Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:31, 15 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Edytko
Zdecydowałam, że kupię najtańszą najzwyklejszą korę ... oczywiście nie jest przekompostowana ... za 60l worek płacę 5zł ... nie jest drobna bo powiem szczerze najbardziej podoba mi się taka średnia frakcja ... jak są grubsze i dłuższe kawałki to je rozdrabniam. Zużyłam na razie około 50 worków ... ale od kiedy jest kora na rabatach jest mi dużo lżej ... pielenia niewiele

To podobnie jak ja.
Przekompostowaną kupiłam do sadzenia trawek, mieszam ją z ziemią rodzimą.
Często bywam na giełdzie kwiatowej i tam sprzedawców kory jest wielu, wzięłam po worku od każdego i testowałam, na początku skłanialiśmy się ku drobnej, ale po rozsypaniu na rabacie stwierdziliśmy, że średnia wygląda lepiej i taką zamówiłam - po 6,5 zł za 90 l worek, nie jest może najpiękniejsza, ale zła też nie.
Trafiają się grubsze kawałki i wtedy je rozdrabniam tak jak Ty.
Ogródek Iwony 12:26, 15 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ahaaa ... i jeszcze trzeba mieć rękę do roślin

Reniu, nie mów, że nie masz ręki. Wszystko u ciebie pięknie wygląda, a resztę ciężką pracą się zdobywa
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:31, 15 lip 2015

Do góry
Grunt to inspirka z najwyższej półki
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:27, 15 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
hehe
no zobaczymy czy mi się uda

Ktoś Cię nam podmienił ... normalnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:18, 15 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Ja jestem cierpliwa, naprawdę hehe
wcale nie! już! wszystko musze mieć na wczoraj!

jak mój prezes
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:09, 15 lip 2015

Do góry
Witaj
Pierwsze zdjęcia zrobiły na mnie wrażenia Widać ogromny potencjał. Wydaje mi się, że zanim przystąpisz do jakichkolwiek prac (wiem, że chciałabyś już ... bo sama tak mam ... ale naprawdę trzeba to jakoś zaplanować) powinnaś określić charakter ogrodu - coś mi się wydaje, że ma to być ogród nowoczesny z rabatami prostymi
Gdybyś podała wymiary działki i określiła strony świata byłoby łatwiej coś zaplanować
Pytałaś o Nigry - gdzie one mają być? I o ładne drzewo na tle Smaragdów - jest ich wiele - pokaż miejsce i podaj wymiary rabaty oraz określ wystawę i wtedy będziemy myśleć
Masz śliczne derenie i dużą działkę - ja stworzyłabym zagajnik brzozowy z nimi. Na pewno posadziłabym szpaler rododendronów, wiele szlachetnych drzew i dopiero przy nich tworzyłabym rabaty

Będzie pięknie ... tylko czasu potrzeba i ... dobrych pomysłów
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:34, 15 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jaką korę Ty kupujesz Renia?

Edytko
Zdecydowałam, że kupię najtańszą najzwyklejszą korę ... oczywiście nie jest przekompostowana ... za 60l worek płacę 5zł ... nie jest drobna bo powiem szczerze najbardziej podoba mi się taka średnia frakcja ... jak są grubsze i dłuższe kawałki to je rozdrabniam. Zużyłam na razie około 50 worków ... ale od kiedy jest kora na rabatach jest mi dużo lżej ... pielenia niewiele

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:25, 15 lip 2015

Do góry
ivo napisał(a)

Jeśli znajdziesz chwilkę to ponawiam pytanie.

Dodany 12:47, 13 lip 2015

Witaj! Cudny ogród tworzysz. Zajrzałam do ciebie z wątku o śliwie wiśniowej Nigra bo też planuje ją posadzić w szpalerze i się zastanawiam co ile i czy dać Limelight-y. A u ciebie jaka decyzja zapadła ?

Przepraszam, że umknęło mi Twoje pytanie
Ja posadziłam tylko jedną śliwę. Oczywiście uwielbiam szpalery hortensji i chcę stworzyć taki z limków przy mojej Nigrze ... ale nie wiem jakby to wyglądało z kilkoma śliwami.
Muszę po prostu zajrzeć do Ciebie
Tu ma być ogród :) 00:14, 15 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dokładnie tak jest. Pierwsze rabaty stworzyłam jesienią ubiegłego roku i do tej pory kory nie miałam, więc przekonałam się na własnej skórze jak często trzeba plewić - teraz rabat przybywa, a czasu i sił na pewno by już nie starczyło, żeby wszystkie miejsca doprowadzić do porządku.
Kora będzie moim wybawieniem

Ja już mam na połowie rabat korę
I tam gdzie już jest ... chwastów niewiele
Ogród na glinie 00:11, 15 lip 2015

Do góry
Małgosiu ... wspaniały wypoczynek, cudne widoki, jednym słowem ... udany urlop miałaś ... a na dodatek cuuuudne inspiracje nam przywiozłaś
Początkujący ogród Magdy 00:01, 15 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Przeczytałam Twój wątek
Fajnie zaczynasz komponować roślinki przy tarasie
Jednak ja osobiście lubię jak jest powtarzalnie i suuuuper wygląda donica z szałwią i z lawendą ... zrobiłabym wszystkie tak ... kurcze ile Ty ich tam masz? ... chyba siedem ... trzy zrobiłabym z szałwią a 4 z lawendą i trzmieliną (super połączenie).
Czy taras ma wystawę południową?
Oczywiście nie gniewaj się, ze się rządzę
To jest moje prywatne zdanie ... a Ty urządzasz tak żeby Tobie się podobało
Do róż nic bym nie dosadzała bo raczej się rozrosną

Trzymam kciuki

Pozdrawiam

Witaj!
Może masz rację, ze za dużo różnych kombinacji, ale w tym sezonie już chyba tak zostanie. Może w przyszłym zrobię bardziej jednolicie. Ale dziękuję za sugestię i wcale się nie gniewam , zawsze jest dobrze usłyszeć opinię innych, to daje do myślenia
Taras jest od południa, więc słoneczko cały dzien.
Pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 23:52, 14 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Komunikat pourlopowy . Ogród żyje, nie wiem kiedy zdołam opanować chwasty i wykonać wszystkie niezbędne czynności...

Odezwę się jutro .

Cuuuuuuudnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:30, 14 lip 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Dzisiaj przejrzałam Twój wątek od początku i jestem pod dużym wrażeniem. Dokonałaś wspaniałej metamorfozy, trawniczek masz cudowny a rabaty pięknie komponujesz i wszystko masz tak przemyślane. Tylko pozazdrościć

Tyle komplementów w jednym zdaniu ... zawstydziłam się normalnie ... ale cieszę się, że Ci się podoba ... dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:27, 14 lip 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Kupiłam Terracottę w Pęchcinie i całą drogę miałam go przed nosem Mimo niepowodzeń kupiłam jeszcze raz bo bardzo mi się podoba i bardzo by mi pasował na jednej rabacie. Ten jest wypasiony, mam nadzieję że będzie ładnie rósł.

Aha ... to wiesz jak on pięknie ... śmierdzi zwłaszcza jak podróżuje się z nim samochodem
Fakt wypasiony to on jest ... to wklej zdjęcie jak już posadzisz go na rabacie Myślę, że tym razem będzie cieszył oczy dłuuuuuugo
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:50, 14 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

te moje żółte krwawniki ładnie sterczą, mają sztywne łodyżki i długo są ładne, ale niestety różowe (kupowałam korzonki w torebce) pokładają się co mnie denerwuje, bo zamiast zdobić, leżą

A myślisz, że to jest kwestia tego, że są wysokie i dlatego się pokładają?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:46, 14 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
łee, fot brak? plis?

A mówią, że cierpliwość to podstawowa cecha ogrodnika
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:44, 14 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Posadziłaś krwawniki? pokaż

Karola
Posadziłam na razie czerwonego przy brzozach Mam plany obsadzić donice jutro ... i zrobić zdjęcia

Daj mi trochę czasu

W sumie i tak do 21.00 mi dzisiaj zeszło
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:42, 14 lip 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Witaj, Reniu, cieszę się że poznałam kolejną osobę z grupy łódzkiej. Krwawniki i mnie zauroczyły, kwitły mi w ubiegłym roku bardzo ładnie, a potem zachciało mi się rozmnażania i... zmarnowałam. Ale nie odpuszczam, kupiłam znów następnego. Ten zapaszek w samochodzie...Zaznaczam wątek do poczytania. Pozdrawiam

Witaj
Coś kojarzę, że jak kupowałam krwawniki to mówiłaś właśnie o tym, że po dzieleniu Twoje nie dały rady ... Ja swoich jeszcze nie posadziłam, jedynie czerwone są już na rabacie i nawet wysypałam korę ... ale deszcz nie pozwolił mi skończyć ... mam nadzieję, że jutro posadzę w końcu terrakottę ... dobrałam do nich jeszcze takie czerwono-żółte krwawniki oraz żółte i pomarańczowo-malinowe jeżówki ... zobaczymy czy mi zagra

A krwawnika kupiłaś też w Pęchcinie?

A jeśli chodzi o zapach krwawnika to umówmy się ... do przyjemnych nie należy

Zaznaczam również i ja Twój wątek

Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:30, 14 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ooo Małgosiu prawie robi dużą różnicę
Ale dziękuję bardzo, że podoba Ci się to co już jest na rabatach ... za trawniczek dziękuję choć coś ostatnio kapryśny się zrobił a krwawniki mi się podobają jak nie wiem co ... zresztą to w sumie u Ciebie się nimi zainspirowałam ... zobaczymy czy będzie im u mnie dobrze?

te moje żółte krwawniki ładnie sterczą, mają sztywne łodyżki i długo są ładne, ale niestety różowe (kupowałam korzonki w torebce) pokładają się co mnie denerwuje, bo zamiast zdobić, leżą
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 15:15, 14 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Reniu, masz 2x większy ogródek niż ja. Zdecydowałam że muszę posprzątać, a roślin nie wywalam tylko przesadzę za płot Prawie jakbym wywaliła, ale jednak nie Z przodu może bardziej porządnie będzie Floksy szybko łapią mączniaka, rozłażą mi się po rabacie, schną od dołu i mają w tej chwili łyse łodygi i generalnie są za wysokie - jestem na nie. Do rozchodników nic nie mam, ale nie zachwycają - mnie Miejsce przeznaczam na rośliny które mnie zachwycają Rozchodników większość rozdałam, zostały jakieś resztki pod brzoskwinią, plus podzielona na 3 odm. Matrona - ta byłaby ładna, ale jakieś wiotkie te pędy, po deszczu pokrzywione, nie. Są ładniejsze rośliny

Co Ci się stało? Karolina ... Ty to Ty?
Taka nagła zmiana? ... no nie wierzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies