Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu. Marzy mi się taki piękny ogród jaki ma większość z was

Na początek mam prośbę o pomoc przy projekcie rabaty. Rabata ma 0.6 na 12m. Ciągnie się pomiędzy ogrodzeniem a kostką na wjeździe. Za ogrodzeniem jest podjazd do domu sąsiada a za podjazdem dom drugiego sąsiada. Wiem, że rabata jest strasznie wąska, ale już nie da się jej poszerzyć. Chciałabym się trochę odgrodzić. Myślałam żeby wsadzić tam jakieś drzewa kolumnowe (grab, jarząb ) o jak najwęższej koronie, żeby jak najmniej przechodziły przez siatkę a pod nimi wsadzić lawendę albo trawy ozdobne. Z naszej strony rośliny mogą wchodzić na chodnik. Rabata ma wystawę południową. Poniżej zdjęcie z nabazgranymi roślinami. Co sądzicie o takim nasadzeniu? Czy drzewa na tak wąskiej rabacie to dobry pomysł? Nie mogę posadzić żadnego pnącza bo to nie moje ogrodzenie, wstawianie tam pergoli również nie wchodzi w grę.

Na końcu z prawej strony będzie wiata na drewno, myślałam żeby puścić na nią wiciokrzew.