie co nie co trzeba było zrobić. Najważniejsze co udało mi się dopiąć to bardzo korzystny zakup latarni japońskich do mojego ogrodu herbacianego oraz mały lifting na rabatach spowodowany założeniem ekobordów bo stare drewniane już dawno szlag trafił w glebie.
Trawę tylko nie było czasu jeszcze przyciąć, to zrobię po niedzieli ale za to rozłożyłem ONSEN (jacuzzi)! - ha! ... co oznacza że sezon wypoczynkowy w Chashitsu i na ogrodzie uważam za otwarty
zapraszam do oglądania galerii fotek gdzie zatracam się w klimatach japońskich...

cdn....

Cudowny klimat stworzyłeś Janie ! już to wcześniej wiedziałam po klonikach ale teraz to się rozwinąłeś na maksa dodatki super figury i jackuzi jeeeju iii czy przy medytującej postaci jest ciurkadełko? tak fajnie z daleka wygląda jakby woda wybijała haa super fajnie u ciebie pobiegać i po wzdychać pozdrawiam
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:14, 16 lip 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Jeszcze kwitną ostróżki

Wprowadziłam też do ogrodu gaurę

jest taka zwiewna, podoba mi się

A czy znasz nazwę tej ostróżki?
Malwowy ogród 14:40, 16 lip 2019

Do góry

Malwowy ogród 14:21, 16 lip 2019

Do góry
Jeszcze powklejam trochę aktualnych zdjęć i idę oglądać Wasze ogrody

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies