Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:29, 03 cze 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Chyba podlać

Ja tu czekam na niestandardowe rozwiązania a Ty sobie żartujesz
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:18, 03 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Co powinnam jeszcze zrobić?

Chyba podlać

Chciałabym mieć taki trawnik jak Twój

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:12, 03 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Renatko.
Producenci mieszanek traw z Holandii lub Niemiec nie ograniczają swojego rynku zbytu tylko do państw Europy Zachodniej. W ich laboratoriach również dobierane są odpowiednie gatunki traw mogące znaleźć sobie dogodne warunki do wzrostu w naszej strefie klimatycznej. Bardziej obawiałbym się mieszanek traw sprowadzanych z Anglii. Poza tym żaden przedsiębiorca nie pozwoli sobie na to, aby sprowadzać towar z za granicy który na polskim rynku nie ma racji bytu. Oceń warunki glebowe oraz wzrostu traw w swoim ogrodzie i skonsultuj je z przedstawicielem handlowym firmy który bardzo chętnie dobierze Ci odpowiednią mieszankę traw do miejsca przeznaczonego na trawnik.
Reniu. Nigdy nie miałem trawnika z rolki. Zakładam je sam od A do Z z siewu przygotowując wcześniej bardzo starannie glebę pod przyszłą murawę. To co widać na zdjęciach to trawnik w szóstym sezonie wegetacyjnym.

Waldku
Jestem coraz bardziej przekonana do tej trawy
Nie wiem tylko co powinnam zrobić aby dobrze przygotować ziemię pod siew? Póki co przekopałam ziemię (gleba głównie piaszczysta ale wzbogacona lepszą ziemią i częściowo gliniastą). Tam gdzie jest dużo gliny przekopałam ją z tą piaszczystą. Wygrabiłam drobne chwasty i wyzbierałam kamienie. Mam przygotowany kompost (po posianiu trawy posypię nim całą powierzchnię trawnika i uwałuję walcem. Co powinnam jeszcze zrobić?

Aż trudno uwierzyć, że nie masz trawy z rolki ... i co Ty robisz, że 6-letni trawnik pozbawiony jest chwastów? nie ma koniczyny(miałam z nią wcześniej największy problem), mchu, chwastnicy? Chciałabym mieć taki trawnik jak Twój
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:34, 03 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

a ja jeszcze nie kupiłam trawy ... odsuwam ciągle w czasie tę decyzję ... podpytuję to tu to tam ... już byłąm zdecydowana na zakup Barenbrung Exclusor Gazon Elite kiedy eM zaczął dociekać i stwierdził, że trawa holenderska nie nadaje się na nasze warunki ... i zgłupiałam ... od poniedziałku pyta mnie czy kupiłam a ja wciąż niezdecydowana ... a tu masz taki post i ... zdjęcie. Wybacz mi to pytanie, ale naprawdę Twoja trawa nie jest z rolki??? ... i kiedy ją siałeś?

Renatko.
Producenci mieszanek traw z Holandii lub Niemiec nie ograniczają swojego rynku zbytu tylko do państw Europy Zachodniej. W ich laboratoriach również dobierane są odpowiednie gatunki traw mogące znaleźć sobie dogodne warunki do wzrostu w naszej strefie klimatycznej. Bardziej obawiałbym się mieszanek traw sprowadzanych z Anglii. Poza tym żaden przedsiębiorca nie pozwoli sobie na to, aby sprowadzać towar z za granicy który na polskim rynku nie ma racji bytu. Oceń warunki glebowe oraz wzrostu traw w swoim ogrodzie i skonsultuj je z przedstawicielem handlowym firmy który bardzo chętnie dobierze Ci odpowiednią mieszankę traw do miejsca przeznaczonego na trawnik.
Reniu. Nigdy nie miałem trawnika z rolki. Zakładam je sam od A do Z z siewu przygotowując wcześniej bardzo starannie glebę pod przyszłą murawę. To co widać na zdjęciach to trawnik w szóstym sezonie wegetacyjnym.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:25, 03 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Gabisiu wszystko jest u Ciebie piękne, ale ja jestem obecnie na etapie zakładania trawnika i zachwycam się Twoim zieloniutkim trawniczkiem Mogłabyś mi powiedzieć jaką trawę siałaś?

Ren, moja trawka była z rolki….
Ale każda trawka wyjdzie na prostą, gdy jest MOCNO podlewana i nawożona
Ogród w Puszczykowie 17:34, 03 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A to wtedy trzeba dobrać kolejny gatunek do tej rabaty. Np. taką świecznicę.

O to mi chodziło ... o nazwy ...bo ja zielona jestem w temacie kwitnących Aaa jeszcze podoba mi się oset,o którym wspomina Danusia w ostatnim artykule
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:27, 03 cze 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

idż tez do Waldka po poradę - on cos pisął ze 3raz zakładał trawnik wiec pewnie doszedł do perfekcji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5241-tam-gdzie-jeze-mowia-dobranoc?page=54

Dzięki byłam już tam Waldek proponuje Barenbrunga
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:20, 03 cze 2015
Do góry
ren133 napisał(a)
Gabisiu wszystko jest u Ciebie piękne, ale ja jestem obecnie na etapie zakładania trawnika i zachwycam się Twoim zieloniutkim trawniczkiem Mogłabyś mi powiedzieć jaką trawę siałaś?

idż tez do Waldka po poradę - on cos pisął ze 3raz zakładał trawnik wiec pewnie doszedł do perfekcji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5241-tam-gdzie-jeze-mowia-dobranoc?page=54
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:10, 03 cze 2015

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:11, 03 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

I gdzie Ty to wszystko zmieścisz?
w końcu mam gumowy ogródek a serio - wyciepałam na wiosnę sporo ziół wzdłuż podjazdu, są łyse placki między buksowymi kulkami, będą hosty z żurawkami. pozdrawiam!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:01, 03 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najpierw go postawiłam w doniczce żeby sprawdzić czy będzie kwitł (3 sztuki). Zakwitł, przekwitł, potem puścił nowe liście. Takie trochę wybiegnięte. Stał przy furtce w kocimiętce, czyli zagajony na amen.

Skoro wytrzymał i wypuścił to wsadziłam w lecie w grunt i zapomniałam o nim. Teraz wygląda normalnie.

Teraz kwitnie- dwie szt w kocimiętce w cieniu, w tym samym miejscu co był testowany, a jeden na skwarze w pełnym słońcu na zielonym dachu. Lepszego słońca to ja nie widziałam. Oba mają się dobrze

Danusiu, a co byś jeszcze dała na taką wąską rabatę 60cm w półcieniu żeby stworzyć kwitnącą non stop rabatę?
Tu ma być ogród :) 13:48, 03 cze 2015

Do góry
Śliczna będzie ta rabata z hortensjami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:44, 03 cze 2015

Do góry
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:41, 03 cze 2015

Do góry
Przeczytałam artykuł z ogromnym zainteresowaniem
Piszesz min o oset Cirsium rivulare Atropurpureum, u Ciebie rośnie na cienistej rabacie a w opisie jest, że lubi miejsce słoneczne
Ja właśnie mam taką cienistą rabatę do obsadzenia i to by mi pasowało gdyby dawał radę w cieniu Jest bardzo ładny
Ogród z tatarakiem w tle 11:13, 03 cze 2015

Do góry
Gratki na pierwszą seteczkę
To tu... 10:49, 03 cze 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Na zdjęciu wyżej trochę widać i na poprzedniej stronie. Do efektu jeszcze czasu potrzeba na rozrośnięcie i zakwitnięcie stipy...

Dzięki Spostrzegłam się, że jest zdjęcie jak już wysłałam posta A ja posadziłam róże z lawendą. Może dodam jeszcze stipę pomiędzy?
To tu... 10:42, 03 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A mogłabyś pokazać jak wygląda róża w stipie? Ciekawi mnie to połączenie

Na zdjęciu wyżej trochę widać i na poprzedniej stronie. Do efektu jeszcze czasu potrzeba na rozrośnięcie i zakwitnięcie stipy...
To tu... 10:35, 03 cze 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Jedna z róż siedzi właśnie w odToszkowej stipie i super wygląda. Muszę to wszystko jednak tam uporządkować i dosadzić kulaski buksowe, które czekają na swoje miejsce. Coś sie obawiam, że znowu wszystko za gęsto posadzę... Ta rabata to taka wolna ametykanka. W projekcie róż nie miałam (bo na ten czas nie chciałam ich mieć u siebie) a do tego obecny kształt tarasu mocno odbiega od docelowego... Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie...

A mogłabyś pokazać jak wygląda róża w stipie? Ciekawi mnie to połączenie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:00, 03 cze 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
Renia na wątku o Nigrach widziałam, że zastanawiasz się nad nimi i tym co dać im pod nóżki

udało się już podjąć jakąś decyzję ?
jestem ciekawa bo sama też się nad nimi zastanawiam - chciałabym je posadzić między Limkami

Nigrę kupiłam tylko jedną A na rabacie, gdzie ją planowałam wcześniej, posadziłam brzozy...muszę jeszcze tylko zagospodarować ten zagajnik
Nigry między limkami bajka! Można zrobić jeszcze skarpeteczki limkom z bordowych żurawek, takich może jak u Sylwii Obsidian
Ogród w Puszczykowie 09:42, 03 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale chodzi o to, że nie będzie już koloru na rabacie od lipca

A to wtedy trzeba dobrać kolejny gatunek do tej rabaty. Np. taką świecznicę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies