Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:11, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sebek, poćwicz sobie najpierw na przykładach rozwiązanych, bez zaglądania do notatek. Policz, ile razy musiałeś zajrzeć do podpowiedzi. Im mniej, tym lepiej.
Potem dopiero przejdź do przykładów nowych. Wszystko opiera się na wzorach i ich przekształcaniu.
Pomyśl, że dasz radę. Innego wyjścia nie ma. Za miesiąc będzie po wszystkim i potem już tylko trudniejsze rzeczy.

Zawsze lubiłam matematykę, a na studiach zastanawiałam się nieraz, pokiego mi to? I nie było Internetu wtedy, a notatki dla koleżanek, co wysiedzieć po 8 godzin w ławce nie dały rady (stan błogosławiony) robiło się przez kalkę. Ja raz nawet w bezczelny sposób poprosiłam wykładowcę o pożyczenie jego notatek do przepisania, zdziwił się i pożyczył.

Sebek, z tematu ogrodowego mam prośbę:
W maju trafiłam na O i oglądałam fotki z twojego ogrodu. Zachwyciłam się wtedy szałwią w zestawieniu chyba z przetacznikiem. Poszukaj tą fotkę proszę.

Jeszcze miesiąc i mam nadzieje, że matematyka stanie się historią! Amen

Przetacznikow nie mam (mus to naprawić ) - mam przywrotnik z szałwią, ale zdjęcie powinno być w wizytówce - innych nie mam, bo lapek ze zdjęciami się wykończył i przepadły... Teraz co ważniejsze zapisuje na Dropboxie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:03, 12 sty 2015

Do góry
A zima takie trawy zasłonią to, co niepożądane? Może jednak coś zimozielonego ? I większa donica, wyłożona od środka styropianem.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 14:45, 12 sty 2015

Do góry
Ewa, wróciłyście już z wojaży na ziemię? Pozdrawiam.
Powiedz lilakowi, że ma jeszcze spać. Ja dziś zrobiłam obchód po moim ogrodzie i się uspokoiłam. Prawie wszystko śpi. Tylko krokusy wyłażą, ale dziś im nakazałam, ze mają się nie spieszyć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:37, 12 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
wklejam ku pamięcie coby się nie zgubiło mi to
http://www.londonstone.co.uk/blog/wp-content/uploads/2013/07/4.jpg

Ale fajną inspirkę wypatrzyłaś Nadrobiłam zaległości, jak oglądałam twój projekt, tez pomyślałam o programie angielskim, ze widziałam w ogrodach kostki i trawy i nie pamiętałam, w którym odcinku. Tess przyszła z pomocą. Czuję, co byś chciała osiągnąć, ale dla mnie też musi być więcej kostek uzupełniających się różnej szerokości, wysokości uzupełnione trawami i szałwią. Byłoby świetnie.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:07, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jestem w szoku, ale wykład różany, spis na tacy podany
Reniu, pokaż twoją Hakuro, masz na fotkach ?

Tak wyglądała rok po posadzeniu.

a tak po cięciu wiosennym w tym roku

Niestety gdzieś mi wcięło sporo zdjęć.
Miałam takie piękne zdjęcia Nostalgii i innych róż .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:39, 12 sty 2015

Do góry
3 dni mnie nie było i mam 12 stron do nadrobienia, a szkoda przepuścić. Melduję się więc i idę czytać od 112 Poszalałaś Kasia trochę
Ogródek Iwony 13:36, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasia, ciekawe, co ty podczytujesz ........

na bieząco Twoje odpowiedzi
Ogródek Iwony 13:35, 12 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
... ciekawe jak mi przezimują moje sadzonki bukszpana i limek

Aż trudno mi uwierzyć, że nic nie widzieliście z tarasu...zmiany na złoty medal

Aga, dziękuję za pochwały.
My nic nie widzieliśmy z tarasu, nas też nie widzieli, teraz jest ciut inaczej, hi, hi
Mus te trzy umbry posadzić wzdłuż płotu.
Co do sadzonek bukszpana i limek, bądź dobrej myśli, obie mamy podobnie, obie czekamy na wiosnę. A gdy nadejdzie, będziemy się cieszyć, jak wszystko się będzie budzić ze snu. U mnie ogród jeszcze śpi
Ogródek Iwony 13:29, 12 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)

U mnie to nie przejdzie...mój już mnie przejrzał na wylot z takimi podchodami, jak ruszam temat zmian w ogrodzie, to eM mówi, że wraca do bloku

Agata, kobieta zmienną jest i tego się trzymaj. Powiedz mu prosto z mostu, że to, co ci się podobało, teraz już nie za bardzo
Albo zapytaj podstępnie, czy moze jest coś, co on by zmienił, bo mu się nie podoba? Oczywiście poza powrotem do bloku
Może trafi w twój gust ?
Np. mój e-Muś chce wyciąć jabłonkę i proszę bardzo, niech to zrobi. On chce posadzić w to miejsce inne drzewo owocowe. Ja się właśnie zastanawiam, czy moze ambrowca w to miejsce posadzić w rogu ogrodu, bo ma ładniejsze kolory jesienią i zasłoni co nieco ... Więc jak już się zdecyduję na ambrowca, powiem: kochanie, jabłuszka, śliweczki mogę sobie w sklepie kupić. A widoki z ambrowcem byłyby cenne.
Mam nadzieję, ze się zgodzi
Ogródek Iwony 13:22, 12 sty 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
pozdrawiam prawie południowo i oczywiscie ciagle podczytuje

Kasia, ciekawe, co ty podczytujesz E-Muś pilnował mnie, bym za dużo przy kompie się nie panoszyła, więc musiałam odpuścić, tylko jednym okiem podglądałam, co nowego na forum.
Teraz mogę popisać sobie.
Ale w ogrodzie nic się nie dzieje, sprawdziłam dziś. Najbrzydsza pora roku, nawet nie ma co focić. Muszę iść na inne wątki i sprawdzić wiosnę 2014. Może czegoś się nauczę.
Ana pokazała fajne metamorfozy swoich rabat - miesiąc po miesiącu, a ma co pokazywać, oj, ma
Chyba sobie zrobię spis z natury na jej rabatach. Tylko kiedy, jak z wami piszę
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:03, 12 sty 2015

Do góry
Jestem w szoku, ale wykład różany, spis na tacy podany
Reniu, pokaż twoją Hakuro, masz na fotkach ?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:59, 12 sty 2015

Do góry
Violu, masz fotki twojej trójcy Hakuro? Może to ciekawie wyglądać?
I czy u ciebie widziałam kiedyś żywopłot z pęcherznicy? pamiętasz, na której stronie to było ?
Ogródek Iwony 12:57, 12 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Ja ma w mocnym cieniu i podlewam w upały i jest ok. Gleba gliniasta.

Reniu, to wyślij mi trochę gliny, wymieszam z moim piskiem i kompostem, będzie idealnie. Pokaż twoją wierzbę, pobiegnę ją obejrzeć
Ogródek Iwony 12:56, 12 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, o wierzbach Hakuro czytałam dużo i wiem jak są trzymane w sklepach ogrodniczych - w wanienkach z wodą. U mnie właśnie w jednym miejscu stała woda, nic nie pomagało wyrównanie terenu. Posadziłam tu trzy wierzby na pniu i jest fajnie. Więcej już nie posadzę, żeby nie wiem jak M. nalegał, wiem, że nie są polecane. Ale u mnie egzamin zdały. Mam sporo wody w ogrodzie (wysoki poziom)jak deszcze padają to robi się mokro, stąd te wierzby, ale inne gatunki też lubią wodę - derenie , no i serby

Oj, to tej wody ci zazdroszczę oddawaj trochę, obie będziemy zadowolone
Zmartwiłąm się, ze serby też ją lubią, bo u mnie sucho bywa, ale i tak mnie to nie zniechęci do ich posadzenia.
E-Mowi powiedz, że Danusia więcej Hakuro ci nie kazała sadzić, są inne roślinki. Brzozy też już masz. I też lubią wodę.
Mi się jeszcze marzy ambrowiec
Wczoraj e-Muś zapowiedział, ze trzeba zrobić porządek ze śliwą, tzn. ją przyciąć, może w weekend, ale ja nie wiem, czy nie za wcześnie. Muszę się dopytać. Chodzi o obcięcie niepotrzebnych gałęzi. Przy okazji do wycięcia pójdzie jabłonka. Będzie wolne miejsce na inne drzewo (róg ogrodu). Zastanawiam się, czy posadzić jakieś drzewo owocowe (mam już śliwkę, 3 grusze, 1 wiśnię), czy może zostawić to miejsce dla ambrowca? Tę część ogrodu pięknie widać z jadalni, jest dopiero do zagospodarowania, ale bliska mi jest myśl zostawienia po środku trawnika, wkoło drzewa wzdłuż żywopłotu i jakieś rabaty na około? Piękny bym miała widok z jadalni, gdyby tam kwitły hortensje
Ogródek Iwony 12:45, 12 sty 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Iwonko, szalejesz z wątkiem Kiedy ja to nadrobię
Na razie zostawiam pozdrowienia, a wieczorem pooglądam, co się ostatnio u ciebie działo

Agnieszko, to nie ja szaleję, to samo tak jakoś
Z ostatnich nowości był temat aparatu fotograficznego, dziś do niego wrócę na chwilę, potem pokazałam dwie rabaty, jak z nimi walczyłam w tym roku, jakie zmiany się dokonały. reszta, to ploteczki, ale czasem pożyteczne, więc zależy, na jaką lekturę masz czas. Pozdrawiam Agnieszko. Wczoraj byłam u ciebie, ale bez wpisu. E-Muś mnie pilnuje w weekend, abym za dużo czasu nie traciła (czytaj: na Ogrodowisko ), skutecznie wymyśla mi inne prace
Ogródek Iwony 12:41, 12 sty 2015

Do góry
isia33 napisał(a)
Iwonko, piękna przemiana. I faktycznie, takie pokazywanie prac w ogrodzie, krok po kroku, jest bardzo pomocne. Widzę, że nie tylko mnie bierze na wspominanie poprzednich sezonów w ogrodzie. W święta obejrzałam wszystkie zdjęcia od początku powstanie ogrodu i porobiłam, na razie dla siebie, porównania rabat w przeciągu lat. Chyba wszyscy mamy już dosyć tej nieogrodowej pogody.

Iwonko, u mnie przegląd był łatwy, bo na przestrzeni jednego roku.
Ale porównanie kolejnych lat pozwala zobaczyć, jak roślinki podrosły, jak się rozwijają w kolejnych latach
Czekam na twoje porównania rabat z niecierpliwością.
Pogoda ogrodowa faktycznie fatalna. Wczoraj poczytałam u Madżenki, jak straszy wiosną w styczniu. Dziś przeszłam po moim ogrodzie i się uspokoiłam trochę, wszystko śpi. Tylko krokusy nieśmiało wystawiły łepki do góry. Ale one kwitną jako pierwsze, więc się nie martwię. Róże na szczęście przemroziło, zasnęły snem zimowym i dobrze. Trochę zielska widzę na rabatach tam, gdzie nie sypałam kory, bo jeszcze będę dalej działać, ale spokojnie poczekam do wiosny. Na razie wieje dalej.
Rododendronowy ogród II. 11:06, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Niemożliwe Zbyszku, czy ty na innej ziemi mieszkasz? U nas huragan, silne wiatry, ...

U mnie dziś na chwilkę wyszło słoneczko ale teraz znów zachmurzone i pada deszcz.
Ogródek Iwony 08:34, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Violu, poczytaj sobie o tych wierzbach. Zdaj relacje e-Musiowi. Ja miałam kiedyś w ogrodzie jedną i byłam zadowolona, ale musiałam ją mocno przycinać, bo mocno odbijały przyrosty. Jednej zimy zmarzła
Ona lubi nogami być w wodzie raczej U mnie były piaski, gleba przepuszczalna, a widziałam w szkółce, jak rosły w doniczkach w stawionych do wody.
Moją Tolę muszę jeszcze sobie wychować

Iwonko, o wierzbach Hakuro czytałam dużo i wiem jak są trzymane w sklepach ogrodniczych - w wanienkach z wodą. U mnie właśnie w jednym miejscu stała woda, nic nie pomagało wyrównanie terenu. Posadziłam tu trzy wierzby na pniu i jest fajnie. Więcej już nie posadzę, żeby nie wiem jak M. nalegał, wiem, że nie są polecane. Ale u mnie egzamin zdały. Mam sporo wody w ogrodzie (wysoki poziom)jak deszcze padają to robi się mokro, stąd te wierzby, ale inne gatunki też lubią wodę - derenie , no i serby
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:59, 11 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, mam pytanie: Przy ławeczce masz donicę z jakimś drzewkiem, które latem zasłania tablicę od prądu. Co to za drzewko? I jak zimą przechowujesz?
Zostawiasz na dworzu, czy inaczej ?
Mam bardzo podobną sytuację u mnie. "Dekoracja" w samym wejściu do domu

TO PERUKOWIEC niestety nie mam gdzie przetrzymywać, więc teraz drugą zimę stoi na zewnątrz. Stawiam donice na styropianie, jest bardzo grubo owinięta folią bąbelkową, w tamtym roku ta folia była zasłonięta matą kalifornijską, w tym roku jako ozdoba jest jutowy materiał. W tamtym roku przezimowała, liczę, że w tym też bo pięknie się już rozrosła korona
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:43, 11 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
KWIECIEŃ

Aniu, mam pytanie: Przy ławeczce masz donicę z jakimś drzewkiem, które latem zasłania tablicę od prądu. Co to za drzewko? I jak zimą przechowujesz?
Zostawiasz na dworzu, czy inaczej ?
Mam bardzo podobną sytuację u mnie. "Dekoracja" w samym wejściu do domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies