Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

hej hej hej 11:08, 18 sie 2016

Do góry
Oczywiście zdjęcia i opis dołączę - pierwsza informacja że ziemia u mnie hmmm piaszczysta no i mam dwie skarpy na jednej wymienialiśmy ziemię tzn mieszaliśmy z piachem czarnoziem-taki gliniasty....kompletnie sie nie znam stanowisko słoneczne. Skarpa ma kształt litery L Część obsadzeń na tej skarpie zrobiona, skarpa podzielona gazonami... na górze przy siatce tuje szmaragd, potem na szczycie skarpy trzmielina, gazony -na razie goszczą w nich kwiatki-dzwoneczki i fiołki i kilka gazonów pustych( sadziłam w nich to co dostałam)
Pod gazonami cyprysik groszkowy i jałowiec płożący blue forest, znowu rząd gazonów i w nich kostrzewa sina, potem misz masz -czyli wszystko i nic -to co uszczknełam z działki mamy i dawnej blokowej sąsiadki ...plus trawy( żółte ale nie wiem co to za jedne...)na samym dole w gazonach lawenda
porobię zdjęcia i założę wątek- będzie najłatwiej. Wstawię 1 zdjęcie resztę w wątku który założę. Zdjęcie w czasie prac nie ma na nim wszystkich roslin...
Biało różowy ogród za płotem. 22:11, 17 sie 2016
Do góry
Luki napisał(a)
Skończyłem skarpy... uf co za ulga i mogę powiedzieć, że nawet efekt mi się podoba, jedna skarpa ładniejsza jest od drugiej, ale może jeszcze się szala przechyli w przyszłości.

Taka foteczka całości z jeszcze niedokończonymi skarpami na zachętę do oglądania jutro bo zbyt zmęczony na więcej dzisiaj jestem

jak w pudełeczku czego chciec więcej? możesz sobie pogratulować bo to udana realizacja jet
Biało różowy ogród za płotem. 21:53, 17 sie 2016

Do góry
Skończyłem skarpy... uf co za ulga i mogę powiedzieć, że nawet efekt mi się podoba, jedna skarpa ładniejsza jest od drugiej, ale może jeszcze się szala przechyli w przyszłości.

Taka foteczka całości z jeszcze niedokończonymi skarpami na zachętę do oglądania jutro bo zbyt zmęczony na więcej dzisiaj jestem
Mój ogród nad rzeką... 23:08, 16 sie 2016

Do góry
Skarpa obsadzona. Jutro pokażę
Na huśtawce miło płynie czas... 19:54, 16 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Mirelko, cudnie zestawiłaś wszystkie rośliny. Cała frontowa piękna i świetny pomysł z taka trzypoziomową rabatą! To są Limelight? Mam seslerię H. którą prawdopodobnie będę przesadzać, to może skopiuję (jeśli mogę). Róże zestawiłaś kolorystycznie z tego co widzę.

Ta rabata trzypoziomowa to musiała taka być ze względu na spadek - mała skarpa. Jak masz chwilę to zajrzyj do mnie na wątek na 1 stronę to jest to miejsce z mini skalniaczkiem moją największą porażką. Wywaliłam wszystko i robiłam od zera w tym roku.

Hortensje to Incrediball Strong Annabell posadzone w tym roku.

Róże Belveder ładne brzoskwioniowe, niestety chorują - plamistość.

Jak Ci się podoba to kopiuj śmiało
Nieśmiałe pierwsze kroki 14:43, 15 sie 2016

Do góry
Witajcie, witajcie Depresja depresją, ale w końcu trzeba się pozbierać. Tegoroczny deszcz mi co prawda w tym nie pomaga. Mokro wszędzie i ta nieszczęsna glina zlewa się i lepi do wszystkiego. Wrzucam tylko trzy zdjęcia tej mojej skarpy. Gdyby się Wam coś nasunęło to bardzo prosze o głosy. Tylko trzy bo jeszcze dziś odkryłam, że karta w aparacie się popsuła i to wszystko co udało mi się zrobić. Skarpę wieńczy suchy murek. Tegoroczne nasze dzieło To znaczy męża raczej Pierwsze zdjęcie to skarpa od lewej strony. Idąc na prawo kończy się i napotykamy puste poletko. To poletko mam na wyciągnięcie ręki gdy siedzę na małym tarasie, więc chciałabym tam szczególnie nacieszyć oko. Te malutki trzy krzewinki to modrzewnica pospolita, powyżej kiścień wawrzynowy. Mam jeszcze 4 karłowe sosenki, ale nie wiem gdzie i w jaki sposób je dołożyć. Myślałam też o dokupieniu azalii japońskich. Słabo widoczna na zdjęciu jest mała studzienka - dosłownie z jednego kręgu. Wymyśliłam takie coś bo wiecznie leje mi się tam woda. Do podlewania nasadzeń w sam raz. I nie mogłabym pominąć mojego sąsiada

Mój ogród nad rzeką... 08:19, 14 sie 2016

Do góry
Widok z okna jadalni.
Chciałabym rozjaśnić to miejsce i posadzic coś kwitnące pomiędzy kulki.
Drewutnia. dostanie kratkę i na kratce clematisa. Cisy urosną chyba za 10 lat.

I moja robota na dziś czyli skarpa.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:32, 10 sie 2016

Do góry
Asiu wojujesz dalej z tą skarpa....??? Nagle cisza się zrobiła.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 15:35, 10 sie 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Dąbrówka jest fajna jak chcesz jakiś kawałek zadarnić, np. skarpa czy coś innego gdzie trawa lub inne rośliny miałaby problem.
Co do grzybów to może się okazać że jak one z tych halucynogennych to więcej za nie dostaniesz niż za prawdziwki

Tylko pytanie czy większa kasa czy wyrok? Hahahaaa dąbrowka zostaje na razie za płotem
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 15:09, 10 sie 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Rośnie za płotem. Póki co, zostanie tam

Dąbrówka jest fajna jak chcesz jakiś kawałek zadarnić, np. skarpa czy coś innego gdzie trawa lub inne rośliny miałaby problem.
Co do grzybów to może się okazać że jak one z tych halucynogennych to więcej za nie dostaniesz niż za prawdziwki
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 00:26, 10 sie 2016

Do góry
Ja przychodzę w gości a Ty wyjeżdżasz Udanego urlopu życzę
Wielu tu masz doradców, z nimi nie zbłądzisz a ja przy okazji też z ich rad skorzystam
Ładny masz teren wokół domu, podoba mi się to zróżnicowanie poziomów. To zdecydowany jego walor i myślę, że podpowiedź Toszki by iść w kierunku ogrodu Magnolii jest strzałem w dziesiątkę.
Czytam że tak jak i ja zachłysnęłas się ogrodem Malkulki O tak, też wiele się od niej nauczyłam, przede wszystkim konsekwencji.

Jeśli mogę słówko wtrącić na temat rabat, planistką jestem żadną ale w chwili gdy zobaczyłam wytyczoną rabatę ze skarpą to zobaczyłam tam nic innego jak lawendę. Już ktoś wcześniej Ci o tym wspomniał i ja wtóruję. Przenieś lawendę, zrób tam pole lawendowe podbite stipą.Na górze róże, dołem spływająca lawenda
Popatrz tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1972-stary-dom-zapomniany-ogrod-i-ja-na-francuskiej-ziemi?page=68
Zresztą u Magnolii znajdziesz jeszcze piękniejsze pole

Z drugiej strony tak teraz myślę, że pewnie chcesz mieć na lawendę widok z okien a skarpa tego efektu nie da niestety.
No tak takich doradców jak ja jak najmniej Ci życzę
Z przyjemnością będę tu zaglądać a w wolnej chwili chętnie rzucę oko na domek
Pozdrawiam, baw się dobrze

Ogródek frontowy 10:49, 09 sie 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Gdzie ta preriowa inspiracja Przemka. Ja tu szperam po ina tu szukam po Pintereście moich smug, a tu pod nosem na ogrodowisku artykuł Danusi Ogród preriowy - spotkanie z naturą

Tu jest https://www.ogrodowisko.pl/watek/4081-zycie-w-wiejskim-ogrodzie?page=1198

Ale to rabata nie skarpa co nie zmienia faktu że cudna
Ogródek frontowy 08:39, 09 sie 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Chodziło bardziej o kolor niż o odmianę, ale rozumie i już nie męczę
Po drugiej stronie altanki/pergoli będzie skarpa obsadzona coś między tą inspirką którą wrzuciłaś u Asi (Rojodziejowej) a preriową Przemka Nada się?

Gdzie ta preriowa inspiracja Przemka. Ja tu szperam po ina tu szukam po Pintereście moich smug, a tu pod nosem na ogrodowisku artykuł Danusi Ogród preriowy - spotkanie z naturą
Ogródek frontowy 00:09, 09 sie 2016

Do góry
Chodziło bardziej o kolor niż o odmianę, ale rozumie i już nie męczę
Po drugiej stronie altanki/pergoli będzie skarpa obsadzona coś między tą inspirką którą wrzuciłaś u Asi (Rojodziejowej) a preriową Przemka Nada się?
Ogródek frontowy 21:41, 06 sie 2016

Do góry
Bardzo mi się ona podoba choć chyba nie aż tak jak rozplenica
A reszta roślin nada się?
Jeszcze mam jeden pomysł ponieważ u mnie ta skarpa długa jest to zastanawiałam się czy nie zrobić taki sektorów prostokąt trawy + drzewko na przemian z prostokątem takich nasadzeń jak wcześnie pisałam?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:15, 05 sie 2016

Do góry
chagall napisał(a)
Asiu, wielka ta skarpa!!!
Mam taką sugestię - przesadź te małe roślinki gdzie indziej, a na skarpie posadź większe i szybciej rozrastające się rośliny. Może na szczycie lawenda w dużej ilości? Ona lubi słońce i sucho

Wiesz, lawendy mama bardzo duż obok skarpy przed ddomeme. I będzie tam prawie na całej połaci.
Skarpę planowałam poszatkować w kratę i posadzić na niej regularnie wrzosy różne oraz kostrzewy.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:06, 05 sie 2016

Do góry
Asiu, wielka ta skarpa!!!
Mam taką sugestię - przesadź te małe roślinki gdzie indziej, a na skarpie posadź większe i szybciej rozrastające się rośliny. Może na szczycie lawenda w dużej ilości? Ona lubi słońce i sucho
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:37, 05 sie 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
A mnie wzięło ostro na cięcie, bo to ostatni dzwonek przed zimą. Przycięłam 11 szt.tawułek, karaganę, wierzbę i 4 tuje kulki, które miały być danicami...a nie są rosną dużo.

A przy okazji pełno chwastów powyrywałam.
Cała skarpa oplewiona.

To zapracowałaś na coś dobrego, tzn. takie cosik na chudej, długiej nóżce...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies