Dziś dla Kasi pokażę mahonię.
Jest ich kilka gatunków:
Mahonia pospolita
Mahonia ostrolistna
Mahonia japońska
Mahonia pośrednia
Różnią się wzrostem. Ja mam pospolitą (Mahonia aquifolium) - Kasiu, nie myśl że ja taki znawca. Korzystam z pomocy wujka Google
A teraz moje fotki (jeszcze nie byłam wtedy na Ogrodowisku, ale czułam chyba, ze dla ciebie mam ją sfocić : kwiecień 2014:
Latem jest zielona i sobie spokojnie rośnie.
W sierpniu dzielnie zniosła przesadzenie
Ma takie fajne granatowe owoce: Sierpień 2014
A zimą wygląda tak: Luty 2015
Olu, ty znowu zamawiałaś róże?
A ja mam problem z wyborem koloru. Potrzebuję pnącą na pergolę i w tym miejscu nie może być różowa. Czerwonej też nie chcę. Na przeciw będzie rabata we fioletach, srebrze i żółte róże. I co? Mam znowu żółtą zamówić ? O matko ! Różową pnącą chcę na ogrodzenie przy wejściu. Myślę o jaśminie. Masz może jakieś inne typy?
A gdzie zamawiałaś swoje? Płatność przy odbiorze?
A ja myślałam, że wrzosy osobna rabata i wrzośce osobna rabata.
Nie sądziłam, że to można połączyć skoro komponują się z zupełnie innymi roślinami.
Czyli jak to jest - można posadzić na jednej rabacie?
ta stołówka to wielka radość na zimowe, długie tygodnie
jest co obserwować, jest się czym radować
nie ma kwiatków, ale są ptaszki ...też wyczekane, też "zadbane"
moja ogrodnicza dusza się raduje
dziś w nocy ćwiczyłam stoicki spokój, robiąc zdjęcia Księżyca
nie było łatwo...
pogoda ducha i pozytywne nastawienie, moimi największymi przyjaciółmi w życiu codziennym
u nas też snieg i mróż...trzeba przeczekać...ptaki szaleją...zaczęły przylatywać Czubatki...muszę sie na nie "zaczaić" i zrobić ładne zdjęcia
pierwiosnki jeszcze nie obfocone, bo mało jeszcze mają rozwiniętych kwiatków ...ale zrobię...Wilcze słowo
to u mnie widziałaś te floxy...sprawdzę później gdzie kupowałam ale na 100% przez internet; dam znać