Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:54, 03 lip 2019

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:52, 03 lip 2019

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:51, 03 lip 2019

Do góry
Czas na fotki Znów to samo Fotki z upalnych dni, gdzie wszyscy i wszystko czuli się jak w piekarniku.

Niebieskie monstra u nas i sąsiadów troszkę utrudniały kadrowanie.

Widoczki z leżanki, trzcinnik Overdam, wysiewający się przywrotnik.
...uDany ogród 17:48, 03 lip 2019

Do góry

...uDany ogród 17:47, 03 lip 2019

Do góry
Coś tam mimo tej suszy kwitnie

...uDany ogród 17:45, 03 lip 2019

Do góry
Po ostatnim wietrze mam tak

wszystkie trawy i pałki powywracane

gałęzie połamane

ziemia spękana

staw to już pustynia

Kiedyś będzie tu ogród 17:16, 03 lip 2019

Do góry
Wspomnie wiosny

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 17:06, 03 lip 2019

Do góry
Cześć wszystkim,

Jest to mój pierwszy post na forum i po pierwsze chciałbym się przywitać.
Odnalazłem ten wątek szukając informacji co może niedobrego dziać się z jednym z moich drzewek.

Jest to Sosna bośniacka. Zakupiłem 2 szt jakieś 2 lata temu. Do początku tej wiosny nic nie zapowiadało że coś jest nie tak aż od około kwietnia/maja zauważyłem że igły zaczynają żółknąć. Nawóz sypany co roku tak samo i tak samo przy 2 drzewkach, sadzone były identycznie. Stosowany nawóz to Substral osmocote ogród w odpowiedniej dawce.
2 ostatnie zdjęcia obrazują oba drzewka w chwili obecnej. Jedno drzewko których igły żółkną a drugie które jest posadzone jakieś 10 metrów dalej w tym samym pasie i identycznym nasłonecznieniu. Nawodnienie nasadzeń w tym pasie mam wykonane poprzez nawodnienie kropelkowe.

Na początku myślałem że może to przez ostre słońce i upały ale większe dodatkowe podlewanie tylko żółknącego drzewka raczej nie przynosi rezultatu albo go po prostu nie dostrzegam. Na niektórych zdjęciach widać że pędy jakby osłonięte przez inne rośliny nadal są żywo-zielone dlatego przyjąłem że może to być właśnie brak wody lub zbytnie nasłonecznienie.

Częśc igieł zaczyna żółknąć od końcówek aż do pędu, a inne wręcz odwrotnie schną od pnia/pędu najpierw. Z pędów i pnia nie sączy się żadna żywica.

Ktoś bardziej doświadczony może dostrzeże i zaradzi w jaki sposób pomóc tej roślince. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Łukasz.

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 16:56, 03 lip 2019

Do góry
Witam.

Czy ktoś z Was potrafi rozpoznać tego owada? Kilka z nich spaceruje sobie po doniczce z sosną serbską i nie wiem, czy to jakieś szkodniki czy je pozostawić przy życiu Na samym drzewku ich nie widzę, ale równie dobrze mogą być gdzieś w ziemi.

Pozdrawiam

Kiedyś będzie tu ogród 16:56, 03 lip 2019

Do góry
Kasya napisał(a)
Jak zwykle piekne fotki ważka szczególnie
Mam nadzieje ze się niedługo zobaczymy
Jak ważki najładniejsze to proszę dokładkę.

Przerabianie ogródka pod swój gust 16:53, 03 lip 2019

Do góry
Moje jezowki jeszcze w pakach.Tylko pojedyncze kwiaty sie pojawily.

Gosiek, Poznajesz?

Sezon 2017 u Hanusi 16:21, 03 lip 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ja do soboty do ogrodu nie zajrzę. Wczoraj byłam. Dziś domowe prace, Jutro jadę do siostry za miedzę. 150 km. W piątek deszczowo. Zobaczymy jak w sobotę dzień się otworzy.

Wszystkim życzę pogodnego nieba z okresowym podlaniem z góry.

A wiesz, zazdroszczę Tobie, bo też miałam siostrę, ale było fajnie, bardzo mi jej brakuje; obie byśmy siedziały, gadały i robiły; jeden morderca i koniec.
Zatem łapmy chwile buziaki Haniu
Sezon 2017 u Hanusi 16:14, 03 lip 2019

Do góry
Podróżniczo będzie, a czy ogrodowo? To się zobaczy. Mamy rodzinne spotkanie 4 sióstr. To nie wiem jak się potoczy. Czy czasem na kłótni się nie skończy, tak jak w dzieciństwie. Ale zawsze najstarszy ma głos, więc nie panikuję, bo na mnie wypada.

Deszczu Wam życzę, żebym w sobotę nie musiała podlewać po powrocie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:07, 03 lip 2019

Do góry
Ewciu, dzięki...szyszki fajne, ale mozolne to ci...
W sumie w realu jest lepiej, dużo lepiej.

A okiennice masz gotowe w różnych rozmiarach w LM, potem okucia i zawiasy i gitno i kolor do wyboru

tu miało zagrać, ale chyba musi przez rok zimowy się spatynować, za żywe i intensywne; jesienią sobie nadrobię w pracowni, czyli w domku letnim, tam cały kram..

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:03, 03 lip 2019

Do góry

No proszę jaki piękny obraz Od razu ściana lepiej wygląda. Zdolna bestia
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:53, 03 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A obraz gdzie ? Wiem, że wisi, a nie pokazałaś, cudnie wyszedł

No cała pergola prawie na ukończeniu, sił na foty zabrakło
Jeszcze detale i to dla mnie najgorsze; obraz wisi, ale klej puszcza i znowu zabawa, ale czym????
3 miesiące pracy.
Cała pergola zwiewna, biała, dołem grafitowe donice z różowymi nasadzeniami, a potem z powodu upału, to już różnie..
jeszcze kolumny pomalować ponownie, przy donicach na grafit i...mur, podniszczony przez winobluszcze, jak go wybielę, będzie jak wrzód na tyłku
..nie wiem, co zrobić, no jeszcze nie skończyłam tam suche pnie na różowo i powojnik, uff..po co mi to?

no to pokazuję, dziabałam sobie
wisi
kolor intensywny róż, a co..pogoda go zmiękczy
haczyki do okiennic już są, bo wiatr je zamykał
cisy mają dojść do obrazu, a nad nim będzie parapecik, coby woda tam mi nie wlazła; zamiast szyby, jest pleksi

temat, łąka kwietnajako szyszkowa ozdoba

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:43, 03 lip 2019

Do góry
Mirka napisał(a)

Stipowy szał Pięknie wyglądają jak cały ogród.
U nas suszą zero deszczu od 2 tygodni. Już się podałam z podlewaniem.
Miłego dzionka życzę

To tylko jedno miejsce z nimi, dosłownie mam je wszędzie, za rok pewnikiem gorzej; oddałam 30 siewek dorodnych, a stale coś wyłazi
Miruś, miło cię widzieć, dzięki znowu na chwilę, na odpoczynek, robię i robię, a bajzel dalej

te miskanty miałam wywalić, nie udało się i jakoś akurat poszły, dziwne, rozumieją, co im chcę zrobić?
U mnie polało, ale i tak zero efektu, ściskam serdecznie babuniu gratuluję wnusi
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:34, 03 lip 2019

Do góry
Milka napisał(a)

tu mam giganty
ale rosną mi wszędzie, najgorzej pod sosnami, pewnie padną i trudno

Ale cudne! moze dla moich tez jest nadzieja
Trzmielowy ogród 15:31, 03 lip 2019

Do góry
Bumblebee napisał(a)
Róże:
Dolce Vita (obecnie ma przerwę w kwitnieniu, ale już wypuszcza kolejne pędy )

Lemon Rokoko

Nie moge sie napatrzec na Twoja dolce vita Moze moja troche nadgoni Twoja za rok.
I wlasnie, mialm pytac o lemon rokoko. Moja posadzilam do donicy na razie, zakwitla, rozbielona cytryna,az czlowiekomi zal, ze nie pachnie cytrynowo, ciezko mi nawet zrobic zdjecie, bo tak swieci. Tyle ze ma b male kwiaty. Nie zeby mi to przeszkadzalo, tylko chcialabym wiedziec, czy ona tak ma, czy to efekt siedzenia w donicy Twoje wygladaja na wieksze
Trzmielowy ogród 15:27, 03 lip 2019

Do góry
Bumblebee napisał(a)
Piesek? Hmm, można powiedzieć, że uczę się go tolerować
Ma swoje przyzwyczajenia, np. po kąpieli wyciera swój pysk w mój rozchodnik (zadarniający) albo w dzwonek, lubi wyrywać mi uschnięte (na szczęście) czosnki i polować na trzmiele ... no i oczywiście gryźć buty.

Ale ma tak sympatyczną mordkę, że nie potrafię się na niego długo gniewać, czasem, tylko trochę mu pogrożę

Tawułki, w zeszłym roku kwitły dłużej:

Czyli piesek wie, co dobre i znajduje dodatkowe sposoby wykorzytania ogrodu Wyrosnie, chociaz z butami moze potrwac.
Moje tawulki nawet jeszcze nie zaczely.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies