Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 14:46, 26 cze 2016

Trawnik tak ma, że nie będzie w 100% zielony, w środku są suche źdźbła i będą. Taka jego uroda. . Ogólnie wygląda ok, więc nie wiem, czego się czepiasz?

Może za krótko kosisz. Podnieś o jeden stopień, od razu będzie ładniejsza.
Trawnik w upały pozostawiamy nieco dłuższy. Nawożenie wieloskładnikowym nawozem wskazane, a nie sama saletra.

Instagram Ogrodowiska
Jawka 19:06, 26 cze 2016

krista napisał(a)
Witam
Przeglądam forum i robie tak jak piszecie ale to jakoś nie wychodzi trawa słabo rosnie i nie jest zielona tylko sucho-zielona .
Wertykulacja była robiona , saletra amonowa 1,5 kg na 100m2 trzy tygodnie temu nawadnianie zraszaczami toro 5l/m2 .koszenie co 4 dni.
Może ktoś doradzi co źle robie

Ja chyba jestem ślepa.... bo widzę piękny trawnik. Jedyne co tu można byłoby zrobić to naostrzyć noże kosiarki.
lawenda001 19:51, 26 cze 2016

Witam, mój trawnik ma ok 5-6 tygodni. Dziś zauważyłam na nim żółte, rude plamy. Ostatni tydzień nie mogliśmy jeździć na budowę, ostatnie dni to upały. Czy to możliwe, że te plamy to suchy trawnik? Ususzyliśmy go?
elmagra 20:49, 26 cze 2016

Jawka napisał(a)

Ja chyba jestem ślepa.... bo widzę piękny trawnik. Jedyne co tu można byłoby zrobić to naostrzyć noże kosiarki.

Ja też bym chciała mieć taki ładny trawnik. Nie doszukuj się. Upały dopiero będą to Ci się dadzą e znaki.
Gardenarium 21:19, 26 cze 2016

lawenda001 napisał(a)
Witam, mój trawnik ma ok 5-6 tygodni. Dziś zauważyłam na nim żółte, rude plamy. Ostatni tydzień nie mogliśmy jeździć na budowę, ostatnie dni to upały. Czy to możliwe, że te plamy to suchy trawnik? Ususzyliśmy go?

Gdybanie nie ma sensu..pokaż po prostu jak wygląda Zdjęć nie ma.

Instagram Ogrodowiska
lawenda001 22:03, 26 cze 2016

racja zrobię zdjęcia
Gardenarium 10:34, 27 cze 2016

Otrzymaliśmy takie pytanie na kontakt Ogrodowisko:

Dzień dobry. Piszę do Was, gdyż nigdzie w internecie nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Mam przepiękny i bardzo gęsty, gęsty trawnik. Posiadam system automatycznego nawadniania. Jednakże nie przyuważyłem ostatnio i kosiłem trawnik tępym nożem w kosiarce, dzięki czemu przynajmniej kilka ostatnich koszeń zerwało trawo. Źdźbła oczywiście schną i brązowieją. W tym gęstym trawniku znajduje dość dużo suchych źdźbeł. Nie wiem co powinienem zrobić, by to naprawić. Nigdzie nie jest napisane czy można wygrabiać trawnik tak jak teraz pod koniec czerwca. Czy można zrobić to maszyną, czyli chyba areatorem do wygrabiania. Wydaje mi się, że powinienem ten trawnik skosić na bardzo krótko i wygrabić. Nawóz rozsiewałem wiosną długo działający substrala. Trawnik jak wspominałem jest bardzo gęsty i koszony na pewno powyżej 5 cm wysokości. Myślę, że po trochu dzięki tej gęścinie może być problem z docieraniem tlenu i światła. proszę o poradę.

Aby móc właściwie doradzić, muszę widzieć jak wygląda trawnik. Koniecznie zamieść zdjęcia tutaj.

Instagram Ogrodowiska
marcinek03 15:53, 27 cze 2016

Zdjecia podesle niebawem
krista 17:35, 27 cze 2016

Gardenarium napisał(a)
Trawnik tak ma, że nie będzie w 100% zielony, w środku są suche źdźbła i będą. Taka jego uroda. . Ogólnie wygląda ok, więc nie wiem, czego się czepiasz?

Może za krótko kosisz. Podnieś o jeden stopień, od razu będzie ładniejsza.
Trawnik w upały pozostawiamy nieco dłuższy. Nawożenie wieloskładnikowym nawozem wskazane, a nie sama saletra.

Trawnik niby jest ale pokaze zdjęcia przed skoszeniem i po koszeniu

Prosze wyjaśnić o co chodzi z tym za niskim koszeniem - o jakie piórka chodzi ?
Ile nawozu yara mila comlepex na 100 m2 i co to za trawa kwitnąca tak nisko , czy jest to wiechlina roczna i jak sie jej pozbyć ?

Gardenarium 18:19, 27 cze 2016

"Piórka" to zielony liść trawy, którym trawa asymiluje. Jeśli jej zetniesz za nisko, nie ma czym asymilować a powstaje rżysko zamiast miękkiego trawnika
Podlewaj więcej, koś o stopień wyżej a nawet dwa.

Na pozostałe pytania nie znam odpowiedzi. Dawkowanie nawozu podane jest zawsze na każdym opakowaniu, przelicz sobie.
Ważne jest po nawożeniu obfite podlanie trawnika aby nawóz się rozpuścił. Gdy sucho w następnych dniach też trzeba podlewać.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies