Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Iwk4 18:21, 21 sty 2015

Viola napisał(a)
Właśnie na zimozielone zwracam uwagę i na drzewa (te duże), żeby były, a resztę się zwykle zmienia co roku (tak myślę, bo nie mam doświadczenia). Aha no i trawy muszę mieć - w dużej ilości, bo nawet zimą ładnie wyglądają

Violu, a propo traw, dziś przeczytałam u Małej Mi, jak szybko rosną trawy. Jestem w szoku, ale pozytywnie, bo to oznacza, ze na efekt nie trzeba długo czekać. Zobacz fotki na tej stronie, gdzieś na śroku.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3169

Co do planowania ogrodu, ja też robię rabatami i guzik mnie obchodzi, czy wszystko do siebie będzie pasować. Bardziej zależy mi na nastroju, jaki chcę uzyskać patrząc na rabatę. Nie wszystkie muszą być katalogowo zaplanowane. Lubię bardziej rabaty tematyczne: bylinową, różaną, rododendronową, albo kolorami: np. rabatę różową.
U mnie łatwiej, bo rabaty są na około domu. I jak patrzę na różową, to różanej z czerwonymi różami nie mam w zasięgu wzroku.
Całościowo pewnie projektant potrafi, ale dla amatorów - to co napisałaś, to święta prawda
Iwk4 18:25, 21 sty 2015

Marcin89 napisał(a)
Skąd to znam.. nie tak dawno temu pomagałem obsadzić ogródek u babci.. Rośliny były sadzone na raty w dwóch turach. Pojechało się do szkółki i czegoś nie było, kupiło się za to coś jeszcze innego. Potem pytanie gdzie to dać. I wyszło jak wyszło. Teraz chętnie bym wszystko od nowa zrobił

Czuję jakby zmienił mi się gust i to co posadziłem jest do bani .

W zeszłym roku w szkółce też zrobiliśmy kilka zakupów chaotycznie, nawet wesoło było, jak wróciliśmy do domu i kwiaty już nie kwitły, a w szkółce mnóstwo ich było na trzykrotce.) Potem biegałam po ogrodzie i się zastanawiałam, gdzie wsadzić.
Powiedziałam więc sobie i mężowi, ze w tym roku tylko zakupy z listy. Niestety nazbierało się tego sporo. Więc wszystkiego nie będzie
Viola 09:24, 22 sty 2015

laurowisnia napisał(a)
Dojrzały to jeszcze nie, może w trakcie dojrzewania. Z tym kolorem to nie tak, niektórzy lubią barwne kompozycje z drzew i krzewów, mają dużo miejsca na takie założenie i na inne też, trzeba zdecydować co nam samym odpowiada. Ja lubię kolor różano-bylinowy, chciałabym więcej rzeczy posadzić ale jestem ograniczona wielkością działki. Teraz głowię się np. gdzie przesadzić buka aurea pendula, na razie nie mam pomysłu.

Fajnie to brzmi - "kolor różano-bylinowy" Też mi się taki podoba A buk to piękne drzewko, trzeba mu dać godne stanowisko na widoku Ja też mam taki klonik, który muszę przesadzić, tak aby mieć na niego oko Myślę, że gdzieś przed tarasem znajdę dla niego miejscówkę.
Viola 09:27, 22 sty 2015

czeresniowapomadka napisał(a)
Witaj Violu No czarujecie , czarujecie i widac ze wszystko zmierza ku temu, ze juz niebawem to bedzie zaczarowany piekny ogrod juz jest ladnie , a ja jeszcze podosadzasz, roslinki podrosną to bedzie bajka co do roz mioch napisałam ci tez w moim watku hmm no niestety nie pamietam nazwy

Aniu, z tym czarowaniem to jest róznie i "różanie". Trzeba mieć wprawę Niby wszyscy mi mówią jak mam tą różdżką czarodziejską wywijać, a ja nie tak machnę i już coś zepsuję
laurowisnia 09:44, 22 sty 2015

Różdżka czarodziejska, to można machać do skutku.
Viola 10:42, 22 sty 2015

laurowisnia napisał(a)
Różdżka czarodziejska, to można machać do skutku.

Viola 10:57, 22 sty 2015

Iwk4 napisał(a)

Violu, a propo traw, dziś przeczytałam u Małej Mi, jak szybko rosną trawy. Jestem w szoku, ale pozytywnie, bo to oznacza, ze na efekt nie trzeba długo czekać. Zobacz fotki na tej stronie, gdzieś na śroku.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3169

Co do planowania ogrodu, ja też robię rabatami i guzik mnie obchodzi, czy wszystko do siebie będzie pasować. Bardziej zależy mi na nastroju, jaki chcę uzyskać patrząc na rabatę. Nie wszystkie muszą być katalogowo zaplanowane. Lubię bardziej rabaty tematyczne: bylinową, różaną, rododendronową, albo kolorami: np. rabatę różową.
U mnie łatwiej, bo rabaty są na około domu. I jak patrzę na różową, to różanej z czerwonymi różami nie mam w zasięgu wzroku.
Całościowo pewnie projektant potrafi, ale dla amatorów - to co napisałaś, to święta prawda

Iwonko, bardzo ucieszył mnie Twój post (i linki do zdjęć) o tych trawach, że tak szybko rosną. Ostatnio oszalałam na ich punkcie. Za pomocą traw w zasadzie można zbudować cały ogród. Dobrze, że popatrzyłam na zdjęcia u Małej Mi. Będę sadzić trawy na przemian z hortensjami przed cisami i tak myślę sobie, jaką to odległość należy zachować, no i jakie trawy najlepiej posadzić, miskanty czy rozplenice.
kosolka 11:11, 22 sty 2015

Miskanty i rozplenice różnią sie bardzo.. Ja dam miskanty do hortensji (vanilek) a rozplenice do róż i bylin.
Viola 11:18, 22 sty 2015

kosolka napisał(a)
Miskanty i rozplenice różnią sie bardzo.. Ja dam miskanty do hortensji (vanilek) a rozplenice do róż i bylin.

A jakie miskanty, ML?
Iwk4 19:34, 22 sty 2015

Violu, zapytaj się u Małej Mi albo u Any-atr.
Ja nie mam jeszcze doświadczenia.
Ana nie sadziła naprzemiennie, tylko trawy np. po 3 sztuki, obok hortensje, albo hortensje na tle traw sadzą. Trawy z tyłu, hortki z przodu. Rozplenice są niższe, ale cudownie kwitną. Miskanty raczej wysokie. Joasia też ma różne trawy w ogrodzie (Ogród Joanny ... ). Kiedyś mi pokazywała zdjęcie, jak roślinka wygląda. Zapytaj się