Waldku
Jestem coraz bardziej przekonana do tej trawy
Nie wiem tylko co powinnam zrobić aby dobrze przygotować ziemię pod siew? Póki co przekopałam ziemię (gleba głównie piaszczysta ale wzbogacona lepszą ziemią i częściowo gliniastą). Tam gdzie jest dużo gliny przekopałam ją z tą piaszczystą. Wygrabiłam drobne chwasty i wyzbierałam kamienie. Mam przygotowany kompost (po posianiu trawy posypię nim całą powierzchnię trawnika i uwałuję walcem. Co powinnam jeszcze zrobić?
Aż trudno uwierzyć, że nie masz trawy z rolki ... i co Ty robisz, że 6-letni trawnik pozbawiony jest chwastów? nie ma koniczyny(miałam z nią wcześniej największy problem), mchu, chwastnicy? Chciałabym mieć taki trawnik jak Twój
Renatko.
Producenci mieszanek traw z Holandii lub Niemiec nie ograniczają swojego rynku zbytu tylko do państw Europy Zachodniej. W ich laboratoriach również dobierane są odpowiednie gatunki traw mogące znaleźć sobie dogodne warunki do wzrostu w naszej strefie klimatycznej. Bardziej obawiałbym się mieszanek traw sprowadzanych z Anglii. Poza tym żaden przedsiębiorca nie pozwoli sobie na to, aby sprowadzać towar z za granicy który na polskim rynku nie ma racji bytu. Oceń warunki glebowe oraz wzrostu traw w swoim ogrodzie i skonsultuj je z przedstawicielem handlowym firmy który bardzo chętnie dobierze Ci odpowiednią mieszankę traw do miejsca przeznaczonego na trawnik.
Reniu. Nigdy nie miałem trawnika z rolki. Zakładam je sam od A do Z z siewu przygotowując wcześniej bardzo starannie glebę pod przyszłą murawę. To co widać na zdjęciach to trawnik w szóstym sezonie wegetacyjnym.
Gabisiu wszystko jest u Ciebie piękne, ale ja jestem obecnie na etapie zakładania trawnika i zachwycam się Twoim zieloniutkim trawniczkiem Mogłabyś mi powiedzieć jaką trawę siałaś?
w końcu mam gumowy ogródek a serio - wyciepałam na wiosnę sporo ziół wzdłuż podjazdu, są łyse placki między buksowymi kulkami, będą hosty z żurawkami. pozdrawiam!
Przeczytałam artykuł z ogromnym zainteresowaniem
Piszesz min o oset Cirsium rivulare Atropurpureum, u Ciebie rośnie na cienistej rabacie a w opisie jest, że lubi miejsce słoneczne
Ja właśnie mam taką cienistą rabatę do obsadzenia i to by mi pasowało gdyby dawał radę w cieniu Jest bardzo ładny
Nigrę kupiłam tylko jedną A na rabacie, gdzie ją planowałam wcześniej, posadziłam brzozy...muszę jeszcze tylko zagospodarować ten zagajnik
Nigry między limkami bajka! Można zrobić jeszcze skarpeteczki limkom z bordowych żurawek, takich może jak u Sylwii Obsidian