Róża jadalna Eveline Wild TASTE OF LOVE od Pheno Geno Roses.
Jesienią zmienię jej miejscówkę bo nie pasuje tu ten brzoskwiniowy kolor.
Czekam jeszcze na różową Renee van Wegberg
Biały krwawnik kichawiec trafił pod laternię w okolice ławeczki,podsadzony hakonką od Anitki
Jastrun -pod hortensję-ciekawe czy u mnie będzie zimował?
Anafalis od Ani-Anabuko też w pobliżu
Do ogrodu zawitał kolejny królewicz...
Miałam je już prawie wyrzucić na kompost bo dwa lata z rzędu była tylko wielka kępa liściorów i jeden kwiatek.
Czasem warto roślinki postraszyć kompostownikiem
Anabelka - trochę się kładzie. Pod nią niewidoczny rozchodnik okazały- tylko, że jeszcze młody. To takie doświadczenie czy utrzyma w ryzach wielkie kwiaty, na brzegu koła trawa Adagio- boska. i kwitnąca pod koniec lata.
Ula, ogródek upchany żeby chwasty nie mogły się wcisnąć!
Wszystko już posadziłam-zmieściło się! U nas solidnie popadało więc ziemia mięciutka.dodatkowo krecik na bieżąco spulchnia rabaty- nie mogę się pozbyć drania jakoś ciągle omija rurkę.opuchlaki niech sobie zjada- na zdrowie!...ale tyle czasu buszuje to mi wyje wszystkie dżdżownice
Wczoraj już wycięłam łodygę kwiatową juki ,bo po deszczu już prawie łysa sterczała.
Cyt....Nie bardzo umiem sobie poradzić z problemem bo wymurowanie byłoby najlepszym rozwiazaniem tylko raczej niestety nie wchodzi w grę z różnych przyczyn nie zależnych od nas...dlaczego?
U nas Sylwuś to drugie oczko poniżej przy takich ulewach zawsze wylewa i
na to nie ma siły, woda wsiąka w skarpę usypaną za oczkiem na spadku terenu i to jest sztucznie usypany poziom.
Moje oczka tak mają, że są wzmocnione skalniakami i drzewami, że nic ich nie ruszy.
U Was jest najgorsze to, jesteście jakby w niecce, w dołku i problem będzie się powtarzał, pola uprawne wokół będą Was stale zalewać, zamulać, wiem, że nie pocieszam, bo z cudzego pola nikt nie zrobi lasu.
Moja propozycja jest taka sadzić drzewa i budować murki i próba odprowadzenia i ukierunkowania wody zalewowej tak, żeby płynęła obok korytarzami, a nie całość przez newralgicznie najniższy poziom w ogrodzie
czyli wasz dołek...
Nie znam topografii Waszego ogrodu ale ten stawik musi być inaczej ukształtowany, w poprzek i większy, z większym brzegiem, skarpą. I tak kaskadowo 2 stawy.