Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 14:43, 04 lut 2015

Do góry
Kasiu, znalazłam jeszcze ładne ujęcie bergenii. Lipiec 2014:
Ogródek Iwony 14:42, 04 lut 2015

Do góry
Dziś dla Kasi pokażę mahonię.
Jest ich kilka gatunków:
Mahonia pospolita
Mahonia ostrolistna
Mahonia japońska
Mahonia pośrednia

Różnią się wzrostem. Ja mam pospolitą (Mahonia aquifolium) - Kasiu, nie myśl że ja taki znawca. Korzystam z pomocy wujka Google
A teraz moje fotki (jeszcze nie byłam wtedy na Ogrodowisku, ale czułam chyba, ze dla ciebie mam ją sfocić :
kwiecień 2014:

Latem jest zielona i sobie spokojnie rośnie.
W sierpniu dzielnie zniosła przesadzenie

Ma takie fajne granatowe owoce: Sierpień 2014

A zimą wygląda tak: Luty 2015
Ogródek Iwony 14:04, 04 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Masz pw.

Odpisałam
Ogródek Iwony 14:04, 04 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jeszcze dopiszę w kwestii migdałka, cięłam zaraz po kwitnieniu, a i tak chorował. Previcur pomagał i się zbierał.. ale ile można było lać... jesienią się z nim rozstałam, a szkoda, bo był wielki. Ale i tak mi nie pasował do przemeblowanej rabaty, kwitł krótko.. ledwo kilka dni maks.. już przebolałam jego brak Mam miejsce na nowe

Dużo osób narzeka na Migdałka, szczególnie tego szczepionego. Kłopotliwy jegomość z niego.
Aniu, dziękuję za informację
Kosolkowa Pasja 14:02, 04 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, ty znowu zamawiałaś róże?
A ja mam problem z wyborem koloru. Potrzebuję pnącą na pergolę i w tym miejscu nie może być różowa. Czerwonej też nie chcę. Na przeciw będzie rabata we fioletach, srebrze i żółte róże. I co? Mam znowu żółtą zamówić ? O matko ! Różową pnącą chcę na ogrodzenie przy wejściu. Myślę o jaśminie. Masz może jakieś inne typy?
A gdzie zamawiałaś swoje? Płatność przy odbiorze?

jesli nie rozowa, nie czerwona i nie zolta...to moze biala ?
ja kupilam w ub roku ilse krohn i bardzo mi sie podoba
Ogród Mirelli 14:02, 04 lut 2015

Do góry
Miedzy wrzosy daj krokusy. Wrzośce będą kwitnąć w tym czasie swoim kolorem. Za nimi trawy. Miskanty albo rozplenice.
Obok miskantów mogą być berberysy, np. kolumnowe. Kosodrzewinę z tyłu.

Kosodrzewina, Sosna górska ( Krępulec, Kozodrzew)- Pinus mugo:
Kosodrzewina jest krzewem osiągającym około 3 m wysokości. Możemy się spotkać zarówno z odmianami wręcz ścielącymi się, jak również z małymi drzewami. Zmienność jest jej cechą charakterystyczną. Kosodrzewina porasta tereny górskie południowej i środkowej Europy w tym również w naszych Sudetach i Karpatach.Walory dekoracyjne wykazują przede wszystkim odmiany ogrodowe, wśród których warto wspomnieć m.in. o odmianie Beniamin, będącej karłowatą formą, charakteryzującą się niewielkim rocznym przyrostem (kilka centymetrów), dzięki czemu nadaje się do każdego nawet najmniejszego ogródka. Jedną z najmniejszych dostępnych odmian jest Teeny, charakteryzująca się kulistym pokrojem i osiągająca w ciągu 10 lat zaledwie 30 cm średnicy. Odmiana Ophir, również jest niska, osiąga kilkadziesiąt centymetrów wysokości oraz ponad metr średnicy, na okres zimowy przebarwiająca się na złocisty kolor. Z wyższych odmian warto wspomnieć o Gnom która osiąga w ciągu kilkunastu lat 2-3 metry wysokości i 2 m szerokości, Laurin o średnim tempie wzrostu (ok. 10 cm rocznie) osiągająca 2 metry wysokości i średnicy.
cytat pochodzi stąd: http://www.swiatkwiatow.pl/kosodrzewina-sosna-gorska--krepulec-kozodrzew--pinus-mugo-id470.html
Kosolkowa Pasja 13:54, 04 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Zamówiłam Pomponellę i Louise Odier po 3szt.. Matko, już sie zaczyna! W marcu dopiero przyjdą, więc kasę trzeba uzbierać

Olu, ty znowu zamawiałaś róże?
A ja mam problem z wyborem koloru. Potrzebuję pnącą na pergolę i w tym miejscu nie może być różowa. Czerwonej też nie chcę. Na przeciw będzie rabata we fioletach, srebrze i żółte róże. I co? Mam znowu żółtą zamówić ? O matko ! Różową pnącą chcę na ogrodzenie przy wejściu. Myślę o jaśminie. Masz może jakieś inne typy?
A gdzie zamawiałaś swoje? Płatność przy odbiorze?
Kosolkowa Pasja 10:53, 04 lut 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ola, biel te drzewka. W styczniu było mało mrozu i mało słońca, nic złego się drzewkom nie stało.
Teraz zaczęły się mrozy w nocy, słoneczne dni w dzień. Teraz moze narobić się bigosu.
http://poradnikogrodniczy.pl/bieleniedrzew.php

Dziękuje, skorzystalam z porady.
Macham dziewczyny
Kosolkowa Pasja 10:47, 04 lut 2015

Do góry
Olu, dopiero wiosne mialas Zima wrocila?
Ogród mały, ale pojemny;) 10:39, 04 lut 2015

Do góry
Faktycznie, za oknem brrr... bialo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:37, 04 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hodowcy powinni podczytywac forum. Wiedzieliby na co popyt bedzie

może trzeba byłoby zrobic rejonową zbiorowa listę z zapotrzebowaniem i wysłać teraz do kilku szkółek
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:35, 04 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasia, a styropian dasz w donice dla ocieplenia?

tak, w tej przy wejsciu juz jest styropian i folia a ta z tyłu czeka na ocielenie
Ogród Mirelli 10:33, 04 lut 2015

Do góry
Tak. Maja te same wymagania glebowe, wygladaja podobnie, tylko kwitna kiedy indziej.
Dlaczego sadzisz, ze z czym innym trzeba komponowac?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:31, 04 lut 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
nadzieja w tym ze niektórzy jako drzewa a niektórzy na zywopłot, może się wtedy podzieli popyt

Hodowcy powinni podczytywac forum. Wiedzieliby na co popyt bedzie
Ogród Mirelli 10:30, 04 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wrzosy i wrzośce sadzi się razem. Kolorami, takimi plamami. Pamiętaj, że musisz kupić kwaśny torf. Z każdego koloru musisz sobie kupić 5-15 roślinek. Zależy, ile chcesz posadzić, na jakiej powierzchni.
Zobacz:

To jest realizacja Danusi. Kilka wrzosów tego samego koloru posadzona obok siebie. To jest jesień. Widać też zielone - to są wrzośćce, które będą kwitły wiosną.
Z tyłu widać trawy: rozplenice. i jeszcze dalej brzozy, które mają w nogach berberysy.

A ja myślałam, że wrzosy osobna rabata i wrzośce osobna rabata.
Nie sądziłam, że to można połączyć skoro komponują się z zupełnie innymi roślinami.
Czyli jak to jest - można posadzić na jednej rabacie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:27, 04 lut 2015

Do góry
Kasia, a styropian dasz w donice dla ocieplenia?
Ogród mały, ale pojemny;) 10:25, 04 lut 2015

Do góry
Przemku, to zdjecie z twojego ogrodu, czy nowa kompozycja ?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:14, 04 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Polinko, alw fajnie. Niemozliwe staje sie mozliwym. Nowa rabatka u ciebie
Roslinki z odzysku, czy musisz kupic ?

Kasia, machonia ma zolte kwiatki wiosna, razem z pierwszymi tulipanami kwitnie. Potem z kompa wstawie ci u mnie zdjecie.

ooo podziękował bo myslałam o niej zamiast kiscienia rainbow, ale mnie te kwiatki zniesmaczyły że żółte ...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:12, 04 lut 2015

Do góry
Polinko, alw fajnie. Niemozliwe staje sie mozliwym. Nowa rabatka u ciebie
Roslinki z odzysku, czy musisz kupic ?

Kasia, machonia ma zolte kwiatki wiosna, razem z pierwszymi tulipanami kwitnie. Potem z kompa wstawie ci u mnie zdjecie.
Wilcza Góra 08:20, 04 lut 2015

Do góry
grembosia napisał(a)
Ale u Ciebie ptasia stołówka
Cudne zdjęcia robisz, wspaniałe ujęcia...

ta stołówka to wielka radość na zimowe, długie tygodnie
jest co obserwować, jest się czym radować
nie ma kwiatków, ale są ptaszki ...też wyczekane, też "zadbane"
moja ogrodnicza dusza się raduje

Pszczelarnia napisał(a)

Przyszłam odsapnąć i nabrać od Ciebie stoickiej pogody ducha.

dziś w nocy ćwiczyłam stoicki spokój, robiąc zdjęcia Księżyca
nie było łatwo...
pogoda ducha i pozytywne nastawienie, moimi największymi przyjaciółmi w życiu codziennym

mira napisał(a)
U mnie sikorki się biją o jedzonko to jest głośno - ale wiosny to już całkiem nie widać - mamy zimę
a ja czekam na Twoje pierwiosnki

a! przy okazji czy to może u Ciebie widziałam floksa białego/jasny/ z takim muśnięciem różowym ? szukam po katalogach i nie widzę
pozdrawiam

u nas też snieg i mróż...trzeba przeczekać...ptaki szaleją...zaczęły przylatywać Czubatki...muszę sie na nie "zaczaić" i zrobić ładne zdjęcia
pierwiosnki jeszcze nie obfocone, bo mało jeszcze mają rozwiniętych kwiatków ...ale zrobię...Wilcze słowo

to u mnie widziałaś te floxy...sprawdzę później gdzie kupowałam ale na 100% przez internet; dam znać

Iwk4 napisał(a)
Oj, wszyscy zachwycają się ptaszkami, a 500 przeleciało
Gratki zostawiam, ptaszki cudne
Iwonko, ptaszki zimą ważniejsze Dziękuję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies