Edytko.
Proces robienia roślinnych gnojówek przebiega podobnie jak proces robienia wina z owoców. Po ustaniu fermentacji można beczkę zamknąć i wyciąg roślinny wykorzystać w dowolnym czasie wegetacji roślin.
Zanim zastosujesz Mospilan to proponowałbym Ci sprawdzić skuteczność działania ekstraktu ze złocienia dalmatyńskiego. Preparat można zrobić samemu z suszu kwiatowego lub kupić w sklepie np tutaj:
Compost tea to nic innego jak płynny ekstrakt z kompostu. Dodatkowo natleniając go przez okres ok 36-48 godzin namnażamy tym sposobem całą masę pożytecznych mikroorganizmów. W sklepie jest niedostępny ponieważ namnożone mikroorganizmy muszą trafić w środowisko roślin i do gleby w przeciągu 4 godzin od zakończenia procesu natleniania ANHK
Renatko.
Mam nadzieję, że teren pod trawnik przygotowany jest na tip-top. Obiecuj mi, że drugi raz swojego trawnika już nie spalisz i będziesz dbać o niego według wszelkich zasad których opis można znaleźć na ,,Ogrodowisku". Bardzo mi na tym zależy aby tłem dla Twojego ogrodu była soczysta zieleń zdrowego trawnika a nie żółte siano.
Do rodzimej gleby zawsze w głębsze jej warstwy wprowadza się przekompostowany obornik.
Z racji tej, że dysponujemy kompostem w mniejszej ilości to proponuję Ci tylko powierzchowne jego połączenie z glebą przy użyciu grabi. Można również kompost podzielić na pół i drugą częścią po przesianiu pokryć cienką warstwą nasiona traw. Polecam Ci abyś dobrała sobie odpowiednią mieszankę traw z firmy Barenbrug lub Kiepenkerl.
Trzymam kciuki za piękny trawniczek i czekam na fotki.
Pozdrawiam.
Hi hi Waldku ja swietnie wiem jak sie nazywasz ale moj ipad podpowiada mi popularniejsze imie gdy nie zauważę ze podpowiedział powstaje taki nietakt słowny Wybacz
Przekaże M Twoje zalecenia , nich walczy o sowją leszczyne. W sekrecie w tym watku powiem, ze chetnie bym ja wycięła.....
Dziękuję Ci bardzo, że mi odpowiedziałeś
W sprawie pielęgnacji trawnika obiecuję poprawę
Jeśli chodzi o kompost, zrobię jak napisałeś
A trawę wybrałabym tę Barenbrung, bo wydaje mi się, że fajny ma skład. Nie wiem tylko co z jej dostępnością
Pozdrawiam