Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:48, 28 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
mój kompost tez bardzo przesycha, a nie daję żadnego drewna
zielenina z domu, jesienią liście z brzóz, ale nawet nie zdążyły się rozłożyć, więc masa powstała z zielonego

Danusia pisze niby, żeby chorych roślin na kompost nie dawać.
Inni piszą, że w wysokiej temperaturze patogeny giną.

Ale chyba lepiej dać tego kompostu niż siać na nieurodzajną wyroundapowaną ziemię trawę?Jak myślisz?
To tu... 11:46, 28 maj 2015

Do góry
Piękne zmiany zaszły u Ciebie w ogrodzie w ciągu ostatnich 12 miesięcy
Tak jak Tobie, mnie też bardzo podoba się runianka - ta u Sylwii mistrzostwo świata! Ale skoro Sylwia może to Ty też
A mogłabyś pokazać choć zajawkę tej rabaty z buksikami
Kompostu to masz ze dwa razy tyle co ja
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:19, 28 maj 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Chcesz się pośmiać?Zapraszam do mnie. Teć mam "górkę".

Fajne zdjęcia poglądowe donic i nawadniania. Zakupy już zagospodarkowane. Super!

Biegnę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:19, 28 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
dokładnie

Teraz mam dylemat na jaką trawę się zdecydować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:18, 28 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Tak, ten kompost strasznie przesycha, posadziłam prosto w nim werbenki wyrwane ze żwirku i się zmarnowały
warzyw w nim nie sadzę, bo to miejski kompost ale prócz tego szkło jedno mi się trafiło, na 180 kilo ostatnio

Przestrzegała mnie przed tym Bożenka
Ogród na glinie 11:16, 28 maj 2015

Do góry
Fajnie zapowiada się ta rabata z buksikami
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:31, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Wczoraj eMuś przywiózł mi trochę takiego dobra
Mam 2m3 kompostu z kompostowni w Łodzi
Chcę użyć go przy zakładaniu trawnika

Chcesz się pośmiać?Zapraszam do mnie. Teć mam "górkę".

Fajne zdjęcia poglądowe donic i nawadniania. Zakupy już zagospodarkowane. Super!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:11, 28 maj 2015

Do góry
Pięknie to opowiedziałaś polinko
Widać, że warto szukać swojego stylu Szukać aż będzie tak, że będziemy się czuli wspaniale ... jak to pięknie określiła Toszka ... stworzymy swój raj na ziemi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:04, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dlatego powinnam wymieszać ten kompost z moją ziemią a jak dojdzie nawadnianie to raczej powinno być dobrze trawce Jak myślicie?
dokładnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:57, 28 maj 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Dzieje się u Ciebie aż miło patrzeć pozdrawiam

Dziękuję Małgosiu
Chciałabym bardzo w tym sezonie zobaczyć piękny trawniczek, więc się spięliśmy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:56, 28 maj 2015

Do góry
rozark napisał(a)
pytanie tylko na ile taki kompost jest zdrowy?
ja przy drodze mam rząd lip, chorują bardzo, pierwsze liście lecą już pod koniec lipca, pod koniec sierpnia drzewa są łyse, po czym przyjeżdżają w swoim czasie panowie i ładują te liście do autka i wywożą do kompostowni. Czy przy kompostowaniu wysoka temp. zabija grzyba?

Ale chyba jankosia dobrze pisze, lepszy taki kompost niż nic?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:55, 28 maj 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Z tym kompostem z miejskich kompostowni jest trochę inaczej niż z własnym. On jest bardziej suchy. Bożenka nawet mówiła że jej w tym rośliny pousychały. Ja myślę że to dlatego że (jak piszą na swoich stronach) oni nie kompostują np. tych śmieci które odbierają jako zielone czy biologiczne a robią kompost jedynie z odpadów od firm utrzymujących zieleń miejską. No to przecież czego tam jest najwięcej? Suchych liści i gałęzi. Podejrzewam że skoszona trawa to jest jakich marny procent. I pewnie dlatego jest suchy- bardziej przypomina ziemię liściową. Ona też łatwo przysycha. Ale i tak raki dodatek jest lepszy niż gotowe podłoża oparte na torfie

Dlatego powinnam wymieszać ten kompost z moją ziemią a jak dojdzie nawadnianie to raczej powinno być dobrze trawce Jak myślicie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:52, 28 maj 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Witaj Reniu poczytałam, przejrzałam Twój wątek od początku. Widzę, że masz duży ogród i sporo pracy za którą się ostro wzięłaś. Podobają mi się donice z płyty warstwowej . Bukszpany masz świetne i cena ich też świetna wogóle fajne zakupy poczyniłaś. Te ostatnie trawy to variegatus? Bardzo ładne sadzonki pozdrawiam i kibicuję

Dziękuję za odwiedziny
Nie boję się pracy, lubię jak się dzieje a zaplanowałam sporo zmian więc tempo należało narzucić nie gorsze
Dziękuję za komplementy w kwestii donic (eM może być dumny) i zakupów
Trawki to Miscant Morning Light ... tylko u mnie ledwo je widać takie chucherka
Pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:51, 28 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Renia, jak radziliście sobie z wykonaniem tych przejść pod kostką, bo ja też mam kilka takich miejsc?

eMuś zrobił podkop i przekuwał wiertarką
Trochę się przy tym wkurzał ale jakoś poszło w innym zaś miejscu brukarze, przy okazji układania kostki na tarasie, zdjęli kilka kostek, ułożyliśmy rurę i założyli bez problemu kostkę (idealnie się wszystko spasowało)
W dwóch miejscach eM poprowadził rurę przy ogrodzeniu (omijając spory obszar kostki) albo ułożył ją za garażem zamiast zdejmować kostkę na wjeździe do garażu - wiadomo, że zużył więcej rury, ale obyło się bez kucia czy zrywania kostki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:40, 28 maj 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

To wyceń panna W sobotę by mi pasowało bo mężulek na lotnisko wybywa to nawet się nie zorientuje że znowu ziemię przytachałam do domu. Ostatnim razem dowiedział się że przywiozłam obornik bo... poczuł w aucie

I jak to się już w szkodnikach douczyło Ja po ostatnim spotkaniu zaczęłam czytać o szkodnikach trawnika to... lepiej nie czytać

Nie ma mowy o jakiejkolwiek wycenie Jest obiecany ... to bierz
A swoją drogą to eM ma nosa
A jeśli chodzi o szkodniki trawnika, wczoraj natrafiłam na moment przepoczwarzenia pędraka w chrząszcza ... szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:32, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Dzisiaj zrobiłam oprysk mospilanem buczkom i buksikom

A obecnie teren wokól mojego domu wygląda wszędzie mniej więcej tak jak tutaj:

eMuś zaczyna montować zraszacze a ja układam ekobordy wokół tarasu

I ... cały czas zastanawiam się nad wyborem dobrej trawy

Renia, jak radziliście sobie z wykonaniem tych przejść pod kostką, bo ja też mam kilka takich miejsc?

Na tym zdjęciu dopiero widzę, że obwódka z bukszpanu jest mega długa - ale się napracowałaś!

I czegoś się znowu dowiedziałam, czy faktycznie tak jest, że mospilanem można pryskać tylko raz w sezonie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:24, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Muszę się w końcu pochwalić prezentem od Edytki

Dziękuję Ci za tę śliczną konwalię

Mam nadzieję, że z płytami załatwiłaś wszystko tak jak było uzgodnione

Dziękuję Kochana, najważniejsze te zdjęcia gdzie widać szczegóły
A konwalia niech się pięknie rozrośnie.

Przy okazji się ujawniłaś, że dzieje się u Was na całego, już jestem ciekawa jak będzie wyglądał dokończony wgłębnik, ale wiadomo spodziewam się wielkiego WOW!

Tak sobie wróciłam do pierwszych stron Twojego wątku i to jest niesamowite ile już się u Was zmieniło od początku ogrodowej rewolucji

Z płytami poszło wszystko tak jak było ustalone, dziękuję za włączenie się w ten temat, dzięki Tobie zaoszczędziłam niemałą kwotę
A teraz pozostaje się zabrać do roboty, rozważamy jeszcze wykończenie blachą tak jak u malkul - temat w toku.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:16, 28 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
a czy Bożenka Wam mówiła, że ma zastrzeżenia co do kompostu z jakiejś kompostowni? Pamiętam ze jak poszliśmy do kompostownika, to wspomniała, że ktoś potrzebuje kompost i ona musi powiedzieć...

Bożenka rozmawiała ze mną ... radziła żeby zmieszać kompost z rodzimą ziemią ... tak też będę musiała zrobić
Chociaż eM rozmawiał z panem zakładającym trawniki, który dokładnie ten łódzki kompost daje na posianą trawę i wałuje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:36, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Wygląda tak
I co Ty na to?...ciąć czy nie?
ja bym jej darowała ewentualnie te najdłuższ pędy przycieła delikatnie tzn tak 1/3
A wiesz, e moja sadzona latem 2012 była duuużo mniejsza
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 01:00, 28 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Kompost obiecany nie był wyceniany
Przyjedź kiedy Ci pasuje
Buki pryskałam, bo mam zdobniczkę ... ale mam nadzieję, że w porę zadziałałam

To wyceń panna W sobotę by mi pasowało bo mężulek na lotnisko wybywa to nawet się nie zorientuje że znowu ziemię przytachałam do domu. Ostatnim razem dowiedział się że przywiozłam obornik bo... poczuł w aucie

I jak to się już w szkodnikach douczyło Ja po ostatnim spotkaniu zaczęłam czytać o szkodnikach trawnika to... lepiej nie czytać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies