Otrzymaliśmy takie pytanie na kontakt Ogrodowisko:
Dzień dobry. Piszę do Was, gdyż nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam przepiękny i bardzo gęsty, gęsty trawnik. Posiadam system automatycznego nawadniania. Jednakże nie przyuważyłem ostatnio i kosiłem trawnik tępym nożem w kosiarce, dzięki czemu przynajmniej kilka ostatnich koszeń zerwało trawo. Źdźbła oczywiście schną i brązowieją. W tym gęstym trawniku znajduje dość dużo suchych źdźbeł. Nie wiem co powinienem zrobić, by to naprawić. Nigdzie nie jest napisane czy można wygrabiać trawnik tak jak teraz pod koniec czerwca. Czy można zrobić to maszyną, czyli chyba areatorem do wygrabiania. Wydaje mi się, że powinienem ten trawnik skosić na bardzo krótko i wygrabić. Nawóz rozsiewałem wiosną długo działający substrala. Trawnik jak wspominałem jest bardzo gęsty i koszony na pewno powyżej 5 cm wysokości. Myślę, że po trochu dzięki tej gęścinie może być problem z docieraniem tlenu i światła. proszę o poradę.
Aby móc właściwie doradzić, muszę widzieć jak wygląda trawnik. Koniecznie zamieść zdjęcia tutaj.
szukam możliwości, aby powierzchnia trawnikowa, była zielona i nie straszyła beżowym kolorem. Ogród jest w stylu raczej rustykalnym (otoczenie też ), więc liczę, że ta koniczynka uratuje mi widok na ogród. Nie wychoduję zielonego trawnika przy tego typu upałach na naszej piaszczystej ziemi i bez inwestowania w system nawadniania.
W upały najlepiej podlewać rano, trawnik musi być wystudzony, bo się "zagotuje". Ponadto zraszanie wieczorem naraża go bardziej na choroby grzybowe. Podlewajcie więc rano.
Trawnik tak ma, że nie będzie w 100% zielony, w środku są suche źdźbła i będą. Taka jego uroda. . Ogólnie wygląda ok, więc nie wiem, czego się czepiasz?
Może za krótko kosisz. Podnieś o jeden stopień, od razu będzie ładniejsza.
Trawnik w upały pozostawiamy nieco dłuższy. Nawożenie wieloskładnikowym nawozem wskazane, a nie sama saletra.
Zmęczona , ale szczęśliwa bo robisz to co kochasz.....ja nie mam tego szczęścia dlatego szaleję w swoim ogrodzie , który się powoli rozrastai szybko zmieniaTaka pogoda pracy Ci nie ułatwia
No właśnie polałem, ale w następnych dniach już gorzej...
Generalnie to jest od południa i słońce wali cały dzień...
Teraz spróbuję codziennie choć ta pogoda to i tak mi pewnie zasuszy już całkiem...
Ale nie mam pretensji,że nie jesteś jasnowidzem - wystarczy, że znasz się na rzeczy
I zgadzam się, że trawa u mnie najogólniej mówiąc słaba
Wiechlina najdłużej kiełkuje, ale jest najcenniejsza dla trawnika. Jej białe korzenie idą na boki i wiążą trawnik. Natomiast część zielona zapewnia efekt "gąbki".
Trawniki użytkowe (nie ozdobne) takie do użytkowania, chodzenia itd. powinny zawierać głównie wiechlinę łąkową, kostrzewy (koniecznie), życicę i mietlicę. Te dwa gatunki wymienione przez ciebie nie dadzą efektu dobrego trawnika do uzytkowania.
Trawniki ozdobne (do oglądania) - kostrzewy, mietlica.