ależ proszę Cię bardzo takiego zawijasa zrobię jeszcze z tyłu domu przy różach i koło wokół drugiego drzewa przy bramce. Tak na marginesie to zakochałam się w bukszpanach
Do tej donicy przesadziłam z gruntu ostrokrzewy szczepione na pniu. One mają listki zielone żółto obrzeżone .Będę je przechowywać w garażu przez zimę. Teren ogrodu mam wietrzny a one lubią zaciszne miejsca a póki co takowych u mnie brak
mam pytanie co to jest w tej donicy? chodzi mi o to na pniu. Widziałam śliczne trzmieliny na pniu i chciałam je zadonicować ale zastanawiam się czy i jak przetrwają zimę.
Niezbyt dobrze to widzę - ale może to ostrokrzew???
no naprawdę imponująco to wygląda, rabata z przodu domku z tej perspektywy jest śliczna, obsidiany jak się rozrosły, kule prezentują się doskonale musze pomyśleć o takich u siebie, a jak tam te żółte żurawki się mają, trawka z przodu wygląda już ślicznie.
ta trawka z przodu domu byla siana wcześniej i pogoda wtedy była fajna. Jak posieliśmy to z tyłu to spadł śnieg potem deszcz i ją zmyło. dzięki temu mam robotę extra. Nasiona traw splynely na rabate wzdłuż płotu i wlaśnie widzę jak cudownie powschodzila tam trawka o zgrozo.... teraz muszę wszystko pielić... zdejmować korę i usuwać trawę... ależ się cieszę na samą myśl
niestety te żółte żurawki na tej rabacie nie przeżyją... obskubalam wszystkie uszkodzone listki i przez trzy dni były ładne już myślałam że będą ok, ale dzisiaj widzę kolejne uszkodzone. niestety nie dane mi jest ich posiadanie. Pojadę dzisiaj do ogrodniczego kupie donice do żurawek i je przesadzę. Jak drzewa większe urosną i będą dawaly cień kiedyś to je tam poprzesadzam...
a tutaj fotka z tego samego miejsca dzisiaj i pomimo że daaaaleko jeszcze do ideału to jestem zadowolona że nie ma już tego paskudnego klepiska, no i poza roślinami wyrósł domek sąsiadów za płotem
na ostatnim zdjęciu tam gdzie nie ma trawy ma być ścieżka żwirowa i widać też ubytki w trawce które trzeba dosiać bo wymyło nasiona
właśnie przeglądałam zdjęcia z ubiegłego roku jak tylko wprowadziliśmy się do domu i jak tak patrze teraz to jestem baaaaardzo zadowolona, pomimo tego że jeszcze mnustwo pracy przed nami.
zobaczcie
prześliczne te calie, czy one mogą rosnąć w gruncie? i jak zimują? aniu pisałaś u Sebka o trawniczku, weszlam do Ciebie, szukam i szukam i nic nie widzę. pokierujesz mnie na odpowiednią stronę? bo muszę dosiać trawnik i nie wiem jak przygotować ziemię pod dosiewkę.
posieliśmy w maju trawę, niestety przez śnieg, wiatr, deszcz gdzie niegdzie spłyneła i porobiły się placki i trzeba tam zrobić dosiewkę. I pytanie techniczne jak? tzn wzruszyć ziemie (czym?) w tych miejscach , dosiać i ugnieść?
ja je kupiłam bez większego przekonania, bo wcześniej kupione hiacynty okazały sie niewypałem... mróż był jeszcze na dworze a one wypuściły w ciągu dnia w piwnicy liski, zasadziłam je i trzymałam w domu żeby nie zmarzły. A teraz pije kawusie i patrze na nie )) niestety nie pachną...
mam pytanie co to jest w tej donicy? chodzi mi o to na pniu. Widziałam śliczne trzmieliny na pniu i chciałam je zadonicować ale zastanawiam się czy i jak przetrwają zimę.