Aniu cieszę się , że udało się zrobić zakupy w Cygance. A co kupiłyście jeśli można wiedzieć ? Ja się do nich już od dawna wybieram i jakoś nie mogę dojechać.
Floksy są cudowne kupowalam kiedys wlasnie rozowe i czerwone a chyba z jeden kzaczek rozowych jest ale mam tez fioletowe i biale nakrapiane one najmocniej pachną
Gosiu, cieszę się ,że mogłam odwiedzić Twoje lawendowo-jeżówkowe królestwo!
Jestem zachwycona kompozycjami faktur i kolorów na rabatach.Trawy,rozchodniki i floksy przepiękne.A Monardy, Jeżówki i Perowskie tak zaraźliwe,że od razu po spotkaniu pojechałyśmy z Anabuko powiększyć swoje kolekcje ogródkoweDziękujemy przy okazji za namiary ,pan obsłużył nas po godzinach...
Już widziałam powiększoną różankę przy altanie u Ciebie Ślicznie wygląda
Do róż nadają się praktycznie wszystkie byliny dedykowane do słonecznych i żyznych stanowisk Ja sadzę szałwie, np. Blauhuegel, Amethyst, Caradonna. Dziewczyny tutaj bardzo chwalą Sensation Deep Blue lub Pink. Poza tym Drakiew gołębia na brzeg rabaty bo niska, driakiew kaukaska bardziej na środku bo wyższa, Liatris spicata również. Przetaczniki też pasują, jednak wg mnie trochę krótko kwitną. Wiosną ślicznie wyglądają przy nich orliki i czosnki ozdobne. Ostróżki tak bardziej z tylu pięknie wyglądają, trzcinniki np. Overdam również, Agastache też bardziej w plecach róż ( zależy, jak wysoka jest róża). Jeżówki się u mnie baaaardzo sieją i nie dawalabym ich do róż. Potem srylion siewek może utrudnić życie różom. No chyba, że posadzisz te odmianowe, pełne i niższe np. Milkshake, Razzmatazz - one się chyba aż tak nie sieją.
Przywrotnik bardzo dobrze pasuje do róż, zwłaszcza przy brzegu rabaty się z niej wylewając, tak samo Calamintha nepeta
Świecznica fajnie wygląda bardziej w plecach róż i w półcieniu. Naparstnice oczywiście również bardzo polecam
Nie sadzilabym do nich odętki, bo się baaaardzo rozłazi. U mnie wiosną ją mocno redukowałam i praktycznie tego w ogóle nie widać.
Uff, rozpisałam się że hej, ale może Ci się to przyda
Ewcia co sadzisz razem z różami? Tworzę rabatę różaną i szukam towarzystwa aby rabata nie była pusta jak róże odpoczywają.
Na razie dosadziłam czyśćca Hummelo, krwawnicę Robert, floksy, rozchodniki okazałe i trawy. Wsadziłam jednego przywrotnika by sprawdzić i świecznicę Brunettę. Myślisz że to wystarczy? Myślę jeszcze o jeżówkach.
Aniu, cieszę się że Ci się podobają moje wybory kwiatowe
Ta hosta jest bardzo narażona na promienie słoneczne. Staram się żeby jej nie przesuszać. Jak ma wilgoć to nawet dobrze się trzyma......
Ivvvona Iwonko, ja bardzo cenię sobie zapach w ogrodzie. Faktycznie czuć jest zapach floksów. Koło ławeczki pachną goździki.
iwonadm Iwonko, w ty tygodniu prawie nic nie zrobiłam. Musze poczekać na urlop to może coś więcej uda się zrobić.
Urszulla Ula, pewnie, ze sama kładę te krawężniki. Mąż jest zajęty budową a ja tworze ogród. Taki jest podział ról. U mnie kwitną hortensje drzewiaste i jedna bukietowa - Kyushu. Reszta grzecznie czeka w kolejce
Kindzia Kasiu, dziękuję za pochwałę. Jeżeli chodzi o przetacznik to mnie bardzo zaskoczył. W tamtym roku wszystkie przetaczniki były marne a w tym czarują na całego.
Zaczynają powtarzać róże, jeżówki i floksy się rozkręcają. Jest kwitnąco i cudownie, aż nie chce się wychodzić z ogrodu.
Mam kilka nowych róż i pierwszy kwiat pokazała Palais Royal.
jaaasneee - się jej nie rusza - wczoraj patrzyłam co mi rabata cała się buja (floksy i odętka) a tam koteczek na dwóch łapkach ocierający się o pęd kocimiętki oczywiście w miejscu z którego ją eksmitowałam w zeszłym roku... floksy i odętka lekko sfatygowane
mój kot się nią narkotyzuje i to bezczelnie ma w kilku miejscach legalnie to jak podlewam ogródek zawsze korzysta
moja chyba ta podstawowa
Witaj Malgosiu. W tym roku moje floksy są trochę przygaszone suszą. Wieczorami wszystko podlewam na 2-3 powtory, ale deszcz dla nich i tak jest bardziej wartościowy. A u mnie jest z nim krucho. Jeżówki dają kolor...
Tak, cieszę się tym trawnikiem. Co prawda między kępkami trawy prześwituje ziemia ale to dopiero początek. Będzie lepiej bo dosiałem również a przecież i trawa potworzy kępki i zadarni.
Floksów mam tylko 4 różne ale na razie to wystarczy.
A lilie paaaachną. Lubię wieczorem podziwiać ich zapach który się niesie.
Trawa soczyście zielona, widać różnicę jak się spojrzy na drugą stronę chodnika. Floksy pięknie kwitną, najbardziej podoba mi się ten jasny z ciemniejszym oczkiem. Podobnego posadziłam u siebie, ale do kwiatów to mu jeszcze daleko. Lilie podobają mi się dopiero od niedawna, co roku jakieś dokupuję. W tym nawet na balkon trafiły i pachną. Twoje pachną?