Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 07:15, 23 cze 2016

Do góry
Skoro tak nasypałeś ile zalecają to nie jest spalony, nie powinien, ale jakaś porażka. Ja to już nie wiem jak nawozicie te swoje trawniki, że tak wyglądają. Na środku zielone plama, jakby tylko tutaj było lane wodą. Albo jakby tylko tutaj był nawóz.

Zanim prosisz o radę opisz dokładnie, co robiłeś, czym, w jaki sposób, przecież ja nie jestem jasnowidzem i nie wiszę nad ogrodem i nie wiem. Piszę to co widzę na zdjęciu, a tak to właśnie wygląda
Skoro nie przenawoziłeś to oznacza, że zasuszyłeś, wody jest za mało, albo są pędraki pod trawnikiem. No przecież gdyby było lane jak należy to trawnik powinien wyglądać ładnie, idealnie.

Teraz to skoś niżej, zrób lekką wertykulację i podlewaj. Ile czasu minęło od ostatniego nawożenia?

Czy podlewałeś również w dalszych dniach, czy tylko w dniu aplikacji nawozu? Bo trawnik musi być podlewany systematycznie, gdy tylko ma sucho.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:02, 23 cze 2016

Do góry
Rżysko czyli brak zielonych "piórek" bo "wybiegły" i zostały skoszone zbyt niskim koszeniem. Da się naprawić, ale trochę potrwa. Dwa-trzy tygodnie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:28, 23 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Skoś bo będzie rżysko, skoś jak najwyżej, najlepiej pierwszy raz najwyżej, za dwa dni trochę opuść. Jednak myslę, że skoro podałeś że ma 14 c,m to i tak już będzie rżysko niestety. W upały kosi się trochę wyżej, tzn. trawa ma byc dłuższa.

Rżysko czyli co? Trawa będzie gruba i twarda? Jak to naprawić? Częste koszenie poprawi trawnik?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:41, 22 cze 2016

Do góry
Rozsypać kompost, przekopać leciutko, przemieszać i poczekać aż wzejdą chwasty. Komposty niewłaściwie robione mają to do siebie, że wschodzą miliony chwastów. Tym samym będziesz je miał w trawniku zamiast trawy.
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:39, 22 cze 2016

Do góry
Ile wysypałeś kg i na jaką powierzchnię?
Czy podlałeś celem rozpuszczenia nawozu?

Wygląda na spalony, czyli porażka na całej linii.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:16, 22 cze 2016

Do góry
Zmęczona, w trzech ogrodach jakie robię ostatnio, nie zrobiłam ani jednego zdjęcia. Dzisiaj ledwie skosiłam trawnik Zamiotłam płatki i idę spać
Zdjęć nie mam, szkoda gadać
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:35, 22 cze 2016

Do góry
Lepiej kosić suchą trawę.
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 20:32, 22 cze 2016

Do góry
Takie są u nas niedzwolone
Tylko te co podane na początku, ten wklejony kasuję.

Uśmieszki

Tego chyba nie trzeba tłumaczyć . Poniżej lista dostępnych usmieszków (trzeba wpisywać bez spacji pomiędzy dwukropkiem a drugim znakiem):

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:29, 22 cze 2016

Do góry
Myometis napisał(a)
Toszka, napisałam w swoim poście o nasłonecznieniu i wymiarze skarpy. Dziwi mnie pytanie "skąd skarpa ma być oglądana", z każdej strony, przecież ogród to nie płaski obraz a trójwymiarowy. Kulki bukszpana moim skromnym zdaniem średnio pasują na skarpę, że niby cały ich ciąg?
Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Inne pomysły to rośliny okrywowe a gdzieniegdzie punkty wyższe, w odmiennym kolorze. Jeśli okrywowe zielone, to punkty żółte - złociste lub bordowe. Małe drzewka na pniu, "wrzeciona" lub kolumny.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:27, 22 cze 2016

Do góry
Najlepiej nawozić wieloskładnikowym nawozem przeznaczonym specjalnie do trawników.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:21, 22 cze 2016

Do góry
Skoś bo będzie rżysko, skoś jak najwyżej, najlepiej pierwszy raz najwyżej, za dwa dni trochę opuść. Jednak myslę, że skoro podałeś że ma 14 c,m to i tak już będzie rżysko niestety. W upały kosi się trochę wyżej, tzn. trawa ma byc dłuższa.
Latarenki, lampiony i ... 20:17, 22 cze 2016

Do góry
Wrzuć w google.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 20:15, 22 cze 2016

Do góry
wojownik28 napisał(a)
Witam,
Mam problem z moimi hortensjami. "Coś" je zaatakowało... Czy może Ktoś wie, co to i jak z tym walczyć?
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:41, 22 cze 2016

Do góry
Przeczytałem poradniki i mam dwa pytania.

Gardenarium napisał(a)

Nawóz przeznaczony do trawników.

Czy nawóz hydrocomplex, taki jak w tym linku będzie dobry ? Nie ma on zbyt dużej ilości azotu ?
http://allegro.pl/hydrocomplex-25kg-yara-mila-complex-nawoz-fv-wlkp-i6273500537.html

Po jakim czasie powtarzać nawożenie ? (myślałem około 4 tygodnie), a pod koniec września podać nawóz np. florovit jesienny.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:59, 21 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadziłam w Józefosławiu

W trawniku będzie dobrze

Tak myslałam, dzięki. Dostałam polecenie abym była pewna gdzie posadzić, bo przesadzania tym razem nie będzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:38, 21 cze 2016

Do góry
Nie ale też raczej, pytaj Mazana, ja nie wiem.
Żywopłot strzyżony z cisa 19:37, 21 cze 2016

Do góry
Polecam jeden i drugi. Drugi zapewne wtedy, gdy ktoś ma małe dzieci i nie chce mieć owoców, Hilli jest ładniejszy w wyglądzie, grubszy, ale wolniej rośnie i jest droższy, Hicksii jest czasem taki porozczapirzany, ale można znaleźć też zwarte i ładne.

Polecam różne, w zależności od sytuacji, polecam też Taxus baccata cięty. Siewki.
Zakładanie nowego trawnika na starym 19:34, 21 cze 2016

Do góry
Nie, zapewne ma rozłogi turzyc albo niepożądanych traw z torfowiska, które zachwaszczą trawnik na amen. Tylko z worków, albo własny kompost.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:32, 21 cze 2016

Do góry
Jeśli zagłodzona, brzydko wygląda to nawozić.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:29, 21 cze 2016

Do góry
Komzi napisał(a)

Dzisiaj biorę się za grabienie.

Pani Danusi a który nawóz wieloskładnikowy Pani zaproponuje ?
Myślałem o polifosce, tylko pytanie którą (4, 5, 6, 8 a może 12), ewentualnie coś innego sprawdzonego ?
Co do samego nawożenia, to po jakim czasie powtarzać rozsiewanie nawozu?
I kiedy uczynić to ostatni raz ?
Wiem, że na jesień pod koniec września uderzyć najlepiej nawozem jesiennym na przezimowanie.

Jeśli chodzi o ziemię to jakaś konkretna ?
Na moje 500-600m2 trawnika ile mniej więcej takich worków zakupić ?
Ma to być cienka warstwa, czy raczej grubiej sypnąć ?

Nawóz przeznaczony do trawników.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki

a tutaj jest kiedy w jakim miesiącu co robimy i jakim nawozem nawozimy.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies