Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:52, 29 maj 2016

Do góry
Nie używam tańszych. Możesz sypnąć Florovit do trawników.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:49, 29 maj 2016

Do góry
Czy możliwe że trawa przerosła przed pierwszym skoszeniem i potem caly czas była koszona za wysoko i dlatego wygląda ładniej przed skoszeniem niż po ?

Jeśli źdźbło trawy od ziemi do miejsca gdzie sie rozkrzewia ma np. 4-5cm to czy to nie jest za wysoko ?

Dlaczego nie rozkrzewia się ona od samej ziemi ? - pytam poniewaz jak bym skosił ją niżej to z ziemi wystaja same grube źdźbła i wygląda to tragicznie...potem nie moze dojsc do siebie trawa dłuższy okres czasu.

Bo trawa nie rozkrzewia się przy samej ziemi
Koś żeby nie powstało rżysko, może własnie za nisko kosisz?

Czy jeśli zetne trawe poniżej miejsca gdzie sie rozkrzewia to źdźbło padnie ? czy rozkrzewi sie poniżej cięcia ?

Skosisz to czym trawa asymiluje, więc zniszczysz ją.

Czy możliwe ze przez zwartą ziemie trawa nie rozkrzewia sie tak bardzo od ziemi? czy pomoże jesli bede ja dziurawil tymi bucikami z kolcami do aeracji ?

Na gliniastej zbitej ziemi trawnik źle rośnie. Chociaz są tutaj zwolennicy że wręcz rośnie świetnie.

u wielu ososb trawa jest koszona wiele niżej i wygląda łądniej i zdrowiej - czy jeśli skosze ją teraz bardzo nisko przed kilkudniowymi deszczami będzie dobrze?

Nie, będzie źle. widocznie mają inne gatunki traw w mieszance, które można niżej kosić.

I najważniejsze....dlaczego jak kosze trawe to w niektorych miejscach jest skoszona równo (zazwyczaj w tych miejscach jest soczysta ciemnozielona trawa) a w pozostałych miejscach poszarpana i odstają włókna trawy w miejscu scięcia..(w miejscach tych trawa jest jasniejsza i wydaje sie byc taka suucha.. od czego to zalezy? czy brakuje jej jakiś składnikow pokarmowych czy moze ziemia w tych miejsach jest gorsza ?

Nie wiem tego na pewno, ale może tak byc.
Trawnik z rolki 22:43, 29 maj 2016

Do góry
Trudno wyrokować w tej sprawie, mogło tak być, najpierw przelana (objawy, trawnik rzednie), a następnie byc może zasuszona.

Jak postępować?

Skosić trawnik, wydrapać suche miejsca, dosiać lub dołożyć łaty i podlewać prawidłowo. Obserwować trawnik.
Trawnik z rolki 22:41, 29 maj 2016

Do góry
aguptys napisał(a)
Witam serdecznie,

Jestem nowym użytkownikiem forum, ale słyszałam już wiele dobrego na temat uzyskiwanych tu porad, dlatego postanowiłam zwrócić się o poradę w kwestii marniejącego trawnika sportowego na moim ogrodzie. Trawnik został rozwinięty z rolki na przygotowanym wcześniej terenie (ok 90 m2) z założonym wcześniej automatycznym nawodnieniem. Wszystkie prace przeprowadzone zostały kompleksowo przez wyspecjalizowaną firmę i efekt początkowo był rewelacyjny. W końcu piękny trawiasty dywan (choć w pierwszym miesiącu jedynie oglądany przez nas z daleka, bo baliśmy się po nim chodzić, by mógł spokojnie się przyjąć). Trawa była początkowo podlewana raz dziennie 10 min. a po 10 dniach została pierwszy raz skoszona. Zabieg koszenia powtarzany był co 6-7 dni, a rosnąca ilość skoszonej trawy umacniała nas w przekonaniu, że trawa przyjęła się i rośnie jak należy.
Niestety po 5 tygodniach zaczęła nagle miejscami tracić zieleń i w bardzo szybkim tempie wysychać w tych miejscach, w których wcześniej traciła zielone ubarwienie. Po zauważeniu pierwszych objawów, że dzieje się z nią coś nie tak natychmiast wezwałam fachowców, którzy ją rozkładali z pytaniem co się dzieje. Usłyszałam, że najprawdopodobniej "przelałam ją". Wówczas nawodnienie zostało przez mnie przeprogramowane na podlewanie raz na dwa dni po 7 min. Niestety zmiana ustawień nie spowodowała poprawy stanu trawnika, a jego gwałtowne pogorszenie. W tej chwili sucha trawa zajmuje już obszar blisko 50% założonej trawy. Cały proces usychania do takiego etapu potrwał zaledwie 2 tygodnie. Pani Danusiu, czy faktycznie przyczyną tego stanu rzeczy może być przelanie trawy? Co robić w tej chwili? Czy istnieje szansa, że ten trawnik się zregeneruje? Będę wdzięczna za niezależną fachową opinię w tej kwestii. Dla zobrazowania sytuacji załączam zdjęcia mojego trawnika.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:58, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem czy jest różnica. Nie znam tego drugiego.

a jakieś inne tańsze firmy ktore pani zna?
Przygotowanie działki pod założenie ogrodu 20:29, 29 maj 2016

Do góry
Przyjazna dusza pojawia się w moje osobie. Masz tutaj opracowany przeze mnie obszerną serię artykułów z serii jak zaprojektowac i założyć ogród. Przeczytaj I część.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/55-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-1-sprzatanie

a następnie

planowanie - https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

projektowanie - https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

realizacja -- https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/100-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-4-realizacja

Lepszego poradnika nie znajdziesz nigdzie w necie. Zapewniam, bo firmy się na nich szkolą. Pozdrawiam
Jak będzie za mało powiem co patrzeć jeszcze.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:47, 29 maj 2016

Do góry
Zajrzałam
Wrzuciłam w zestawieniach sporo zdjęć z CHFS 2016

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-zgrane-duety-wylacznie-przyklady-kompozycji?page=13
Zakątek z fioletową ławeczką 18:45, 29 maj 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Dostałam kiedyś taką roślinkę. Podobno lubi rosnąć w cieniu. Nie mam pojęcia co to jest? Trochę słabo rośnie

Liście prezypominają pluskwicę, jak zakwitnie - pokaż kwiaty.

Zdjęcie
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:20, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże, bodziszki, szałwia

Kupuję
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:15, 29 maj 2016

Do góry
Ostrózki, irysy, białe naparstnice, w tle brzoza i żółte azalie, oraz krzewy o żółtych liściach (może być tawuła 'Golden Princess'), tutaj jest Choisya

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:12, 29 maj 2016

Do góry
Róże, bodziszki, szałwia

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:07, 29 maj 2016

Do góry
Orliki, hosty, hakonechloa, na dole kopytnik

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:05, 29 maj 2016

Do góry
Szałwia, łubiny, naparstnice, irysy, trawy

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:04, 29 maj 2016

Do góry
Peonie, łubiny, naparstnice

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:04, 29 maj 2016

Do góry
Irysy, trybula leśna

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:56, 29 maj 2016

Do góry
Wszystkie kompozycje poniżej - z tegorocznego Chelsea Flower Show.

Naparstnica i arcydzięgiel

Farbownik, kocimiętka i czyściec

Irysy, drżączka

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:50, 29 maj 2016

Do góry
Przypominam, że wątek ten służy do wklejania zdjęć gotowych aranżacji, zestawień, zgranych duetów roślinnych, uprzejmie proszę o wklejanie pytań dotyczących kompozycji do działu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat

gdzie większość postów przeniosłam dzisiaj.
Tym samym bronię ten wątek, aby nie stał się takim samym wątkiem, jak ten, bo zmierza w tym kierunku

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:47, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Coś zwisającego i ciemnozielonego, za dużo kolorów, trzeba uspokoić kompozycję.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Gardenarium napisał(a)
Wszystko to są podobne w strukturze rośliny zostaw dwie, dodaj inne liście np paproci albo niebieskich host lub żółtych ale bez pasków. Wywal paskowane turzyce.

a moze z liści dosadzić tam kontrastowe żurawki?
a co w takim razie pasowałoby do tych pasiastych turzyc?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:45, 29 maj 2016

Do góry

Wszystko to są podobne w strukturze rośliny zostaw dwie, dodaj inne liście np paproci albo niebieskich host lub żółtych ale bez pasków. Wywal paskowane turzyce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies