Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:52, 18 kwi 2019

Do góry
Jeśli tam ma być palenisko na zmianę z basenikiem, to nic stałego nie można budować.
Tak sobie myślę, że skoro front nowoczesny, to tył też, no nie?

I wymyśliłam coś takiego:

taras powiększyć, zrobić z takiej samej kostki lub z drobnego żwiru.
zrobić dwie ławeczki, najlepiej takie ze schowkiem w siedzisku, żeby można było chować różne "przydasie"
Zresztą, rysunek chyba wszystko wyjaśnia
Majówka na Majówce 11:48, 18 kwi 2019

Do góry
Trzmielina oskrzydlona tez nieśmiało wypuszcza listki

to samo tawuła brzozolistna, będą tez kwiaty na bzach

Kiedyś będzie tu ogród 11:48, 18 kwi 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Kasiu do zrobienia to samo co na jesieni- bok no i kaskada. Ale to wiąże się z kosztami, więc musi poczekać. Teraz mam inne oczko w głowie- wnusio mi się urodził.

No żartujesz ? ale zazdroszczę super
A co ty się nic wczesniej nie chwaliłas ?
Mój ogrodowy pamiętnik 11:47, 18 kwi 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Ja podziwiam wszystkie osoby, które potrafią zrobić kulkę, utrzymać kulkę, pielęgnować w kulkę- u mnie zawsze wychodzi kopnięte jajo ze śladami po strzałach armatnich
Majówka na Majówce 11:45, 18 kwi 2019

Do góry
Pojechaliśmy wczoraj podlać ogród, bo jest okropnie sucho, cyknęłam kilka fotek budzącego się powoli ogrodu. Mimo upalnego słońca jest cały czas zimny wiatr, a nocą przymrozki to roślinom nie che się za bardzo rozwijać.

Te tulipanki są urodziwe jeszcze zanim się rozwiną
Na zielonej... trawce :) 11:43, 18 kwi 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Ano właśnie- dla mnie to wysadzanie i wsadzanie, to taka "robota głupiego"- rozumiem plusy i wskazania, ale jakoś chyba bym się nie zmusiła, gdyby nie konieczna konieczność.

A te miskanty, to bardzo już Ci ruszyły? I te limki tez mocno zielone?

Co do zieleni foty mam dla Cię z dziś

ML

Limki

dla porównania anabelle

gracki

rozplenice

i hakonki

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:32, 18 kwi 2019

Do góry
Kurteczka zaniepokoiłaś mnie troch Angi- u mnie z zielenią jeszcze bardzo kiepsko.

Z innej beczki- skoro już będę musiała te EE wysadzać z hortensjowej, żeby w ich miejsce posadzić ID, to co myślicie o tym, żeby je posadzić dalej od brzegu rabaty? Bo teraz mam wrażenie, że są tulipany, długo, długo nic i cisy, a przecież do niedawna cisów nie było....Może bym je upchnęłam między hortensje, a miskanty? Może by się to tak zgrało, że jak hortensje się zazielenią, to przykryją te liście żółknące u tulipó?

Myślę intensywnie nad podokienną.
Zatrzymałam się na propozycji Angeliki:

Natomiast teraz, im więcej patrzę na tą rabatę, tym większe mam wątpliwości logistyczno techniczne, bo: wydaje mi się, że nie zmieszczę tam trzech rzędów:
ML
stożki
kulki
a z kolei stożki na mijankę z ML na długość mogą stanowić problem.

Najgorsze jest to, ze jak już z półki wykopię malutkie stożki, to nie będzie czasu na bieganie z nimi i ustawianie i konsultowanie na bieżąco, bo gołe korzenie.

Pomyślałam o czymś takim:

Tu pewnie nie widać, ale wychodzi mi, że gdybym tego istniejącego tam stozka nieco przesuneła do tyłu, to po skosie weszłyby mi jeszcze dwa, w tym ostatni mniej więcej w miejscówkę Gracka.

Utworzyłby się taki "trókąt" (jeden bok ze stożków, drugi z kostki ), a w środku te kulki cisowe, tyle, że muszę je trochę od siebie oddalić, bo rosną za blisko.

ML w takiej sytuacji poszłyby za stożki- 3 sztuki.
Tajemniczy Ogród 11:23, 18 kwi 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jak się dorobię cienia, to też sobie zawilce posadzę, śliczne są
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:20, 18 kwi 2019
Do góry
Milka napisał(a)

patrzcie, są listki na tulipanowcu, będę go prowadzić w nowatorski sposób
chmurki będę robić

Sama jestem ciekawa, będę podglądać
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:58, 18 kwi 2019

Do góry
A w międzyczasie, żeby na dobre przywołac ciepełko - zdjęcia, które robiłam w zeszłym roku na Węgrzech. Ja już chcę ciepło ! bo cały czas marznę...

Potężny milin przy domu

Takie drzewko na środku trawnika

I moje wymarzone kanny - tam rosną wspaniale
Mój ogrodowy pamiętnik 10:53, 18 kwi 2019

Do góry
Wrzucę też trochę łysych miejsc . Skarpę zrobiłam wyłącznie jałowcowo-iglakową. Mąż mi dosadził na nią jeszcze takiego pół zdechłego cyprysika Ivonne, którego chciałem wyrzucić. Przy nim to nic nie mogę wyciepać chyba, że po kryjomu .

Moje miejsce na ziemi -początek 10:46, 18 kwi 2019

Do góry
Tak kwitnie śliwka mirabelka.. A jaki zapach
Moje miejsce na ziemi -początek 10:44, 18 kwi 2019

Do góry

Moje wyściółkowane truskaweczki
Słoneczny Ogród 10:37, 18 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Robią wrażenie i jakie śliczne stożki niżej i kulki

Dziękuję bardzo. Ledwo połowa kwietnia więc te kwiaty na drzewach zdobią i cieszą najbardziej.
Stożki dopiero teraz nabierają kształtu, a rosną już tam dosyć długo, jeszcze przed ogrodowiskiem sadziłam.

Słoneczny Ogród 10:33, 18 kwi 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Daria i ja nie bede oryginalna cudownie kwitnie brzoskwinia moj ulubiony owoc ❤ tulipany masowo kwitna twoje tuje wypasione piekne wszystkie forny przystrzyzone revelka

W ostatnich dniach wszystko przystrzygłam to sie zgadza, tu na zdjęciu jeszcze nie wszystkie kulki ogolone ale prawie.

Za pochwały dziękuję ♥

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:18, 18 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Takie porównanie z rana coś mnie naszło oglądając przy śniadaniu stare zdjęcia.
2015

To to samo miejsce. Kupa pracy a ile satysfakcji!

Fantastycznie tez porównuję u siebie, miałam jeszcze gorzej, niż twoje początki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:16, 18 kwi 2019

Do góry
effka napisał(a)
Moje turzyce SS z wyprzedaży sadzone prawie zimą nie dają oznak życia, kupione były z zalaną bryłą korzeniową przegniłe ale po 2 zł za sztukę z marketu więc nie szkoda będzie wymienić.
Co tu posadzić przed tymi choinami?:

Choiny będę prowadzić w żywopłot, tnę je mocno (zdjęcie stare, tuż po posadzeniu).
Długość tej rabaty to 8 m. Szerokość ok. 1,5 m.
Myślałam o hakone, mam je w kilku miejscach i uwielbiam. To ściana wschodnia. Może Aureola? bo Beni Kaze rośnie wielka.

Ale kancik!
Turzyce zetnij do ziemi, podlej Florovitem, a nuz odbiją. Aureola, jak ma dobre warunki, to osiąga rozmiar o metrze średnicy, nie można się sugerować opisami z net, ja tak robiłam, a dziś mam mutanty
Mój ogrodowy pamiętnik 10:15, 18 kwi 2019

Do góry
frezja napisał(a)
No..to prawda. U mnie dodatkowo trzmieliny świecą na tarasie i w oddali..cudne są.

O tak. Trzmieliny też dają czadu wiosną .
Trzemielinkę mam na pniu ale jeszcze nowe listki całkiem się nie otwarły. I co roku mam dylemat zostawić ją jajowatą, robić z niej na siłę kulkę czy może ciachnąć ją na grzybka .

Słoneczny Ogród 10:15, 18 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ładne tulipany i kolor i kształt. Skalniak rozrasta się, na obrzeżu żurawki?
Ja dziś wreszcie posadziłam rodka, azalię i piwonie. Clematisy jeszcze nie, brakło czasu.

Tulipany jak dla mnie No.1
Na obrzeżu skalniaka są żurawki Palace Purple, a dalej też na obrzeżu dąbrówka o takim samym kolorze.
Ja wczoraj właśnie posadziłam moje nowe dwa powojniki przy płocie za skalniakiem.
Księżycowy... 10:11, 18 kwi 2019

Do góry
Wendy79 napisał(a)

A takie obwódki w warzywnym buduje mi Maciek.

To lecę, coś porobić w ogrodzie. Przesadzanie, opryskanie bukszpanów, posadzenie porzeczkoagrestu, podlanie wschodzącego bobu i groszki, i inne małe "takie tam".

świetnie to wygląda, też się zastanawiam nad obwódką, ale z 4 cm deski, bo została mi jak budowane były skrzynie.
Lubię uporządkowaną przestrzeń.
W pracy się ze mnie śmieją, że nikt nie ma tak porządnego biurka jak ja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies