Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 11:04, 25 kwi 2019

Do góry
Robiłam pokazowy stół na zaręczyny. Wrzucam fotkę dekoracji centralnej bo to takie tematyczne u nas

Coś jeszcze, coś więcej... 11:00, 25 kwi 2019

Do góry
Sebek napisał(a)

Ciekawe czy wyjdzie to prostowanie galęzi?

Hej Sebek,
fajnie u Ciebie, widać dojrzały ogród, a te gałęzie to jakim drzewom prostujesz? chcesz zrobić takie pionowe ekrany? na czym prowadzisz?
w Wojsławicach widziałam jak prowadzą platany chyba, ale na poziomo, robią to na bambusowych tyczkach
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:59, 25 kwi 2019

Do góry
Witajcie, problem z azalią japońska, w tamtym roku mocno chorowała, prawie uschła.
Wymieniłem podłoże, zasiliłem suchym obornikiem na jesieni, na wiosnę dostała dawkę siarczanu amonu, jest lepiej ale widać że osłabiona i w tym roku pewnie nie zakwitnie. stanowisko słoneczne przez większość dnia. w czym jeszcze mogę jej pomóc, widzę że listki lekko się skręcają. Wgląda na grzybka. Miedzianem spryskać? może coś innego.
Podlewam co drugi dzień bo sucho,wokół usunięta "szmata i kamienie"

Pod bosymi stopami 10:58, 25 kwi 2019

Do góry
Miały być trzy, ale może pięć? Ta rabata ma osłaniać od ulicy i jednocześnie od placu zabaw i ruiny za płotem. Brzoza zastępuje wiśnię, piątego drzewka brak Wzdłuż ogrodzenia tak jak pisałam będziemy sadzić cisy.

I widok z okna kuchennego

Przy tym ustawieniu udaje się utrzymać odległości 3m między drzewkami
Magistrala - nawadnianie 10:45, 25 kwi 2019

Do góry
No właśnie mi się wydaje ze lepiej zawór odpowietrzającym umieścić przed filtrem( jak w moim przypadku )Przed sezonem zimowym zostanie rownież przedmuchany cały filtr .
Nie rozumiem tez potrzebę zaworu zwrotnego przez zaworem spustowym skoro przed zaworem jest zawór odcinający dopływ wody.Wydaje mi się że rozsądniej byłoby go umieścić za zaworem spustowym,wówczas nie powodowałby cofnięcie wody przed podłączeniem kompresora.Proszę jednocześnie o info co do zaworu zwrotnego : mosiężny czy tworzywa ?
Proszę o ewentualne poprawki

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:31, 25 kwi 2019

Do góry
Pomóżcie proszę, bo chyba padną mi wszystkie brzozy jak tak dalej pójdzie :/
Mam taki zagajniczek, 6 Doorenbosów, rosną u mnie już od 3 lat. Po zimie nie wybudziły się dwie z nich. Najpierw pomyślałam, że śpiochy, bo podrapane gałązki były zielone pod korą. Jednak trwało to za długo i zaczęłam im się przyglądać bardziej dokładnie. Okazało się, że martwe są pnie. Nie od korzenia, nie od góry, a padły od środka drzewa. Zauważyłam, że pod białą korą są jakby pęcherzyki, po zdrapaniu ich okazało się, że w każdym z nich są takie czarne odstające kropki, jak sadza. Na młodszych gałązkach widać po prostu czarne kropki. Co zaatakowało moje brzozy? Co zrobić żeby nie padła mi reszta drzew? (jednej brzozie obcięłam już 2 zainfekowane gałązki)
W każdym miejscu gdzie pojawiły się kropki, drzewo jest martwe.

Ogrodowo zakręcona. 10:14, 25 kwi 2019

Do góry
Mam jeszcze przy domu taką 8 m rabatę, szeroką na 1m. Wymysliłam 3 trzmieliny (najlepiej te biało nakrapiane), a pod nimi tylko lawenda, będzie ok?

To jest od wschodu, przy wjeździe na działkę.

i ciąg dalszy w stronę podwórka

Na zielonej... trawce :) 10:13, 25 kwi 2019

Do góry
przepiękna kompozycja
AngelikaX napisał(a)
[img
Ogrodowo zakręcona. 10:02, 25 kwi 2019

Do góry
a tak po drugiej stronie
W jabłoniowym sadzie 10:00, 25 kwi 2019

Do góry
No właśnie na to też Ci chciałam zwrócić uwagę
Przepraszam, że będę brutalnie szczera ale zrobiłaś błąd typowy dla początkujących ogrodników: zbyt wiele roślin na zbyt małych rabatach

Pomysł z kompozycją pod każdym drzewem inną nie wypali, bo jak będziesz patrzyła w tamtą stronę z tarasu, to sobie nie wykadrujesz tych kompozycji każda oddzielnie, tylko będziesz je widziała wszystkie jednocześnie, a ponieważ każda jest inna, to łączny efekt będzie chaotyczny.

Czy zaglądałaś na tą stronę, którą Ci poleciłam? Podobają Ci się realizacje tego studia? Jakby zrobić uproszczoną wersję takiego ogrodu to mogłoby wyjść coś takiego:

Zagajnik brzozowy bliżej garażu, dalej od jabłoni, bo mi trochę do siebie nie pasują. Brzozy dość nietypowo posadzone w rzędach, żeby pasowały do rzędu jabłoni.
Pod drzewami rabaty swobodne, trawiasto-bylinowe; ich duża powierzchnia może być trudna do zaakceptowania dla kogoś, kto właśnie z dużym trudem założył piękny trawnik
W lewym górnym rogu albo dodatkowy placyk wypoczynkowy albo plac zabaw dla dzieci.

Przeszłoby coś takiego czy kombinować w zupełnie inną stronę?
Tajemniczy Ogród 09:58, 25 kwi 2019

Do góry

Zachwyca mnie wiosną fakt, że zdjęcia robione trzy dni temu dziś są już nieaktualne Więc ładuję akumulatory i idę robić aktualne. Może zdążę wrzucić
Ogrodowo zakręcona. 09:56, 25 kwi 2019

Do góry
Głównie do Asi-Makadamii Nie za dużo sztuk tam wcisnęłam

Wyszły mi:
22 szałwie carradonna,
6 ostróżek,
17 seslerii jesiennej?

A dobrze będzie ta sesleria na brzegu wyglądała?
Majówka na Majówce 09:46, 25 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Jakby się dało umieścić te śś po dwóch stronach bramy to byłoby super.

A wiesz, że pierwotnie je tak zaplanowałam? Tylko one mi giną zupełnie na tle dalszego planu za siatką, stąd pomysł na dwie w kupie na tle płotku nawet jakąś fotkę na roboczo cyknęłam... z której mało widać, poza bajzlem

Trzeba sobie wyobrazić, że z lewej strony nie ma drzewa (do przesadzenie), pęcherznice zmieniają miejscówkę, za plecami śś płotek

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 09:23, 25 kwi 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
No i stało się zrobiłąm eksperyment w tym roku .Zcięłąm swego do wys 1,30 wyciągnęłam z kraty .Grube gałęzie uwiązałam do podpórki i siedzi . Musiałam go wyjąć z kraty bo dłużej jak by był na niej to byłby kłopot z przsadzaniem go .perspektywa przenoszenia płotu i oddania ziemi sąsiadowi . Ma już pączki czyli żyje najwyżej nie zakwitnie .Nie będę na razie przesadzać a kupię nowego w miejsce które chcę przesadzić a ten niech rośnie na drzewko .Jesteem bardzo ciekawa czy mi zakwitnie i jak pódzie do góry.

tak wygląda to co zostało

Kasia Bawarka swojego wykopała i wyrzuciła na kompost przy remoncie ogrodu, a on i tak odbił na stercie, wygląda na to, że to mocna roślina jest
Ogród Małej Mi 2017 09:20, 25 kwi 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I wbrew opinii na te 12 lat chyba tylko raz czy dwa nie zakwitła bo zmroziło..

Czyli praktycznie niezawodna jest
Ogród w remoncie 09:20, 25 kwi 2019

Do góry
Ogród w remoncie 09:18, 25 kwi 2019

Do góry
Ogród w remoncie 09:15, 25 kwi 2019

Do góry
Kochani nie odzywam się bo u mnie dzieje się wszystko na raz, od rana do nocy siedzę w ogrodzie korzystając z kilku wolnych dni. Dziś chyba pan koparkowy się pojawi i rozwali co ma rozwalić. Zaglądam do was w locie ale na pisanie już nie starcza mi czasu i sił. Odezwę się za kilka dni i wtedy będzie relacja. Dziś tylko kilka pstryczków na szybko
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:08, 25 kwi 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Dziekuje serdecznie.Czyli ten floks rosnacy obok jezowki jewel to Blue Boy?

Ten bliżej to "Purple Kiss' jaśniejszy, a dalej jest 'Blue Boy' ciemniejszy, ale obok niego też posadziłam w zeszłym roku te limonkowe jeżówki 'Green Jewel', bo też fajnie będą z nim wyglądać.

Tu na zdjęciu razem te dwa floksy dla porównania.

Tu na razie jest klepisko.... 09:01, 25 kwi 2019

Do góry
Asia chce je koło domu żeby przesłoniły mi okno. Nie wiem czy je sadzić co 2,5-3 metry od pieńków czy więcej...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies