Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:09, 03 cze 2016

Do góry
Raczej bym obstawiała penstemon palczasty 'Husker Red' - kwiaty bardziej w białe niż w różowe. tak sobie wyobrażałam że będzie kwitł.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:58, 03 cze 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu?page=157
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:54, 03 cze 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

Gardenarium bardzo dziękuję

Pozdrawiam,

Monika

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

monika_jedrzejewska napisał(a)
Witam,

piękne te Wasze wizytówki ogrodów.

Może ktoś z Was pomoże mi zagospodarować moje małe dwa przedogródki.
Ten świerk chciałabym stamtąd usunąć ale póki co nie wiem czym go zastąpić - nie może być to nic wysokiego.
Chciałabym żeby te miejsca wyglądały pięknie przez cały rok.

Z góry bardzo dziękuję za Wasze pomysły i inspiracje.

Do góry

Do góry

Drzewko z koroną zwisającą lub kulistą (np. miłorząb 'Mariken', pod nim dwie trawy miskant 'Variegatus', po bokach dwa iglaki kuliste np. Thuja 'Golden Tuffet' pod nimi zimozielone Carex montana. W nim rośliny cebulowe np niebieksie kamasje.

W miskancie tulipany fioletowe. 20 szt. mNa mur po dwa bluszcze.

To co chcesz zrobić nie będzie miało żadnego znaczenia kompozycyjnego, ponieważ jest zbyt małe wszystko, nawet nie będzie widać Wygrzeb dobrze ziemię, bo pewnie gruz tam jest albo beton, dodaj kompostu, dobrej ziemi zgodnie z wymaganiami roślin i dobrze podlewaj bo wody to tutaj raczej dla dobrego wzrostu nie ma. Pamiętaj o tym, podlewaj systematycznie, a latem daj nawóz z płynie.

Do góry

kuntz napisał(a)
Witam

widzę że nie tylko ja mam problem z zagospodarowaniem tych małych wysp w morzu kostki brukowej

Może uda się to miejsce uratować dla roślinności?

Długość 240 cm a największa szerokość 55 cm.

a)
Może krzew na wyższym pniu. Nie mam koncepcji na to miejsce. Kolor płotka pewnie zielone uwydatnia.
b)Na zdjęciach szefowej widziałem taką ładną donicę wiszącą w kształcie głowy brodacza z wiszących chyba rozchodnikiem i coś pnącego a na dole irga?

Dziękuję za pochylenie się nad moją zagwozdką )

Bardzo malutkie są te rabatki, miejsca na korzenie mało, zbyt mało na niewielkie drzewka, a przydałyby się. Coś co będzie wyżej niż płot.

Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 07:50, 03 cze 2016

Do góry
Tutaj zamieszczamy przykłady już ładnie zrobionych przedogródków. Proszę wklej ten problem w dziale pojedyncze porady

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat

Tutaj nie trzeba nic mówić, wystarczy popatrzeć na zdjęcia
Mix wszystkiego, czyli zbiorowisko roślinne. Każda roślina inna, no może są wyjątki

Przeczytaj to, na pewno zawartość tego wątku pomoże

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow
Kolorowy zawrót głowy czyli porządkowanie wiejskiego misz maszu :) 07:40, 03 cze 2016

Do góry
Witam, masz już całkeim niezłą bazę roślin, które może zamiast przesadzać, przytnij w obłe formy (oczysiście w odpowiednim czasie, nie gdy kwitną).

wtedy ogród stanie się bardziej estetyczny. Wytycz brzegi rabat kancikiem i wyciągnij te "brody z trawy" spod krzewów.

Powiększ rabatę przy wejściu - będzie miejsce na coś niższego.

Aby coś można było lepiej podpowiedzieć jak poprowadzić linie trawnika, musiałabyś zrobić plan ogrodu na zasadzie rzutu z góry.

Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:31, 02 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ten penstemon wygląda ślicznie to jest Black Tower czy Mistica ??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:00, 02 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Mucha nie siada.

3 szt. 'Iceberga' tam masz? Śliczne kolory i pokroje tej rabatki letniej - kwietnej.

Nie mam Iceberga, nie lubię go. Mam Wichester Cathedral.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:59, 02 cze 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Juz sobie wyobrażam jak się skradasz po te róże

Ale wyszło mega!

Sebku, napisałam Hyc! a Hyc znaczy "skoczyć" Nie skradałam się, obserwowałam z oddalenia. Taką zmyślną miałam strategię
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:38, 02 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Między innym takie jarzmianki, jak w twojej buźce
Wszystkie (prawie) moje rabaty w tym miejscu są wizytówce, wystarczy prześledzić lato i jesień.

Na obecny ogród wykonywany mam irysy, peonie (istniejące), orliki ciemno i jasnoróżowe pełne, brązowe turzyce, Astilbe ciemnoburgundowe, floksy i Carex 'Everest' Pewnie jeszcze coś dokupię, a... jeszcze mam rozchodniki i jeżówki, żeby na potem coś było.

świetne zestawienie roślin będzie a pokażesz nam jak wyszła ta rabata?
KAMILowe krok po kroku 20:35, 02 cze 2016

Do góry
Cześć Kamil, jak zobaczyłam te sosenki u Ciebie, to przypomniała mi się taka realizacja Gardenarium założona w lesie sosnowym właśnie. Być może już widziałeś, może coś podpatrzysz http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-wloskim
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 02 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czasem człowiekowi się nie chce iść po ten wózek, ale jak wiadomo- to, co budzi naszą ciekawość, wywołuje natychmiast zainteresowanie innych. Więc rada brzmi:

jeśli nie masz wózka, a coś stoi ładnego - nie podchodź i nie oglądaj,a natychmiast leć po wózek i odstawiaj. Potem odniesiesz jeśli zrezygnujesz

o masz ! rację (chociaż mi się raczej nie zdarzyło zrezygnować jak już coś miałam na wózku czy w rękach haha )
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:03, 02 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czasem człowiekowi się nie chce iść po ten wózek, ale jak wiadomo- to, co budzi naszą ciekawość, wywołuje natychmiast zainteresowanie innych. Więc rada brzmi:

jeśli nie masz wózka, a coś stoi ładnego - nie podchodź i nie oglądaj,a natychmiast leć po wózek i odstawiaj. Potem odniesiesz jeśli zrezygnujesz

powinnas dodac do dekalogu hihih no wtedy by byl jedenasciolog ale co nam tam

piekna ta roza
a co ja pisze, jaka roza piekna, wszystko pikne

i zyj, nie pisz - poczekamy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:19, 02 cze 2016

Do góry
Róża miała etykietę "Róża wielkokwiatowa"
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:25, 02 cze 2016

Do góry
Na razie przycinaj sekatorem, ale ciągnięte dość łatwo się urywają. Ostatnio wyrywałam w jednym ogrodzie z host.
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:23, 02 cze 2016

Do góry
Spróbuj i powiesz nam o swoich osiągnięciach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:21, 02 cze 2016

Do góry
Astrantia napisał(a)

Co kupiłaś do swoich zestawów bylinowych, bo w telefonie słabo widzę a ciekawość mnie zżera...

Między innym takie jarzmianki, jak w twojej buźce
Wszystkie (prawie) moje rabaty w tym miejscu są wizytówce, wystarczy prześledzić lato i jesień.

Na obecny ogród wykonywany mam irysy, peonie (istniejące), orliki ciemno i jasnoróżowe pełne, brązowe turzyce, Astilbe ciemnoburgundowe, floksy i Carex 'Everest' Pewnie jeszcze coś dokupię, a... jeszcze mam rozchodniki i jeżówki, żeby na potem coś było.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies