Ula, róże w większości mam młódki. Jest kilka, które są już starsze i maja więcej pąków kwiatowych
Jeżeli chodzi o piwonie to znam i pamiętam nazwy tylko dwóch. Z zasady te pełne pachną i są wyższe. Te o pojedynczych kwiatach nie pachną, ale są sztywne.
Szkoda, że nie pisałaś o tym w tamtym roku, bo przesadzałam moje i rozdawałam nadmiar
Worków foliowych nakładać jej nie będę. Innych folii pod ręką brak.
Prac ogrodowych prawie dzisiaj nie było. Prawie, bo trzeba było wyrwać przerośniętą rzodkiewkę. Wysiewałam ją w rządkach razem z marchewką licząc na to, że zjemy rzodkiewkę zanim marchewka wykiełkuje. Opady deszczu przypadły do gustu rzodkiewce i dla marchewki zabrakło słońca oraz miejsca. Musiałam zrobić dosiewki. Rzodkiewkowe liście wykorzystałam do zrobienia zupy-kremu. Wysiany jesienią szpinak wybił w kwiatostany. Trzeba go wyrwać. Ten siany wiosną jest wciąż apetyczny. Posłużył wraz z mozzarellą jako przekładaniec lasagne. Wielce zdrowotny mieliśmy dzisiaj obiad.
Na deser były poziomki. Dobrze mieć ogród przydomowy.
Na karłowych pomidorach są już owoce. Szparagowa zaraz zakwitnie, ładnie przyrastają buraczki, selery i pory.
Mszyce zniknęły z bobu i ten od razu wykorzystał to do maksymalizacji przyrostu.
Na groszku są już strąki.
Zauważyłam, że na jadalnym czosnku utworzył się pąk kwiatowy. Trzeba będzie go obciąć. Spory mam teraz niedoczas. Czosnki ozdobne też do ścięcia.
Tamaryszek - chociaż już przekwitł, jednakże nadal tworzy lekką chmurkę kolkwicja lada moment zakwitnie, po raz pierwszy u mnie, ciekawa jestem, podobno pachnie
moja ulubiona rutewka orlikolistna, chociaż wolę tę Delavaya
Witam,
Prośba o pomoc - zakątek owocowy drzewko śliwa Herman.
3 letnie drzewko. Początkowo - objawy żółtych owoców brałam za zrzucanie zbyt dużej ilości owoców w stosunku do wielkości drzewka - ale chyba nie to
60 % owoców ma jest tym momencie żółtych