Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:46, 09 kwi 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Cóż to za piękna czapla wylądowała nad wodą?
U mnie dziś dwie małe metalowe ważki wylądowały nad oczkiem ale nie zrobiłam zdjęć

Jaką masz magnolię ?

Czysto, wysprzątane w ogrodzie w weekend można piwko pić

O ważki, zrób koniecznie zdjęcie bo szukam towarzystwa dla Czapli.

To magnolia Soulangeana, piękne biało-jasnorożowe kwiaty.

Fota sprzed dwóch lat.

Jutro jeszcze czekają mnie kanciki trawnika. Kupa roboty bo bardzo zapuszczone.
Słoneczny Ogród 21:46, 09 kwi 2021

Do góry
Irenka jak zobaczyłam wpis z godziną 6:11 to wiedziałam, że to Ty

Ta moja magnolia od dołu gęsto wybija i tam też są pączki, na foto nie widoczne, ale będzie kwitła od dołu ( mam nadzieję).

Zgadza się- ciemne kolory magnolii giną, z bliska ładne ale z daleka nic.
W życiu u nikogo nigdy nie widziałam ciemnej magnolii, a na pewno mają, po prostu ich nie widać.

Nie przesadzaj ich jak nie musisz, tym bardziej jak tam dobrze rosną.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:30, 09 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Sorry, że z opóźnieniem, musiałam jechać do Wrocławia, coś załatwić, właśnie wróciłam.

Ja bym już ją dała do ziemi z doniczką, wcześniej może nawet w ukorzeniaczu pomoczyła. Nabierze wigoru i być może na jesień będzie gratisowa magnolia.

Ok. Jutro będę działać. Tylko muszę znaleźć dobre miejsce, albo jakoś ogrodzić przed psami .
Na słońcu posadzić? Czy raczej w cieniu?
Sezon 2017 u Hanusi 20:08, 09 kwi 2021

Do góry
I pominęłam jeszcze dostawę dwóch dereni jadalnych. Też już posadzone. Magnolia obroniła się przed mrozami, ale jeszcze dzisiejsza noc niewiadoma. Wiatr jakby ucichł, i te chmurki z deszczem. Nie będzie źle, tak myślę.

Miłego wieczoru

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:55, 09 kwi 2021

Do góry
Magnolia w pąkach, tuż tuż

Wiśnia Kiku ma wielkie nabrzmiałe pąki

Czochy

Cebulice

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:18, 09 kwi 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)
Irenko, zajrzałam do Ciebie i się zakochałam. Ale u Ciebie przepięknie. Nie mam szansy przeczytać, przejrzeć wątku. Fajnie, że masz wizytówkę.
Napisz poproszę, to to za wielki obsypany białym kwieciem krzew na str. 1 i 3 wizytówki? Jaśminowiec? Obiela? Co to jest?

I pytanie jeszcze, na str. 3 widać trzy kępy traw, to chyba trzcinniki są. U siebie mam karl foerster, ale jeszcze skromniutkie są. Czy u Ciebie się tak rozrosły, czy sadziłaś po kilka sztuk?

Kasiu witaj
Od czasu wizytówki bardzo się zmieniło, ale nie mam czasu aktualizować.
Pierwsze białe- to magnolia gwiaździsta, potem dużo białego- to jaśminowce z żylistkami. Trzciniki mam inne i w innym miejscu, pewnie miskanty Mornning Light, inne trawy to hakonki, carex szerokolistny variegata, carex Elata.
Jeszcze tam rozplenice, więc dokładnie nie wiem, o które chodzi.
Wątku nie czytaj, nowy sezon zaczynamy.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:11, 09 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Irenko, mam pytanie o magnolię. Jesienią moje szkodniki trochę mi jedną „skróciły”. To była gałązka z pąkami, wsadziłam ją do wody i postawiłam na parapecie w budynku gospodarczym. Teraz te pąki zaczynają pękać.
Co mam zrobić z tą gałązką? Wsadzić do ziemi? Doniczki?
Jak przekwitnie, czy teraz?

Sorry, że z opóźnieniem, musiałam jechać do Wrocławia, coś załatwić, właśnie wróciłam.

Ja bym już ją dała do ziemi z doniczką, wcześniej może nawet w ukorzeniaczu pomoczyła. Nabierze wigoru i być może na jesień będzie gratisowa magnolia.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 08:00, 09 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Tulipanowiec podbiera jej wodę. Magnolia, jak rodki płytko się korzeni, myślę że to dlatego wolniej rośnie.

Możliwe, ale tez na zachodzie dluzszy sezon jest

Milunia., a u ciebie jaka ziemia ?
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 07:50, 09 kwi 2021

Do góry
Tulipanowiec podbiera jej wodę. Magnolia, jak rodki płytko się korzeni, myślę że to dlatego wolniej rośnie.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 07:47, 09 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Kasia, no nie żartuj, myślałam że u ciebie tak samo!
Warunki takie, że inne drzewa jej wody nie zabierają, nawet ziemi kwaśnej nie dawałam i nie nawożę jej wcale.

Moja ma słońce ale rosnie 2,5-3m od tulipanowca
Nie wiem jak magnolia się korzeni, płytko ?
Ziemia tam ciężka
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 07:29, 09 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Nie do końca należy się kierować opisami magnolii. Mam Sunsation i jestem zaskoczona, jak szybko rośnie, w tej chwili już ma 3m, a dalej idzie w górę, to wspaniała magnolia.

Naprawdę ? Moja ma jakieś 160 cm obecnie a były podobne przy zakupie...ma krótkie przyrosty
U ciebie musi mieć super warunki
Ciekawe jak druga
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 07:23, 09 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Sunsation rzeczywiście jest bardzo ładna, tylko dla mnie trochę za mała, jak na miejsce, które mam teraz dla magnolii. Idealną(mam nadzieję ) lokalizację mam za wiejską, na której rośnie lilak i odmianowy bez czarny. One docelowo do 3m wysokości pójdą. Sunsation zza nich nie byłaby widoczna z tarasu. Może znajdę jej kiedyś jakąś inną miejscówkę, jak mi w końcu żywopłoty porosną i nie będzie tak wiało.

Nie do końca należy się kierować opisami magnolii. Mam Sunsation i jestem zaskoczona, jak szybko rośnie, w tej chwili już ma 3m, a dalej idzie w górę, to wspaniała magnolia.
Słoneczny Ogród 06:11, 09 kwi 2021

Do góry
Magnolia George Henry Kern , kupiłam ją 2 lata temu.
Młoda ale prawie taka duża jak ja.
Cała w pąkach.
Chciałam ją przesadzić bo tu pasował by nam tarasik, bo cieplutko jest pod ścianą nawet jak 13 stopni było, słoneczko grzało jakby było ze 25st. ️
Niech zakwitnie i tak od razu się nie zrobi, najwyżej na jesień ją przeniosę.

Dorodna magnolia i fest zapączkowana.
Obejrzałam w necie, ładna jest i będzie bardzo widoczna. Ciemne kolory magnolii giną, jedynie w słonku ciekawie wyglądają.
Swoje miałam przesadzić, ale niech rosną, żal byłoby stracić, zwłaszcza że nie maja prawidłowego podłoża, a rosną extra.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:43, 08 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Ela, u mnie też pogoda zwariowana, zero ciepła.
O rany, kolejne zakupy, cena faktycznie dobra. Mnie jakoś grujecznik nie zachwyca, raczej teraz mnie ciągnie do klonów japońskich, 1 nowy posadziłam.
Nova Zembla ładna jest, ale rodków już też nie kupię. Ciut mi podmarzły azalie japońskie, chyba kilka do wymiany, albo zamiast nich coś innego wsadzę.
Ten sposób trudny mi się wydaje, więc raczej po swojemu zrobię, tak dla ciekawości, bo i tak muszę ogołocić z gałązek magnolie. Jak się nie uda, nie ma problemu.
Kiedyś dostałam siewkę magnolii, miała tak 20cm, obecnie 1,4m, ale nadal bez kwiecia i nie wiem, co to będzie za magnolia. Uściski

Wszystkie drzewka z nasion trzeba długo czekać na kwitnięcie. Mam na osiedlu piękne Magnolie mają też czerwone owoce mogłabym nasiać magnolii od groma, ale kiedy by zakwitły już nie za mojego życia.
Mam tulipanowca już 8 lat i każdej wiosny wypatruje kwiatów. Przeczytałam, że jeżeli tulipanowiec jest wyhodowany z nasion to kwitnie po 15-20 latach. Musiałabym przekroczyć normę życiową wiele lat aby zobaczyć to kwitnięcie.

Grujecznik słyszałam, że przereklamowany, ale nie był drogi więc kupiłam co będzie to będzie.

U nas dzisiaj sypało gorzej niż w zimie. Co chmura przejdzie słońce już do dobrze grzeje i po śniegu.

Byłam.przed chwilą na wątku Sylwii po obejrzeniu można w kompleksy wpaść po pełna wiosna. Piwonie po 30 cm wysokie. U mnie jeszcze z ziemi nie wyszły.

Jutro jadę tyrać.

Pozdrawiam Milus

Słoneczny Ogród 21:02, 08 kwi 2021

Do góry

Deski są wsuwane od góry, w razie potrzeby będę wyciągać

Magnolia się fajnie rozrasta i to, że chce kwitnąć to bardzo cieszy
Dobre ma miejsce a przesadzania nie lubi, no ale my też chcemy się tam wygrzewać wiosną
Taka była po zakupieniu

Sporą kupiłaś bardzo ładny róż
Dlaczego tyle roślin mi się podoba?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:52, 08 kwi 2021

Do góry
eda napisał(a)
Łooo super pięknie jeszcze siedzę ...
widzę że już magnolia prawie prawie ...moja późniejsza

Mam kilkanaście magnolii, wcześniejsze i późniejsze, zawsze któraś ucieszy, tylko większość jeszcze maleństwa i niektóre pierwszy kwiat w tym roku, a niektóre jeszcze nie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:36, 08 kwi 2021

Do góry
Łooo super pięknie jeszcze siedzę ...
widzę że już magnolia prawie prawie ...moja późniejsza
Słoneczny Ogród 15:16, 08 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Magnolii chyba tam dobrze, będziesz miała spektakl za chwilę
Napiszesz mi na priv jaki koszt takiego kompostownika z betonów? To rozwiązanie na lata, może namowię męża na taki?

Oj bardzo dobre miejsce ma ta magnolia, ściana ładnie osłania od wiatrów północnowschodnich ,słoneczko ma od południa do wieczora.

Koszt nie jest mały, ale to porządna inwestycja na długie lata
Słoneczny Ogród 15:12, 08 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Super magnolia, ma dużo pąków, będzie pokaz

Fajne to rozwiązanie z deskami w kompostowniku. Można wyjąc ile potrzeba

Zanosi się na ładne kwitnienie, bo w tamtym roku marniutko było

Teraz mogę kompostownik załadować po same brzegi i nic nie rozsypie się
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:24, 08 kwi 2021

Do góry
Aniu, dziękuję za porcje kwiatowego misz maszu. Ja nie mam jeszcze wiele kwitnących w ogrodzie, ale kilka bratków już też wsadziłam, białe z granatem, tylko mikre sadzonki, za 2 tygodnie będa dopiero w kwiatach. Szafirki się wstrzymały, omiegi też.

Mam jednego cyklamena, ale nie widzę kwiatków, pewnie w złym miejscu jest, muszę się doszkolić.

I mam nadzieję, że magnolia nie zgubiła swoich kwiatków w tym ochłodzeniu. Jutro mus szykować aparat na fotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies