Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Anulajda w raju 23:43, 12 mar 2016

Do góry
Znowu nacieszyłam oczy u Ciebie Masz Aniu dobry gust. Nie tylko masz ogród piękny ale i ładnie urządzone wnętrze domu (coś niecoś widać na zdjęciu)
Mam pytanko, czy może pamiętasz jak nazywa się Twoja szara kostka przed domem i na podjeździe?
Masz ciekawą odmianę rozchodnika.
Pozdrawiam
Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:48, 12 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U ciebie widzę wykopki. Poszerzasz rabaty?
Co to za listwa jest na obwódce?
Jakieś tanie rozwiązanie?

Wykopki były 3 lata temu.. pokazałam jak wygląda moja ziemia.

Listwa to ekoborder jak na linku. Służy do tego by mi kora nie wysypywała się na trawnik.

Nie jest to tanie (przynajmniej dla mnie) rozwiązanie, ale praktyczne i estetyczne.
Ta rabata w trakcie poszerzania 2013 (pod róże miejsce robię)

I z różami i ekoborderem.

Zakątek z fioletową ławeczką 16:36, 11 mar 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)
A dlaczego zlikwidowałaś go? Chorował? To stara fajne odmiana była.Ja mam trzy a chcę kupić jeszcze różowego na naszych targach.

I tak nie miałam co z niego robić, cała kostka była brudna, no i myszy tam buszowały
Co i jak? Nowicjuszka 15:32, 10 mar 2016

Do góry
No wiem ile co kosztuje a kostka i ogrodzenie to duży koszt, może jednak warto pomyślec o nawodnieniu przed pracami? Mój M chciał mi to kiedyś zrobić a ja się uparłam, że nie a teraz żałuje Mam tylko w ziemi kawałek ze studni pociągnięte i nic nie zamarza teraz są specjalne zawory czy coś, że nie ma w tych rurach wody ale na tym się nie znam. U mnie po lecie dużo strat bo nie wszędzie podlewałam i muszę to powycinać to znaczy mój M Mam nadzieję, że w sobotę nie będzie padać. A grypy to Ci współczuje, mnie o dziwo wyjątkowo tej zimy nic nie bierze ale chodzę wieczorami codziennie na ćwiczenia i może dlatego Wałek do trawy do siania i siewnik mam jakby co Zdrowia Ci życze a o rózach u siebie napisałam
Ogród nasz 21:31, 09 mar 2016

Do góry
Cześć,
A czy w miejscu gdzie chcesz zrobić te prosta rabatę masz jakieś zaokrąglenia. Np taras czy kostka? Bo takie kształty widać na froncie.Moim zdaniem powinno być wszystko w jednym stylu.

A tak ogólnie to gratuluje. Ogród wypiękniał odkąd założyłaś wątek widać duzy postęp. Roślinki super!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:09, 09 mar 2016

Do góry
ewakatowice napisał(a)
o w mordę ależ to zjawiskowo wygląda

Zjawiskowo to wygląda ta nierówna, wyszczerbana kostka w koło - ale cóż jeśli potencjalni robotnicy mają wszystkie wypadki losowe, które uniemożliwiają im rozpoczęcie prac.... po egzaminie się do tego zbiorę chyba znów. Ściganie ludzi zabiera dużo energii!

a tak na serio - to te krokusiki są piękne. Mam porównanie z małokwiatowymi, które są posadzone w 1szej części tej rabatki - też 2gi rok i prawie ich tam nie ma, a tych się namnożyło i jeszcze kwiaty nie maleją z roku na rok.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 00:39, 09 mar 2016

Do góry
Ewa no co Ci będę wiele pisać u mnie to samo. Pod płotem wysypany kamyczek, który po każdym przebiegnięciu jest na trawniku, a raczej na tych resztkach co po nim zostało. Wywalam kamyczek, trawnik będzie okrojony do minimum i kostka.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:43, 08 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ewa plany bardzo ambitne, oby wszystko udało się wykonać

Ciekawe czy te zamówione meble wypoczynkowe będą wygodne?
Też chciałam kupić z technoratanu z poduszkami, ale jak usiadłam to tragedia

Czytałam, że kostką wkładasz tor przebiegowy przy płocie hi hi hi ja też U mnie już kostka czeka. Lada chwila będzie kładzona.

W zeszłym roku tor przebiegowy wyłożyłam kamieniem kolejowym, Wbijałam każdy kamień młotkiem w ziemię. Wydawało mi się, że to będzie nie do zdarcia - oj głupia ja jak buc. Kamień po każdym maykowym przebiegu śmiga po całej okolicy. Kostka po drugiej stronie jest nie do ruszenia, więc wykładam kostką i już. Tylko ja mam mały problem... Maya tor z kostki olewa - biega obok - po trawniku
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:38, 08 mar 2016

Do góry
Ewa plany bardzo ambitne, oby wszystko udało się wykonać

Ciekawe czy te zamówione meble wypoczynkowe będą wygodne?
Też chciałam kupić z technoratanu z poduszkami, ale jak usiadłam to tragedia

Czytałam, że kostką wkładasz tor przebiegowy przy płocie hi hi hi ja też U mnie już kostka czeka. Lada chwila będzie kładzona.
Typografia ogrodu 17:17, 08 mar 2016

Do góry
Kasia73 napisał(a)
kawał roboty za Tobą, super to wygląda. Czekam jak będziesz robić obrzeża z gostki granitowej, będę dopytywać i odgapiać.

Kawaleczek raczej
Z kostki robil M.ja kawalek tez.ale i nas kostka cala pofalowana bo kostka kest przy domu a tam spadek terenu ostry jest
Małymi kroczkami do celu... 19:34, 07 mar 2016

Do góry
Paulina gratuluję! Cieszę się razem z tobą. Ty się może oszczędzaj. Widzę, że idziesz jak burza, aż mi głupio, bo ja nie w ciąży a jeszcze nic nie zrobiłam. Fajne zmiany i kancik uważam, że się lepiej prezentuje niż kostka.
Typografia ogrodu 10:13, 05 mar 2016

Do góry
martaibartek napisał(a)
Asiu jak będziecie kładli krawężniki- na ile wkopujecie, na jakiej podsypce? też zastanawiam się nad takimi obrzeżami rabata, bo kanciki się u mnie nie sprawdzają :/
bedziemy uzywac pewnie kraweznikiw 20 cm wiec pewnie 15 trafi do ziemi.bedziemy stalizowac laczenia krawężników betonem i tyle.ale sama diswiadczen jeszcze tym nie mam bo wczesniej kostka granitowa uzywalusmy jako obrzeza
Ogród Mirelli 16:11, 04 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Kostka dzisiaj przyjechała. Myślę, że za tydzień lub dwa panowie zaczną działać.

czekam na działania i fotki z prac

mam pytanie - widzę, że za tujkami masz ogrodzenie - dobre jest, sprawdza się ???? pytam, bo też chcemy takie robić.
Ogród Mirelli 15:49, 04 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Zbieram siły i zabieram się do pracy.

Mój plan do wykonania na ten sezon:
1.kostka na podjeździe i w przedogródku
2.sprzątanie rabat, cięcie traw, tujek, krzaków
3.zakładamy trawnik na drugiej części ogrodu
4.zmiana rabaty nr 1 największej w przedogródku
5.do zrobienia średnia rabata nr 2 w przedogródku
6. do zrobienia mała rabata nr 3 w przedogródku
7.zmiany na rabacie igiełkowej
8.zmiany na rabacie bylinowej
9.do zrobienia drugi pas developerski
10.zacząć robić ogród przy biurze

Kostka dzisiaj przyjechała. Myślę, że za tydzień lub dwa panowie zaczną działać.

wow! szalejesz dziewczyno
Małymi kroczkami do celu... 15:28, 04 mar 2016

Do góry
Dzisiaj u nas trochę chłodniej,ale powoli z mezem postanowiliśmy wziąść się za porządki w ogrodzie. Mi udało się trochę poplewic, zrobić kanciki na najdłuższej rabacie.

Natomiast mąż wziął się w końcu za obiecane mi skrzynie na warzywa. W pierwszej kolejności musimy zrobić na nie miejsce, więc postanowiliśmy,że blaszak znika z tego miejsca.

Marzy mi się taki plac na warzywa, póki co kostka nie wchodzi w grę, więc myślałam,żeby póki co zrobić taki placyk zwirowany, tylko jak rozdzielić żwirek od trawy? Ekobordami?

A oto moje marzenie

Ogród Mirelli 11:20, 02 mar 2016

Do góry

Zbieram siły i zabieram się do pracy.

Mój plan do wykonania na ten sezon:
1.kostka na podjeździe i w przedogródku
2.sprzątanie rabat, cięcie traw, tujek, krzaków
3.zakładamy trawnik na drugiej części ogrodu
4.zmiana rabaty nr 1 największej w przedogródku
5.do zrobienia średnia rabata nr 2 w przedogródku
6. do zrobienia mała rabata nr 3 w przedogródku
7.zmiany na rabacie igiełkowej
8.zmiany na rabacie bylinowej
9.do zrobienia drugi pas developerski
10.zacząć robić ogród przy biurze

Gardenia 2016 22:10, 27 lut 2016

Do góry
Kostka bukszpanowa dla Amelii
Ogród pewnej ogrodniczki 12:29, 27 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
I na koniec wybrałam się porobić kanciki. Tu juz nie było tak przyjemnie.
Podziwiam wszystkie dziewczyny które mają kanciki /te w ogrodzie oczywiście/.
Tak się wzięłąm za nie że obruszałam kostkę. A dokładnie to trawa na obrzeżach kostki miałą tak ogromne korzenie, że musiałam podważać...no i podważałam...razem z kostka... Nie jestem pewna czy mój mąż będzie zachwycony z tego powodu. Raczej mu o tym dzisiaj nie powiem
Dokopałam się dość głęboko i musiałam pouzupełniać ziemią gdyz zrobił mi się Rów Mariański a chyba nie o to chodzi z kancikami
Ale jestem dumna.

Oj kogo ja tu widzę, pracującą kobietkę, co to żadnej pracy się nie boi
U mnie niestety jeszcze śnieg zalega.
Ogród pewnej ogrodniczki 11:56, 27 lut 2016

Do góry
I na koniec wybrałam się porobić kanciki. Tu juz nie było tak przyjemnie.
Podziwiam wszystkie dziewczyny które mają kanciki /te w ogrodzie oczywiście/.
Tak się wzięłąm za nie że obruszałam kostkę. A dokładnie to trawa na obrzeżach kostki miałą tak ogromne korzenie, że musiałam podważać...no i podważałam...razem z kostka... Nie jestem pewna czy mój mąż będzie zachwycony z tego powodu. Raczej mu o tym dzisiaj nie powiem
Dokopałam się dość głęboko i musiałam pouzupełniać ziemią gdyz zrobił mi się Rów Mariański a chyba nie o to chodzi z kancikami
Ale jestem dumna.

Ogród z pergolą 21:08, 24 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Oj...ale tu się dzieje...
Nie nadrobię wszystkiego, przyznaję się, że nie do końca dokładnie przeczytałam więc proszę mnie poprawić jeśli zle myślę

Aniu najważniejsze w tej całej dużej dyskusji jest Twoje przekonanie, w jakim stylu chcesz ogród? Musisz sama sobie określić czy wolisz proste, geometryczne ogrody z małą liczbą gatunków czy nasadzenia bardziej luzne z większą ilością roślin i kolorów?

Jeśli dalej jesteś zauroczona tą inspiracją na przedogródek to powinnaś pomyśleć aby taki układ tzn. tych kostek-boksów wprowadzić w całym ogrodzie.
Iwonka rozrysowała jeden kwadrat 2x2 m i myślę, że to dobra miara. Jeżówki, róże, żurawki i myślę, że pozostałe rośliny jakie chcesz można posadzić w takich właśnie kwadratach. Nie wszędzie trzeba zachować układ kostka bukszpanowa, kwadrat traw, kostka bukszpanowa. Można by było zrobić co kilka kwadratów kostki bukszpanowe z drzewami a nawet zamiast kostki buksowej z grabami posadzić np. 4 brzozy obok siebie w skarpecie z jakiejś niskiej trawy. Chodzi o zachowanie tych kwadratów w całym ogrodzie

Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia.

A w kwadratowych boksach można wykorzystać trawy, które się szybko rozrastają np. Ice Dance, Red Baron, niskie molinie czy seslerie. Wtedy kupująć sadzonki, zozdzielasz je przed posadzeniem a one póżniej rozłogami zarastają kwaterę.
To samo z bylinami, jeżówki, lawendy, szałwie też się rozrosną.

Nie wiem czy byłaś u Marty Zielonej? Zobacz w jakich Ona odstępach sadzi rośliny a po roku, dwóch wszystko ma pięknie rozrośnięte

Aniu najważniejsze to nic na siłę, jeśli coś Ci nie leży to nie ma co się zmuszać
To Wasz ogród i Wy macie się tam dobrze czuć. A my tutaj jedynie możemy podrzucać Ci własne propozycje. A ilu ogrodników tyle koncepcji na ogród

Buziaki i głowa do góry

Polina piękny eleborat moja droga i jaki trafiony
na ta chwilę wiem ze moim powtórzeniem w ogrodzie będą drzewa w kostkach muszę przemyśleć Twoją propozycję ogrodu w kostkach, trochę nawiązuje do mojej inspirki z początku wątku https://pl.pinterest.com/pin/166422148708493932/
nie rozumiem tylko tego: "Jako tło mogą być serby, przed nimi np. pas 6 m. gGracilimus, kolejne 6 m. Hortensja, kolejne 6 ML i co jakiś czas zrobić powtórzenia." ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies