Mata przeciw chwastom
15:19, 03 lip 2019
Przy płocie graniczącym z sąsiadami mam malutką rabatę, szerokość 65cm. Niestety sąsiedzi totalnie nie dbają o ogród. Przy naszym płocie mają niemal 'uprawę' perzu, który oczywiście do mnie przerasta (w tym miejscu nawet nie ma podmurówki płotu). Dom sąsiadów powstał kilka lat wcześniej niż mój więc w tym miejscu perz miał wspaniałe warunki do rozwoju.
Zanim założyłam tą rabatę wykopałam z ziemi 5 5-litrowych wiader samych korzeni. Potem po posadzeniu roślin, usuwałam spomiędzy nich kolejne ogromne kłącza.
Ostatecznie, już w akcie desperacji, położyłam cieniutką agrowłókninę, którą przysypałam korą.
Włóknina nie jest szczelnie położona, docinałam ją do już rosnących nasadzeń.
Czy naprawdę powinnam ją zdjąć? Co mam robić mając taki perz zaraz obok? Przecież wyrywając go co chwilę uszkadzam korzenie moich roślin. Bardzo proszę o pomoc
Zanim założyłam tą rabatę wykopałam z ziemi 5 5-litrowych wiader samych korzeni. Potem po posadzeniu roślin, usuwałam spomiędzy nich kolejne ogromne kłącza.
Ostatecznie, już w akcie desperacji, położyłam cieniutką agrowłókninę, którą przysypałam korą.
Włóknina nie jest szczelnie położona, docinałam ją do już rosnących nasadzeń.
Czy naprawdę powinnam ją zdjąć? Co mam robić mając taki perz zaraz obok? Przecież wyrywając go co chwilę uszkadzam korzenie moich roślin. Bardzo proszę o pomoc