Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kwitnące skarpy 20:20, 28 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zmień w profilu podpis, bo tytuł się zmienił

Dziękuję
Coś jeszcze, coś więcej... 12:34, 28 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotki z irysami jakby nie z tego świata Wspaniałe

Danusiu - od Ciebie pochwała liczy się podwójnie Wyszkolilas mnie
Cis - Taxus 10:52, 28 maj 2016

Do góry
To może byc fytoftoroza, ale może też być uszkodzona gałązka. Obetnij ją.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:49, 28 maj 2016

Do góry
Ja się przyglądam co robią ludzie w Polsce, bo mam okazję. Jeżdżę i coś robię, to widzę. Nawożenie jak obserwuję w amatorskich ogrodach wygląda tak:

sypie się garść nawozu (z reguły za dużo) pod sam pieniek i nic się z tym nie robi. No i sypie się, nie tu gdzie trzeba

Często widzę przez płot u sąsiada osoby, dla której wykonujemy usługę zakładania ogrodu: rosną różaneczniki, czy cokolwiek innego, pod nimi szmata, na szmacie sucha kora, chwasty rosną, korę rozwiewa wiatr, kupa zwietrzałego nawozu i tyle. Nie tak powinno wyglądać nawożenie czegokolwiek
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:46, 28 maj 2016

Do góry
jolusiek123 napisał(a)
Dziękuję. Poszukam jeszcze jakiegoś nawozu z tymi składnikami

A może nie?

Może lepiej wykopać różanecznika i posadzić go od nowa, ale w dobrą ziemię, ewentualnie przyciąć? Bryłę przepłukać deszczówką.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:43, 28 maj 2016

Do góry
Nawozy ani opryski nie są lekiem na całe zło.

Najpierw trzeba zastanowić się, czy się zapewniło optymalne warunki, dało odpowiednią ziemię o pH kwaśnym, żyzne.l zasobne, o odpowiednim składzie, nie posadziło za głęboko, nie zasuszyło, nie wyściółkowało grubo, bo nie lubią (czy aby nie ma szmaty albo kamyków) - potem po zapewnieniu optymalnych warunków i podlewaniu wodą (najlepiej deszczówką bo inna może zmienić pH na nieodpowiedni) dopiero można się martwić.

Różaneczniki to wdzięczne rośliny, jeśli mają zapewnione dobre warunki.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:38, 28 maj 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Kiedy ciąć?teraz są świeże przyrosty, czekać aż mocniej zzielenieją?

Nie, nie, Bogda jesteś 6 lat na forum i do tej pory nie wiesz, że nie tniemy teraz, bo jeszcze nie zakończyły przyrostów?.
Poczekaj do końca czerwca kobieto.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:37, 28 maj 2016

Do góry
Jeśli nigdy nie były cięte, można ciąć w marcu-kwietniu, potem gdy wypuszczą - po zakończeniu przyrostów. Najczęściej przypada to na koniec czerwca. Wtedy formujemy już na nowych przyrostach.

Bukszpany cięte systematycznie, jak u mnie - tnę pod koniec czerwca, ew. na początku lipca. Cięcie pod koniec lata (koniec lata to przecież wrzesień) tak późne cięcie spowoduje wypuszczanie młodych gałązek zbyt późno aby zdrewnieć, więc zapewne z pierwszymi większymi mrozami po prostu zmarzną. Nie całe bukszpany, bo te nie zmarzną ale młode listki tak. Bukszpan będzie źle wyglądał.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:31, 28 maj 2016

Do góry
Teraz to nie zastanawiaj się, kiedy nawozić, tylko obskub te żywotniki z brązowego, spraw, aby lepiej i zdrowiej wyglądały, opiel wokół, wyściółkuj korą sosnową przekompostowaną, podlewaj i sprawdź czy nie są za głęboko posadzone, skoro piszesz że wsadziłaś je pod pierwsze gałązki.

W pierwszym roku możesz sobie odpuścić nawożenie. Początkujący ogrodnicy jedynie śnią i gorączkują się odnośnie nawożenia, które może zaszkodzić, a zapominają o innych, podstawowych zabiegach pielęgnacyjnych a szkoda
Jak dbać o doniczkowe rośliny domowe ? 10:24, 28 maj 2016

Do góry
Za ciepło, za sucho, za słonecznie.

Postawić w półcieniu, podlewać systematycznie, zamgławiać, nie polewać z prysznica, zamgławiać.
Nawozić specjalnym nawozem do paproci.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:22, 28 maj 2016

Do góry
Może cyprysik? Pokaż kolego trochę więcej igieł, bo zgaduj-zgadula niestety
Coś jeszcze, coś więcej... 10:20, 28 maj 2016

Do góry
Fotki z irysami jakby nie z tego świata Wspaniałe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:17, 28 maj 2016

Do góry
Urszulla napisał(a)
Chyba łubiny u mnie zagoszcząPozdrawiam.

Noo.. moje ulubione te bladożółte
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:16, 28 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dziekuje za artykuł nt Chelsea! Tak szybka jszcze nigdy nie byłaś
Cudownie sie takie przemyslenia czyta gdy jeszcze trzymaja emocje po obejrzeniu zdjęc orgodów

Idę po zdjęciach i piszę to, co odczuwam W samym układzie ogrodów pokazowych wiele się zmieniło. Jak jeżdżę od 2004 roku, to nigdy tutaj gdzie maszyny i donice od zewnętrznej strony nie było ogrodów, teraz po raz pierwszy - były.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:15, 28 maj 2016

Do góry
katel napisał(a)
Artykuł jednym tchem przeczytany ale ciekawość mnie zżera co takiego kupiliście? Jeśli to nie tajemnica .

Dwie bardzo stare konewki z długą wylewką o pojemności 1 galon do podlewania siewek w szklarni, sitko w jednej złote, ale nie ze złota, śliczną starą malutką łopatkę ręczną do podcinania chwastów, zwierzątko (tajemnica, jakie) z kamienia chyba piaskowca obrośnięte mchem do Cottage Garden - na prezent dla kogoś
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 10:09, 28 maj 2016

Do góry
Czy ono nie ma czasem raka bakteryjnego, pokaż zbliżenie tego miejsca Mazanowi
Zakładanie nowego trawnika na starym 10:03, 28 maj 2016

Do góry
Najlepiej przekopać lekko, ale boję się, że znowu wyjdą na wierzch nowe nasiona i wzejdą chwasty, oprysk bowiem nie działa na nasiona
Jeśli przekopać to znowu odczekać czy wzejdą, jak wzejdą - wyrwać ręcznie.

Ziemia była torfem, nie ziemią, z niczym nie mieszać, po prostu zraszać aby stale było wilgotno po wysianiu traw

mieszanka "sport"

Jak długo odczekać? przeczytać instrukcję na ulotce od herbicydu.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:40, 28 maj 2016

Do góry
Osom napisał(a)
Cześć wszystkim

Jestem właśnie na końcowym etapie zakładania ogródka przy małym szeregowcu i zbliżam się do wielkiego finału - czyli wysianie trawy, tego etapu obawiam się najbardziej.
Ogródek jest niewielki, może około 100 metrów, dodatkowo rabaty pod tuje i rośliny zabrały trochę powierzchni, tak więc samej trawy będzie może około 70 m.

Ziemia pod całym ogródkiem została wielokrotnie przegryziona glebogryzarką i odgruzowana. Jako, że podłoże było dość gliniaste nawieźliśmy około 5 ton humusu, 1 tony piasku i 1 tony torfu - całość przekopaliśmy i w miarę wyrównaliśmy. Wszystkie te roboty zostały wykonane w maju, po czym odczekaliśmy trochę żeby wzeszły chwasty i w ostatnich dniach zrobiliśmy z nimi porządek.

Wczoraj po finalnym ułożeniu rabat, rozsypaliśmy na zwałowaną ziemię warstwę podłoża do trawników z leroy'a - wyszło może około 2 cm:

Całość została znów zwałowana. No i teraz nadszedł czas na wysiew trawy i tutaj pojawia się kilka pytań

Trawa jaką zakupiłem to Graminex Gazon

Teraz czekam na dobrą pogodę - póki co ciągle leje deszcz i prawdopodobnie w czwartek ma już być pogodnie.
Pytanie mam co do samego wysiewu. Po wczorajszym zwałowaniu podłoża pod trawniki, wpadłem na pomysł, żeby przy samym wysiewie zakupić i rozsypać znów kilkanaście worków tego podłoża, tak żeby utworzyło ono warstwę 1-2 cm, następnie po wyrównaniu (bez wałowania) wysiać nasiona trawy w taką pulchną ziemię, a dopiero potem całość zwałować - czy to dobry pomysł?

Kwitnące skarpy 08:39, 28 maj 2016

Do góry
Zmień w profilu podpis, bo tytuł się zmienił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies