Zakwitla w koncu zantedeschia aethiopica. Pierwszy raz Testuje jej miejscowke, w trzech roznych miejscach jednoczesnie, ciagle jej cos nie pasuje. A w okolicy u sasiadow rosnie jak szalona. I moja ulubiona donica.
Laurowiśnio dzięki za podpowiedź co do wszewłogi. Nie wiem, jak długo utrzymam swoje pierwiosnki, może zebrać nasionka? Kostkę dziś ułożyłam Rysko, ach te róże, właśnie zaczynają Ula, ta ciemna pelargonia ma fantastyczny kolor, aparat mi go rozjaśnia.
Aniu dzisiaj wiśniowa uległa całkowitej metamorfozie
teraz jest tak
wiśnie poszły na drugą działkę ,a berberysy na przedpłocie
nic nie kupiłam ,wykorzystuje to co mam
przesadziłam dęba green darf i grujeczniki pendula -tam sa jeszcze róże i pełno kwiatów-ale na efekt trzeba poczekać
bałagan w tle -ogród wiecznie w budowie na razie siatka ściągnięta -jeszcze słupki do wykopania ….
byłem dzisiaj w kilku miejscach. Zrobiłem sporo zdjęć jednak nie potrafię robić takich pięknych ujęć a i jakość zdjęć nie jest zadowalająca. pokaże jedynie po kilka z każdego ogrodu.
Najpierw chyba najbardziej znany ogród Kapiasa w Goczałkowicach.
Lucy, taki znawca kwiecia jak Ty, nie może się mylić. Zupełnie nie pojmuje jak Wy rozróżniacie odmiany szałwii. Ja to jak typowy sprzedawca rozróżniam tylko szałwię białą, różową i niebieską.
Porownanie eden rose i jego bialej wersji, zwanej takze Palais Royal
Nie jest biala, jest b kremowa, jak sie dalej beda zmieniac sie zobaczy Obie kwitna pierwszy raz, sadzone zeszlej wiosny.
Asia popracowaliśmy dziś cały dzień rąk i niczego nie czuję
ale jestem zadowolona
Em ściągnął część płotu ,a ja robiłam tetris ogrodowy i bawiłam się w kopciuszka
bez płotu teraz w końcu jest przestrzeń
a ja tu... przesadzałam drzewka -na razie tylko w dołki dawałam dobroci -czeka mnie jeszcze przekopanie wokół całości nowej rabaty -teraz zasypałam skoszoną trawą ,ale zamierzam powoli przekopać całość -ze względu ,że jest misz-masz drzewny( tam mogą rosnąć do woli ,bo to od ulicy ) ,to dół będzie jednakowy -nie wiem co dać -albo ice dance ,albo hortki,albo nie wiem co ….
w tle widać zapłocie -przesadziłam tam wszystkie berberysy chocolatte -wiśniowej już nie ma ,bo wisnie i berberysy przesadzone
a tu dojdzie kolejny kwadracik trawnika -wybierałam kamyczki ,które na moje szczęście były na szmacie -bo w zeszłym sezonie tam skrzynie stały
w tle daleko po prawej widać przesadzone wiśnie
narobiliśmy się jak osły
Eyes for you. Zakwitla pierwszym i jedynym kwiatem. Jest tymczasowo w donicy, wiec nie moze za bardzo pokazac sie w tym roku z najlepszej strony. Kwiat piekny, duzy, zwiewny, przypomina troche piwonie, troche mak orientalny.
Mutabilis. Kwiaty jak motyle. B wczesnie kwitnie, podobnoz wielkanoc to jej ulubiona pora, i kwitnie non stop, bywa ze do BN. Nie moge sie doczekac az dorosnie, na razie jest jeszcze b malutka. Zaczela kwitnac na poczatku maja, teraz ma przerwe, wypuszcza nowe galazki.Pierwsze kwiaty sa rozowo pomaranczowe (podobnoz zolte tez) i przechodza do pieknej magenty.
Na pewno bedzie ulubiona roza. Na rowni z raphsody in blue, Summer Song i eyes for you