Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród pewnej ogrodniczki 12:29, 27 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
I na koniec wybrałam się porobić kanciki. Tu juz nie było tak przyjemnie.
Podziwiam wszystkie dziewczyny które mają kanciki /te w ogrodzie oczywiście/.
Tak się wzięłąm za nie że obruszałam kostkę. A dokładnie to trawa na obrzeżach kostki miałą tak ogromne korzenie, że musiałam podważać...no i podważałam...razem z kostka... Nie jestem pewna czy mój mąż będzie zachwycony z tego powodu. Raczej mu o tym dzisiaj nie powiem
Dokopałam się dość głęboko i musiałam pouzupełniać ziemią gdyz zrobił mi się Rów Mariański a chyba nie o to chodzi z kancikami
Ale jestem dumna.

Oj kogo ja tu widzę, pracującą kobietkę, co to żadnej pracy się nie boi
U mnie niestety jeszcze śnieg zalega.
Ogród pewnej ogrodniczki 11:56, 27 lut 2016

Do góry
I na koniec wybrałam się porobić kanciki. Tu juz nie było tak przyjemnie.
Podziwiam wszystkie dziewczyny które mają kanciki /te w ogrodzie oczywiście/.
Tak się wzięłąm za nie że obruszałam kostkę. A dokładnie to trawa na obrzeżach kostki miałą tak ogromne korzenie, że musiałam podważać...no i podważałam...razem z kostka... Nie jestem pewna czy mój mąż będzie zachwycony z tego powodu. Raczej mu o tym dzisiaj nie powiem
Dokopałam się dość głęboko i musiałam pouzupełniać ziemią gdyz zrobił mi się Rów Mariański a chyba nie o to chodzi z kancikami
Ale jestem dumna.

Ogród z pergolą 21:08, 24 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Polina piękny eleborat moja droga i jaki trafiony
na ta chwilę wiem ze moim powtórzeniem w ogrodzie będą drzewa w kostkach muszę przemyśleć Twoją propozycję ogrodu w kostkach, trochę nawiązuje do mojej inspirki z początku wątku https://pl.pinterest.com/pin/166422148708493932/
nie rozumiem tylko tego: "Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia." ???
Ogród z pergolą 20:14, 24 lut 2016

Do góry
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Jestem w polu 22:17, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Oj, tez miałam go raz, a potem nie mogłam się pozbyć. Na dodatek posadziłam go na froncie, ja goopia, potem miedzy kostka u mnie i u sąsiadów się wysiał mimo ze ładny, to nigdy więcej u mnie go nie posadzę

Portret krwawnika pierwsza klasa

Ja go nigdy nie miałam. Ale bardzo mi sie podoba na tych tutaj fotkach
Jestem w polu 20:48, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Oj, tez miałam go raz, a potem nie mogłam się pozbyć. Na dodatek posadziłam go na froncie, ja goopia, potem miedzy kostka u mnie i u sąsiadów się wysiał mimo ze ładny, to nigdy więcej u mnie go nie posadzę

Tak on się strasznie rozsiewa. Ale jeśli zetnie się kwiatostany zaraz po przekwitnięciu to nie wyrośnie jako niespodzianka
Jestem w polu 20:48, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Dzięki Ewciu Krwawnik to generalne chwast. Ten może nieco bardziej urokliwy, bo nie biały, ale to nadal chwast. Mimo to lubię go, bo fajnie wypełnia rabaty.
Jestem w polu 20:36, 23 lut 2016

Do góry

Ogród z pergolą 14:58, 23 lut 2016

Do góry
Może Ania preferuje styl mieszany? wywnioskowałam to po wyglądzie domu i kostki w około, dom raczej nowoczesny a kostka w stylu klasycznym.
Mój ogród pod górkę... 13:08, 23 lut 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I takie tam:

Rododendronowa w trakcie...

Trochę budowy

Magnolia trochę podmarzła, ale będzie dobrze

Witam,
Mam takie pytanie, bo bardzo spodobała mi się ta kostka pastello a obok niej ta większa to jaka? Byłabym wdzęczna za odpowiedź
Kamienny ogród patykiem malowany 00:12, 23 lut 2016

Do góry
Sylwia, no chyba nie pomyślałaś, ze się obraziłam
No co ty
Mnie wtedy tylko zaskoczyło (sama się z tego śmieję, a e-Mowi broń Boże nie powtórzę o tej kostce, bo mnie z domu wywali z razem z tym komputerem ), że stękałam nad kilkoma płytkami, które i tak za rok wymienię, a tu wyszło, że płytki mogą być, a kostka nie pasuje, hi, hi

Zaglądaj do mnie, ja do Ciebie w wolnej chwili też wpadam i naprawdę czekam na wiosnę w twoim ogrodzie.
Jutro muszę nadrobić u Ciebie.
A jak masz problem z jakąś rabatą, wstaw robocze zdjęcie ... rzuć problem. Najwyżej ci w wyobraźni ogród przerobimy
Miłych snów.

A ja lubiłam twój szkicowany portret. Przyzwyczaiłam się do niego. Pasował do Ciebie, bo kojarzę go z twoimi projektami, rysunkami
Ogród z pergolą 20:40, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona przede wszystkim to strasznie Ci dziękuje!!!!
jeszcze jak czytam ze ty na głodniaka to wszystko, jejuś daj adres pizze Ci zamówię!
patrzę na projekt już parę dobrych minut, próbuję zrozumieć i sobie wyobrazić
mam parę pytań.
1. róże pnące te co mam louis odier lub new dawn?dadzą radę gdy słońce będzie tylko trochę do południa i późnym popołudniem?
2. ten front na przeciwko, ktory mi polinka wymysliła jest nadal aktualny?będzie pasować? te skarpety z bukszpanu sa nawiązaniem chyba tak?
3. mogę zrobić pełne skarpety?

1. New Dawn mam w półcieniu, lepiej sobie radzi, niż w słońcu ( mój drugi krzak)
tutaj masz wybór róż, które znoszą półcień, musisz tylko sprawdzić, które są pnące. ND też jest na tej liście
http://rozaria.pl/roze-do-cienia
O Louise ci nie powiem, bo sama teraz ją zamówiłam i dopiero będę testować. mogłabyś spróbować posadzić jeden krzew LO i dwie ND. Powinny dać radę. masz zamówione, nie będziesz miała dodatkowych kosztów.

2. Sugerowałam się skarpetami kostkowymi z drugiej strony i powstałymi kwadratami. Nawet sobie to rozrysowałam. Potem ci pokażę, ale co do drugiej strony mam kilka pytań. To później
3. Mam taką wątpliwość:
Proponowane kostki są jak u Madżenki 2mx2m.
Przypuśćmy, że kostka ma 2m x 1m. Potrzebujesz spore kostki, by zapełnić teren. Na 1 metr Danusia zaleca sadzenie 5-7 sztuk bukszpanu, jeśli jest duży.
https://pl.pinterest.com/pin/482940760021590454/
1 metr kwadratowy kostki = 48 sztuk bukszpanu (w środku zamiast jednego jest pionek drzewa), kostka 1mx2m = 98-1 sztuka = 97 sztuk. Pomnożone przez 4 zł za bukszpan (po tyle kupowałam) = 388 zł. Gdybyś chciała zrobić pełną kostkę 2mx2m = 780 zł. Sporo
Schodzimy więc na ziemię, proponuję zrobić pustą kostkę, bukszpany z czasem się rozrastają. Mój żywopłot z bukszpanu ma kilkanaście lat, i szerokość 0,5 metra.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1009442/original.JPG
też się takiego doczekasz. Jeśli chcesz pełne kostki, proponuję, abyś robiła sobie sadzonki z bukszpanu. Potem ci napiszę, jak ... i wtykała w środek kostek. trochę to potrwa, ale byłaby to tańsza wersja
Ogród Mirelli 13:59, 22 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
włazi włazi, dlatego zaopatrzyłam się sprzęt i będę działać
jak na razie musze mieć, bo by mi żwir w trawniku leżał, a tego nie chcę - dlatego w przyszłości bedzie kostka - nawet dwa rzędy jeden wyżej drugi równo z gruntem + do tego wycinanie kancików

To kanciki koniecznie musisz mieć. Ja większe robiłam tzn.szersze, a potem tylko pielęgnowałam
Ogród Mirelli 13:16, 22 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Domi, a w te bordery to trawa nie wrasta?
Czytałam, że niezbyt to praktyczne, w kostkę też wyłazi dlatego kanciki konieczne i to takie trochę większe
włazi włazi, dlatego zaopatrzyłam się sprzęt i będę działać
jak na razie musze mieć, bo by mi żwir w trawniku leżał, a tego nie chcę - dlatego w przyszłości bedzie kostka - nawet dwa rzędy jeden wyżej drugi równo z gruntem + do tego wycinanie kancików
Ogród Mirelli 10:16, 22 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Kupiłaś sprzęt dobrej firmy
Poza tym zrobiłaś grube zakupy

Kamilko potrzeby ogrodowe nieograniczone.
Z takich większych wydatków to jeszcze trawnik i kostka, a potem już tylko sama przyjemność kupowania roślinek
Duży taras 19:30, 21 lut 2016
Do góry
dostałeś od Danusi dobre rozwiązania i cały czas chcesz dechy kłaść ..lub plastik ...ja tam w cudze bym nie inwestowała umyć ta kostkę ...wodę z sąsiedniego balkonu przekierować za taras!

jak już tak ta kostka cie irytuje kup jakis dywan plastikowy dedykowany na taras...np. takie bywaja w znanym szwedzkim sklepie lub innych marketach. i postaw na tym meble i donice posadź rośliny i rozkoszuj sie widokiem
Duży taras 17:49, 21 lut 2016

Do góry
Ja na twoim miejscu z racji wynajmowania robiłabym wszystko przenośne, meble, dodatki, rośliny w donicach. Gdy zmienisz miejsce zamieszkania, wszystko możesz zabrać. Donice duże, najlepiej z jednej serii, w jednym stylu.
Plus kilka mniejszych, plus coś na stole.

Kostka jest kiepska, ale tego nie zmienisz bo to koszty, które się nie zwrócą.

Lepiej odwrócić uwagę od fatalnej kostki bujną i bogatą roślinnością.

A co jest za płotem bo zdjęcie pokazuje jedynie kostkę, a co sąsiad ma za płotem?

jakie to są wymiary tego tarasu?
Zielonym do góry... 15:15, 21 lut 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

co do planów to kilka stronek wcześniej jest ale w skrócie to te dwie rabaty co powyżej... kostka na wiosnę na Tacierzyńskim... mam nadzieję że po Świętach ruszę i skończę w 2 tygodnie...

na rozchodnikowej to od południa mam słońce do końca dnia....u mnie ogólnie patelnia na całej działce...

To będziesz sam z nią walczył? Szacunek
Ogród Mirelli 06:48, 21 lut 2016

Do góry
Ostatecznie zdecydowałam się na jeszcze więcej kostki
Tak będzie

Jak będzie kostka zabieram się za trzy rabaty w przedogródku

1 i 2 są wstępnie zaplanowane, 3 nie ruszona, będzie wszystko do zmiany, zostaną tylko trzy krzaki róż. Planuję tam zrobić rabatę dwupoziomową, bo jest uskok.
Zielonym do góry... 21:39, 20 lut 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Krakus wow jak dokładne szkice. NIe doczytałam-ta rozchodnikowa rabata to będzie od jakiej strony-dużo tam słońca masz? Planujesz w tym roku kostkę brukową? Co ciekawego będziesz robił

co do planów to kilka stronek wcześniej jest ale w skrócie to te dwie rabaty co powyżej... kostka na wiosnę na Tacierzyńskim... mam nadzieję że po Świętach ruszę i skończę w 2 tygodnie...

na rozchodnikowej to od południa mam słońce do końca dnia....u mnie ogólnie patelnia na całej działce...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies