Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 12:34, 26 cze 2019

Do góry
Taka niespodzianka nie sadzona przeze mnie pokazałała mi się w ogrodzie i kwitnie.Może ktoś rozpozna?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:30, 26 cze 2019

Do góry
michal_chudzik napisał(a)
Zwaracam sie z prośba do Koleżanek i Kolegów ponieważ powoli opadam z sił. Mianowicie na wstepie uprzedzę iż dla samej trawy poświecam bardzo dużo czasu, jednak nie to jest najgorsze bo w sumie lubie spędzać czas na zewnatrz, lecz to że ostatnimi czasy efekt z trawy jest mizerny.
Moja trawa wyglada tak :

Wyglada mi to troche na efekt złego nawożenia, choć w kwietniu trawe zasiliłem siarczanem amonu było pięknię, następnie nawozem wieloskładnikowym w maju. Mamy koniec czerwca i zastanawiam się czy juz trawa powinna otrzymać następna dawkę. Czy czasami te suche place nie sa efektem wypalenia.

Prócz tego na trawiem punktowo ale sporo tego jest pojawiła się jakaś trawa niechcianego pochodzenia (chyba jakies proso polne)

Nie wiem jak to zwalczać, samo pielenie jest strasznie uciązliwe i pozostawia duzę dziury w trawie. Z tego co wyczytałem chyba jest to sezonowe i powinno zginać po zimie.Jednak czemu w tym roku tego aż tyle. Trawe musze kosic wysoko na 4 na kosiarce bo jak ustawiam 2 to widac same zdzbła i jest długa. Obrazuje to zdjecie.

Zastanawiam sie jeszcze dlaczego w trawie jest tyle suchej trawy gdzie w maju robilem wertykulacje. Suche palaki przebijaja się na kazdym kroku. Nie wiem czy dobrze mysle, ale wyczytalem ze naładniejsza trawa jest jesli jest mieszanka zawierajaca sklad kostrzewe czerwona. A u mnie z tego co widzę jest również życica trwała i wiechlina łakowa. (To chyba moj blad ale co zrobic, Ogrodnik nic nie mówił a ja wiedzy brak na ten temat, byc moze to jest ta sucha trawa). Pytanie do Forumowiczów. Co zrobic aby efekt byl powalajacy? Czy nawozić i teraz kiedy temperatura jest kolo 30. Powoli przychodzi mi również na myśl że błedy które popełnilem przy wyborze mieszanki trawy beda skutkowały tym że trzeba będzie ta trawe wymienić. Również co radzić na te chwasty, czy raczej na ta trawe niechcianego pochodzenia. Co sadzicie. Za wszelkie rady i wskazowki dziekuje.

Trawnik na ostatniej focie nie jest wcale taki zły. Widzę że ma trochę cienia i jest zielony to już masz odpowiedź dlaczego w innym miejscu jest żółty.
Jak trawnik się prezentuje zależy od wyboru nasion.
Kiedy zasiany trawnik. Koszenie lepiej częściej a wyżej. Na ostatniej focie trawnik jest wysoki i golisz go za krotko. Za tydzień wróci do normalności.
Nie przejmuj się jakaś trawa obca zawsze się znajdzie, po roku dwóch ci przejdzie i nie będziesz jej widział.
Co rok będzie różnych innych traw przybywało i nie będzie powalający. Trawy się pylą i tak będzie. Przecież nie będziesz co 2 lata zdzierał trawnika i sial na nowo.
To ty tylko będziesz widział ewentualne mankamenty twojego trawnika goście nie mają pojęcia o trawniku więc trzeba podchodzić do tego problemu z umiarem

Od wiosny wertykulacja, nawożenie nawozami wieloskładnikowymi do traw (kwiecień początek druga dawka koniec czerwca) i później nawóz jesienny we wrześniu) podlewać mocno, kosic, przy upalach raczej zrezygnować z częstego koszenia.

Jeszcze jedno sprawdź szpadlem darn czy w miejscach jasnych jest odpiwiednio wilgotna ziemia. Może w tym miejscu jest zbita ziemia nakluj ja widłami na gl 10 cm

Moja działka na Dębowym Lesie 12:18, 26 cze 2019

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 12:18, 26 cze 2019

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 12:15, 26 cze 2019

Do góry

Hortensja debolistna rośnie i pięknieje
Dwa ogrody 12:12, 26 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Gobasiu, za to Twoja lilia bije rekordy popularności

u mnie liliowce zaczęły

i takie pod kolor

I u mnie liliowce zaczęły
ale aksamitki jeszcze nie kwitną i pomidorków jeszcze nie mam.
Paradise czyli mój kawałek raju 11:55, 26 cze 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Okolice altany:
Jedna thunbergia już obrosła mały obelisk, teraz czekam na więcej kwiatów. Druga też już się wspina, nie wiem czemu z tą idzie tak powoli.

Wykonałem nowe wiszące doniczki i zakupiłem zielone rośliny które ładnie zwisają Na łacie altany przybiłem gwoździe i zaplotłem kratkę dla powojnika.

Czarna surfinia ??
Jeszcze takiej nie widzialam.
ale superowo zaplotłeś kratkę dla powojnika.
A jaka tam odmianę dałeś ??
Paradise czyli mój kawałek raju 11:52, 26 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka zobaczymy jak z tą fasolą, myślałem o winobluszczu. Pełno tego u mojej babci na działce, muszę poczytać jak pobrać sczepki czy coś Dzięki.

malgorzata_szewczyk Dzięki za nazwę i rady Czasami za bardzo upieram się nad wymyślonymi nasadzeniami ale chętnie korzystam z waszych rad, są dla mnie bezcenne

O i właśnie wpadł pomysł. Chciałbym za pergolą z wisterią postawić kratkę na pnącza żeby zasłonić blaszak. Nie wiem czy ma być tylko zielone tło czy coś kwitnącego bo myślę nad nasadzeniami roślinami przy garażu i tujach (takie L, dużą tuje widać resztę muszę dosadzić) żeby zrobić kawałek trawnika i ustawić tam leżaki. Rabatę "francuską" chyba przeniosę.

Co myślicie? Jakie pnącze wybrać? Coś kwitnącego czy zielonego? Słońce będzie tam cały czas + blaszak. Czyli trochę piekło. Bluszcz chyba sobie odpuszczę. Widziałem winorośl pachnąca w ogrodzie botanicznym, fajnie to wyglądało.

Ogród Beti 11:50, 26 cze 2019

Do góry
Bratka napisał(a)

Ladnie masz.Ba bardzo ładny cały ogród i wszystkie rabatki.Suuper!!
Moja działka na Dębowym Lesie 11:46, 26 cze 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Jakżeby mogło być inaczej jest pięknie

Dziękuje.Lato jest piękne.Tylko gorąco i sucho .
Wczoraj poodwalam ze 3 godziny, i z węza i z zraszacza.

Penstemon- dziewczyny dziękuję

Trójsklepka szerokolistna - Tricyrtis latifolia
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:36, 26 cze 2019

Do góry
Kwitną tawułki i powojniki alpejskie

Działeczka Asi :) 11:04, 26 cze 2019
Do góry
asiak napisał(a)

To astilbe?
Moja ledwie dycha a u ciebie pełna życia, może wilgotne miejsce, lepsza ziemia, stanowisko, nie wiem. Ale twoja piękna
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:00, 26 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:59, 26 cze 2019

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:58, 26 cze 2019

Do góry
Zapraszam do kolejnego ogrodu - Hidcote Manor Garden. Więcej znajdziecie tutaj :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/743-hidcote-manor-garden-anglia?page=2

Kilka ujęć.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:39, 26 cze 2019

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Poszłam dokładnie sprawdzić - niestety mam kolejną podejrzaną, jak myślisz? Ta pewnie też do usunięcia

Na pozostałe zrobię opryski i będę wyczekiwać

Jak ja mało jeszcze wiem....

Witam,
Na moich trzech brzozach doorenbos również znalazłam takie otworki tylko w mniejszej ilości. Wszystko wskazuje na to, że to ogłodek brzozowiec, chciałabym rozpocząć walkę z nim i w związku z tym mam zapytanie jaki jest cykl rozwojowy tego kornika (bardzo mało inf. znalazłam w internecie ) wiem tyle, że zimuje w postaci larwy pod korą natomiast nie wiem kiedy wychodzi na zewnątrz i kiedy jest rójka.
Zastanawiam się czy ma sens wszczykiwanie do otworków środka owadobójczego np. decis i zalepienie maścią ogrodniczą (tak abym widziała czy pojawiają się nowe otworki).
Pomyślałam jeszcze o obwinięciu całego pnia taśmą lepową w okresie składania jaj. Może ktoś co podpowie.
Moja bajka 10:35, 26 cze 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Dziś spełniło się moje marzenie - odwiedziła mnie Maja z Ekipą . Kasiu, Sylwio - dobre duszki dziękuję

O Ja Kasiek ale suuuuuuuuuuuuper chyba po cichu każdy marzy o takiej wizycie
Buziaki zostawiam.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:20, 26 cze 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Buziaczki i pozdrawiam...
malwy zaczynają...

Monia a co to za roślina taka piękna przydała by mi się.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:18, 26 cze 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Zbiorę, zbiorę, stan łączki na dziś maków coraz więcej...

Monia przepięknie ty nic tam nie rób zostaw łakę w spokoju gdzie ty taki efekt zrobisz na której rabacie.

Masz piękne rabaty, ale ta najpiękniejsza. Moniu krwawnice, piwonie, wszystko co masz jest piękne i pomyśleć, że nie dawno zakładałam rabatki.

Pozdtawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:08, 26 cze 2019

Do góry
mira napisał(a)

Sylwia - susza na wiosnę w ub roku - suchy kwiecień maj i kawałek czerwca tak mi dał do vivatu i popsuł humor, że teraz już się nie daję aż tak zawirowaniom pogodowym. Owszem nie czuję się dobrze bo jak taka pogoda to ja senna ale na takie wariactwa trzeba być nastawionym - nic nie poradzimy.
Dalie mam pod wodą - kilka bo mam w rożnych miejscach - nadmiar wody mam akurat przy skrzyniach - teraz mogę obserwować jak woda sie przemieszcza po ogrodzie -
wnioski mus wyciągnąć i musze ten kawałek zmienić

tu zrobiło mi się rozlewisko - dumam co tu będzie kiedyś - nie skończylam tego obsadzać i cale szczęście

Przeglądam i pisze. U nas na szczęście ulew nie było, ale nieraz też tak miałam. Po zrobieniu wewnętrznego drenażu problem zniknął.

Na mazowszu znowu suszę przechodziły jakieś tam deszcze ale to takie kropelkową nie więc sucho nawet bardzo. Co drugi dzień podlewamy bo skwar się leje z nieba. Róże w tym roku były piękne ale krótko był ten szczyt kwitnienia gotują się na słońcu niektóre.

Widzę, że ekipa filmowa była to dobrze będziemy oglądać. Sporo ogrodów z ogrodowiska już filmowano.
Nie wyrabiam w te upały w dzień siedzę w domu bo lepiej po nocnym wietrzeniu. Wieczorem wychodzę ale tną komary.

Mira pogody takiej jakiej sobie zyczysz pozdrswiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies