Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 20:59, 21 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zamieniłam kolejność trytomy i kanny. I chyba mniej traw, bo się rozrosną. Między trawy dam kanny. Trytomy przed nie.
Przesunęłam też liliowce i nachyłki na tył. Czy teraz będzie lepiej?

Orliki dawaj jako wypełniacz pomiędzy innymi roślinami. Jako pierwszy plan to one się nie nadają.
Przy dalii żółtej i nachyłkach i FC będziesz mieć jeszcze miejsce... Może daj plamę z pełnika europejskiego, bo na maj to tu nic nie ma.. tylko orliki.
Tulipany możesz dać gdzie kany.. wykopiesz kany posadzisz tulipany, a w czerwcu wykopiesz tulipany, posadzisz kany. Do czerwca będziesz je gonić w donicach. Tulipany się ucieszą, że są wykopywane... sadź tylko w koszykach większych, łatwo się wykopuje
Rząd tuj, miskantów, dalii.... i w zasadzie finito.. więcej na szerokość się nie zmieści... na brzeg pasuje coś zimozielonego... a z daliami jak wyżej.. tylko niskie odmiany tulipanów. Ale może jak ściśniesz to FC się zmieści.
Krokusy pomiędzy liliowce..
Po prawej stronie gdzie nachyłki , dałabym zamiast bergenii bordowe żurawki i zamiast kuklika też pojechała żurawkami. Nachyłki niech przytulą się do żurawki.
Po prawej i lewej od miskantów wepchnęłabym rozplenice.. popatrz jak fajnie miskant i rozplenica wygląda razem u mnie... dziś wrzuciłam foto.
W trawy daj lilie
Rozumiesz mój bełkot????

Daje się upieram że firletka tu nie pasuje!!!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:23, 21 sty 2015

Do góry
Łukasz, masz nowy awatarek Teraz e-Muś zaglądając mi przez ramię nie będzie taki zazdrosny, hi, hi
Przecież tu tylko żurawki
Ogródek Iwony 20:13, 21 sty 2015

Do góry
Ale fajne podsadzenie. Zapisuję koniecznie. i to bordowa żurawka - świetnie.

edit:
Aniu, dobrze że tam jeszcze tkwisz, bo liczę na twoje doświadczenie. Dziękuję pięknie, że mi pomagasz w tych zmaganiach z naturą
Ogródek Iwony 20:09, 21 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czekam na sugestię.
To może w miejsce nachyłków dać barona i jeżówki z jednej strony?
Nachyłki muszą iść głębiej w rabatę. I nie wiem, co będzie wyższe? Trytoma, czy kanna?
A na rabacie można dosadzić czerwone, pomarańczowe tulipany i żółte żonkile, ale to już będzie na 2016

Tu jeszcze tkwię.. nieczasowa jestem

Ale do nachyłków pasuje bordowa żurawka nie mogę znaleźć lepszego foto... Mi żurawki i nachyłek padł i zarósł .. ale jak było to było super W innym miejscu odtwarzam to nasadzenie

Ogródek Iwony 19:48, 21 sty 2015

Do góry
Tak Edytko, już teraz bym się nie wstydziła pytać. U Marzenki dużo dziewczyn prosi o wyjaśnienia z Ogrodowiskowego słownika.

Jolu, pozdrawiam. Byłam u ciebie dziś.
Ogródek Iwony 19:45, 21 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)
Iwonka rh to chyba hortensja ja mówię hortka ale widziałam że dziewczyny tak pisały tak myślę hi hi też nie wszystko łapię tak od razu

Edytko, od jakiegoś czasu już to wiem. To rododendron. Jola ma rację. Ale jak weszłam na Ogrodowisko, to mi było wstyd się pytać dziewczyn, tyle tu mądrości było i nazwy roślin, skróty. Długo szukałam wyjaśnienia dla Rh, gracków, ML itd. a wstyd mi było się pytać, hi, hi.
Nawet w wygooglowałam sobie i nic...
To tak, jakby się uczyć chińskiego, a potem samo przyszło
W Gąszczu u Tess 19:33, 21 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi, skopiowałam sobie i podpisałam w folderze : w gąszczu u Tess

Błagam, nie rozśmieszaj mnie Mąż dziwnie na mnie patrzy.
W Gąszczu u Tess 19:31, 21 sty 2015

Do góry
Dziękuję za odpowiedzi, skopiowałam sobie i podpisałam w folderze : w gąszczu u Tess
W Gąszczu u Tess 19:25, 21 sty 2015

Do góry
Bogda napisał(a)
Muszę mieć domek dla owadów u siebie w ugorze...

Oczywiście, że musisz Przyjemne z pożytecznym w jednym
Mój jest bezkosztowy.
Zrobiony z szuflady starego mebla.

Iwk4 napisał(a)

Jaką trawkę masz kolo bukszpanów ?

To Carex oshimensis 'Evergold'. BArdzo jestem z niej zadowolona, jeśli chodzi o kondycję i wygląd w zimie i po zimie.
Lawendowy zawrót głowy 19:23, 21 sty 2015

Do góry
Jolu, pytałaś się u siakowej, to ci napiszę, ze ja widziałam werbenę w szkółce, była po 4 zł, ale we wrześniu dopiero ją zobaczyłam. Nie kupiłam, bo bałam się, ze mi się nie rozsieje. Piękna była mimo to
W Gąszczu u Tess 19:14, 21 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Jaką trawkę masz kolo bukszpanów ?
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:06, 21 sty 2015

Do góry
Haneczko, wiosna piękna w kwiatach. Przyszłam do ciebie pomachać
Ranczo Edy 19:03, 21 sty 2015

Do góry
Edytko, u mnie też śnieg spadł i stopniał troszkę. Rano było pięknie, po pracy już nie
Ogródek Iwony 18:45, 21 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Zazdroszczę...ale jesteś zorganizowana, muszę brać przykład i wszystko zapisywać, tylko niewiem co.

Ha, ha. Ja i organizacja
Ja zawsze się gubię w papierach. Dlatego zapisuję w komputerze na wątku, a najważniejsze informacje poparte fotkami wklejam do worda i zapisuję w folderach pod nazwą ogrodu, z którego pochodzi, wszystko w folderze głównym: Ogrody.
Inaczej bym się pogubiłą. Czasami 3 dni mi zajmuje znalezienie jakiejś potrzebnej kartki. Wolę w kompie
Każdy musi wypracować sobie własną metodę
Ogródek Iwony 18:42, 21 sty 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Horcia, ja mam tak samo
Czytam z zapartym tchem jak dziewczyny planują nowe rabatki. Też bym chciała pozmieniać u siebie, ale nie wiem, od czego tu zacząć. Co tu narysować, co zapisać?

Ewo, w takim razie zacznij od miejsca, które najmniej ci się podoba i wybierz inspirację, którą byś chciała skopiować w swoim ogrodzie. Reszta będzie już łatwa
W Gąszczu u Tess 18:41, 21 sty 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Ja na temat warszawskich iluminacji - miałam tę przyjemność, że byłam na Krakowskim Przedmieściu (byłam akurat u mojej siostrzyczki) w dniu ich odpalenia - niesamowite i ozdoby, i lodowisko, i kramy z winem, na bogato !!! Jak przyjechałam na tę moją prowincję to płakać się chciało dlatego zaszalałam (jak na mnie) u siebie w ogródku

MAsz siostrzyczkę w W-wie? I się nie przyznajesz, że tu bywasz? Koniecznie daj znać, jeśli będziesz.

Anabell napisał(a)
Tess - ja mam zupełnie inną ożankę, kwiaty w kłosach ciemny róż i ta moja nie wiem czy nadaje się na obwódki. zakwitł mi tylko jeden kłos w końcu jesieni.

Wiem że masz, widziałam w wyszukiwarce Z niecierpliwością będę czekać na jej kwitnienie. Zainteresowałam się ożanką ze względu na jej przydatność na obwódki, ale jak przeleciałam po forum, to sporo osób ją ma na rabatach jako roślinę kwitnącą i chwalą ją.

Iwk4 napisał(a)
Widzę na pniu powojnik. Fajnie to wygląda. Podwiązywałaś go jakoś? Przy każdym drzewie można go sadzić ?

Na trzech drzewach mam powojniki. Fajnie ten wyglądał (to jego pierwszy rok). Pozostałe jeszcze nie kwitły (montana rubens).
Owszem, podwiązywałam. To jest powojnik z tendencją do płożenia się, nie bardzo chce zaiwaniać sam na górę Czy przy każdym? Pewnie tak (no, może pod brzozami za sucho), ale uprzedzam - ja je podlewam, bo pod tujami deszcz raczej nie dochodzi.
Ogródek Iwony 18:41, 21 sty 2015

Do góry
Olili napisał(a)
O jejku! jak listę z roślinami zobaczyłam to szoku doznałam..nie...na ten czas tego nie ogarniam

Ha, ha
Część roślinek mam, wiec szkoda było mi wyrzucić tylko dlatego, że nie są fioletowe. Jak zobaczyłam artykuł Danusi o ognistej rabacie, zaraz pomyślałam, ze muszę coś takiego stworzyć Spodoba się mojemu e-Musiowi.
Ogródek Janiny 18:39, 21 sty 2015

Do góry
Mi też bardzo podobają się zdjęcia wnuczek. Uwiecznione także w twoim ogrodzie - to tylko w ramki włożyć
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:27, 21 sty 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

Marzenko w obi są cudniaste prymulki za jedyne 2,99...
ja się skusiłam

Ja też Nie sposób było nie kupić w tej cenie
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:25, 21 sty 2015

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Skąd to znam.. nie tak dawno temu pomagałem obsadzić ogródek u babci.. Rośliny były sadzone na raty w dwóch turach. Pojechało się do szkółki i czegoś nie było, kupiło się za to coś jeszcze innego. Potem pytanie gdzie to dać. I wyszło jak wyszło. Teraz chętnie bym wszystko od nowa zrobił

Czuję jakby zmienił mi się gust i to co posadziłem jest do bani .

W zeszłym roku w szkółce też zrobiliśmy kilka zakupów chaotycznie, nawet wesoło było, jak wróciliśmy do domu i kwiaty już nie kwitły, a w szkółce mnóstwo ich było na trzykrotce.) Potem biegałam po ogrodzie i się zastanawiałam, gdzie wsadzić.
Powiedziałam więc sobie i mężowi, ze w tym roku tylko zakupy z listy. Niestety nazbierało się tego sporo. Więc wszystkiego nie będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies