Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Pszczelarnia 10:25, 23 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie znam topografii Waszego ogrodu ale ten stawik musi być inaczej ukształtowany, w poprzek i większy, z większym brzegiem, skarpą. I tak kaskadowo 2 stawy.
Agania 10:39, 23 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

I szczerze mówię nie bardzo umiem sobie poradzić z problemem bo wymurowanie byłoby najlepszym rozwiazaniem tylko raczej niestety nie wchodzi w grę z różnych przyczyn nie zależnych od nas. Więc czekam na Waszą kreatywność, może Ktoś coś sensownego podpowie.

tak teraz
z tym się mierzymy

Cyt....Nie bardzo umiem sobie poradzić z problemem bo wymurowanie byłoby najlepszym rozwiazaniem tylko raczej niestety nie wchodzi w grę z różnych przyczyn nie zależnych od nas...dlaczego?

U nas Sylwuś to drugie oczko poniżej przy takich ulewach zawsze wylewa i
na to nie ma siły, woda wsiąka w skarpę usypaną za oczkiem na spadku terenu i to jest sztucznie usypany poziom.
Moje oczka tak mają, że są wzmocnione skalniakami i drzewami, że nic ich nie ruszy.
U Was jest najgorsze to, jesteście jakby w niecce, w dołku i problem będzie się powtarzał, pola uprawne wokół będą Was stale zalewać, zamulać, wiem, że nie pocieszam, bo z cudzego pola nikt nie zrobi lasu.
Moja propozycja jest taka sadzić drzewa i budować murki i próba odprowadzenia i ukierunkowania wody zalewowej tak, żeby płynęła obok korytarzami, a nie całość przez newralgicznie najniższy poziom w ogrodzie
czyli wasz dołek...
Agania 10:40, 23 lip 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Nie znam topografii Waszego ogrodu ale ten stawik musi być inaczej ukształtowany, w poprzek i większy, z większym brzegiem, skarpą. I tak kaskadowo 2 stawy.

Dokładnie Ewa tak jak u mnie...Sylwia byłaś widziałaś
Kindzia 10:51, 23 lip 2019

Matko...Sylwia...siły Wam życzę, tej psychicznej przede wszystkim...
sylwia_slomc... 10:59, 23 lip 2019

Problemem nie jest woda opadowa z mojej własnej działki, ale z całej miejscowości, łatwiej sobie bedzie Wam wyobrazic o co chodzi jak wejdziecie na ta strone i obejrzycie filmiki z tego co sie działo u nas w niedzielę
https://www.facebook.com/groups/forumigolomiawawrzenczyce/
AnnaMS 11:00, 23 lip 2019

Witaj Sylwio, przykro mi ogromnie..., widzę że pomysły dobre duszyczki podsuwają, popraw kokardy i pomalutku do celu, trzymam kciuki i ściskam mocno.
Mala_Mi 11:19, 23 lip 2019

Sylwia, współczuję i to bardzo.. myślę co zrobić, ale z racji zawodu podeszłam to tematu od strony przepisów..
Masz obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego. I niestety mówi on, że jest to teren, który jest opisany jako teren zieleni nieurządzonej, lokalnej ochrony powiązań przyrodniczych i tereny wód powierzchniowych, na takim terenie wprowadza się całkowity zakaz zabudowy i zagospodarowania terenów nową zabudową; utrzymuje się istniejącą zabudowę z możliwością wyłącznie remontów i przebudowy. Kwestia oczek i innych zburzeń w korycie cieku wodnego też wymaga podejrzewam pozwoleń nawet wodnoprawnych. natomiast zgodnie z zapisem w MPZP jest mowa o utrzymaniu drożności tych cieków.
Góra działki też jest przerąbana bo to teren osuwiskowy.

Masz przechlapane w kwestii i zalewania działki i przepisów. Plany życiowe odnośnie tego miejsca na ziemi musisz chyba dość poważnie zweryfikować. Bo za wiele nie powalczysz z takim zapisami w planie.
Myślałam, ze coś pomoce, ale czytam i za bardzo nie wiem jak to ugryźć. Jedynie zapis o utrzymaniu drożności cieków wodnych.. i to nie właściciel ale gospodarz powinien to zapewnić. Osoby prywatne nie są właścicielami cieków wodnych, tu podejrzewam, że to będzie raczej nie Wód Polskich a gminy. I to dobra wiadomość, bo z Wód Polskich nic nie jesteś w stanie wyegzekwować.. Jak słyszę, że muszę coś załatwić w wodach to już mam minę zwieszoną .. bo to będzie długo się ciągnęło.
Kasia_CS 11:31, 23 lip 2019

Oj.. bardzo przykro mi, że dotknęła Was taka wodna katastrofa nie wyobrażam sobie nawet jak się czujecie.. ślę dużo dobrych myśli i siły wewnętrznej, żebyście dali radę ogarnąć to zarówno myślą jak i rękami.

popcorn 11:35, 23 lip 2019

Współczuję. Podziwiam że dajecie radę. Powodzenia trzymam kciuki
Agania 12:00, 23 lip 2019

Zdaję sobie sprawę, że problem jest szeroki i że mieszkańcy są bezbronni, smutne jest to, że gmina ma to w nosie

Nie miałam na myśli wody opadowej z Twojej działki, ale próbuję Wam pomóc i Waszemu ogrodowi jak umocnić, żeby nie spłynęły Wasze ogrodowe rabaty.
Trzymam kciuki za WAS.