Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 14:59, 26 cze 2019

Anda napisał(a)
Moją przywiązuję do takich „patyczków”
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41R2tFgtVAL._SX569_.jpg

Ale ładne ☺ będę kombinować ☺
Anda 15:10, 26 cze 2019

Doranma napisał(a)
W piątek miałam chwilę słabości i nierozsądnie zamówiłam trochę bylin. Pierwszy raz w tym roku. Dziś przyszły paczki, w najgorętszy dzień! Jedna na szczęście do chłodnego biura, ale druga leży od rana w paczkomacie na południowej ścianie, gdzie dotrę dopiero wieczorem. Obawiam się że z tych roślinek nic nie będzie. .. Buuu ...

Może nie będzie tak żle. Zależy jak popakowane i jakie sadzonki. Wstawisz na godzinę do miski z wodą, postawisz w cieniu i pewnie dadzą radę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Doranma 15:35, 26 cze 2019

Anda napisał(a)

Może nie będzie tak żle. Zależy jak popakowane i jakie sadzonki. Wstawisz na godzinę do miski z wodą, postawisz w cieniu i pewnie dadzą radę

Nie pomyślałam o tym, by je namoczyć - dzięki ☺ Nie mogę się doczekać aż je rozpakuję ...
Anda 15:55, 26 cze 2019

Daj znać co z nimi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dorota123 19:15, 26 cze 2019

Bardzo romantyczny ten tarasik w bieli otoczony różami. Uwielbiam takie klimaty.
Doranma 21:27, 26 cze 2019

Dorota123 napisał(a)
Bardzo romantyczny ten tarasik w bieli otoczony różami. Uwielbiam takie klimaty.

Dziękuję, Dorotko ☺ My obie romantyczne duszyczki mamy ☺
Doranma 22:12, 26 cze 2019

Okazuje się, że niepotrzebnie się obawiałam o stan roślin w transporcie Jednak niejednokrotnie rośliny okazują się silniejsze, niż my Najpierw w pocie czoła przydźwigałam z pracy wielkie pudło z czterema sadzonkami. Tadam! Wszystkie w doskonałej kondycji

A teraz już po ciemku przyniosłam drugie - zaskakująco małe w porównaniu z pierwszym, a też zawierające cztery roślinki

I jedną nawet kwitnącą. Wszystkie są w najlepszej kondycji

Tak więc mój katalog zwiększył się o następujące pozycje:
1 Funkia Red Cadet - urzekła mnie swoimi czerwonymi ogonkami
2 Funkia Stirfry - bo ma pofalowane listki
3 Kosaciec różnobarwny Dark Aura - takiego jeszcze nigdy nie widziałam i bardzo jestem ciekawa wiosennego efektu!
4 Rutewka Delavaya - moje marzenie od lat! Hmmm, już wyobrażam sobie ten delikatny obłok kwiatów unoszący się nad rabatą
I w mniejszej paczce:
5 Bodziszek żałobny Samobor
6 Jeżówka Pink Tip
7 Jarzmianka Roma
8 Naparstnica rdzawa Gelber Herold - na liście chciejstw od pół roku

Teraz trzeba tylko wymyślić, gdzie posadzić i działać. Oby w sobotę była ku temu możliwość!
Doranma 22:28, 26 cze 2019

A wracając teraz do tematu róż. Oto moja Louise Odier - ponad 2-metrowe krzaczysko, z którym muszę coś zrobić, bo leży na ścieżce wraz z obeliskiem, który od 5 lat ją dzielnie podtrzymywał. Chińszczyzna, więc 5 lat, to i tak dużo. Teraz muszę ją jakoś spośród tych kolczastych gałęzi wyciągnąć. I albo postawić kolejną podporę, albo wymyślić coś zupełnie innego ...
Tutaj ją widać - tę bliżej, nisko ziemi

A tu z bliska

Schowała się za ławką
Doranma 22:41, 26 cze 2019

A rok temu wyglądała tak - gdy jeszcze była w pionie

Ta rabatka jest bardzo wąska 40 -50 cm, więc pola do popisu tam nie ma. Skłaniam się ku sugestiom Andy - Ewy, by ją poprowadzić poziomo na tyłach rabatki, część pędów w prawo a część w lewą stronę. A może ją zupełnie teraz przyciąć nisko i jesienią lub wiosną poszukać jej zupełnie innego miejsca? Fajnie by wyglądała przy ogrodzeniu, tylko że u mnie takich miejsc przy płocie do obsadzenia już praktycznie nie ma Pod uwagę biorę tyły tej rabatki - o, właśnie tę dziurę, w której widać wietrzącą się pościel sąsiadów

Doranma 22:55, 26 cze 2019

A może jednak z powrotem pociągnąć ją do pionu? Tylko że obecnie ma tak dużo krótkopędów na zwisających ku ziemi gałęziach, że aż żal to ciąć ... Jak Wy sobie radzicie z LO ?

Tak naprawdę, to chyba mam trzy jej egzemplarze... Bo są tak bardzo do siebie podobne: kwiaty niemal identyczne, kwitną w tym samym okresie, powtarzają później, mają ten sam pokrój i niepohamowany wzrost, różnią się siłą zapachu, ale to może być też spowodowane stopniem nasłonecznienia - tak sądzę.
Jedna jest posadzona pod magnolią, więc mało cięta - tylko na niższych gałązkach jestem w stanie ją nieco oczyścić. Dlatego wspina się swobodnie w górę i obecnie dochodzi gdzieś do wysokości 3,5 - 4 metrów.

Tutaj ją widać na wysokościach