Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

malgorzata_s 08:48, 28 maj 2015

Dzieje się u Ciebie aż miło patrzeć pozdrawiam
ren133 08:51, 28 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

Renia, jak radziliście sobie z wykonaniem tych przejść pod kostką, bo ja też mam kilka takich miejsc?

eMuś zrobił podkop i przekuwał wiertarką
Trochę się przy tym wkurzał ale jakoś poszło w innym zaś miejscu brukarze, przy okazji układania kostki na tarasie, zdjęli kilka kostek, ułożyliśmy rurę i założyli bez problemu kostkę (idealnie się wszystko spasowało)
W dwóch miejscach eM poprowadził rurę przy ogrodzeniu (omijając spory obszar kostki) albo ułożył ją za garażem zamiast zdejmować kostkę na wjeździe do garażu - wiadomo, że zużył więcej rury, ale obyło się bez kucia czy zrywania kostki
jankosia 09:08, 28 maj 2015

Z tym kompostem z miejskich kompostowni jest trochę inaczej niż z własnym. On jest bardziej suchy. Bożenka nawet mówiła że jej w tym rośliny pousychały. Ja myślę że to dlatego że (jak piszą na swoich stronach) oni nie kompostują np. tych śmieci które odbierają jako zielone czy biologiczne a robią kompost jedynie z odpadów od firm utrzymujących zieleń miejską. No to przecież czego tam jest najwięcej? Suchych liści i gałęzi. Podejrzewam że skoszona trawa to jest jakich marny procent. I pewnie dlatego jest suchy- bardziej przypomina ziemię liściową. Ona też łatwo przysycha. Ale i tak raki dodatek jest lepszy niż gotowe podłoża oparte na torfie
rozark 09:49, 28 maj 2015

pytanie tylko na ile taki kompost jest zdrowy?
ja przy drodze mam rząd lip, chorują bardzo, pierwsze liście lecą już pod koniec lipca, pod koniec sierpnia drzewa są łyse, po czym przyjeżdżają w swoim czasie panowie i ładują te liście do autka i wywożą do kompostowni. Czy przy kompostowaniu wysoka temp. zabija grzyba?
ren133 09:52, 28 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)
Witaj Reniu poczytałam, przejrzałam Twój wątek od początku. Widzę, że masz duży ogród i sporo pracy za którą się ostro wzięłaś. Podobają mi się donice z płyty warstwowej . Bukszpany masz świetne i cena ich też świetna wogóle fajne zakupy poczyniłaś. Te ostatnie trawy to variegatus? Bardzo ładne sadzonki pozdrawiam i kibicuję

Dziękuję za odwiedziny
Nie boję się pracy, lubię jak się dzieje a zaplanowałam sporo zmian więc tempo należało narzucić nie gorsze
Dziękuję za komplementy w kwestii donic (eM może być dumny) i zakupów
Trawki to Miscant Morning Light ... tylko u mnie ledwo je widać takie chucherka
Pozdrawiam
ren133 09:55, 28 maj 2015

jankosia napisał(a)
Z tym kompostem z miejskich kompostowni jest trochę inaczej niż z własnym. On jest bardziej suchy. Bożenka nawet mówiła że jej w tym rośliny pousychały. Ja myślę że to dlatego że (jak piszą na swoich stronach) oni nie kompostują np. tych śmieci które odbierają jako zielone czy biologiczne a robią kompost jedynie z odpadów od firm utrzymujących zieleń miejską. No to przecież czego tam jest najwięcej? Suchych liści i gałęzi. Podejrzewam że skoszona trawa to jest jakich marny procent. I pewnie dlatego jest suchy- bardziej przypomina ziemię liściową. Ona też łatwo przysycha. Ale i tak raki dodatek jest lepszy niż gotowe podłoża oparte na torfie

Dlatego powinnam wymieszać ten kompost z moją ziemią a jak dojdzie nawadnianie to raczej powinno być dobrze trawce Jak myślicie?
ren133 09:56, 28 maj 2015

rozark napisał(a)
pytanie tylko na ile taki kompost jest zdrowy?
ja przy drodze mam rząd lip, chorują bardzo, pierwsze liście lecą już pod koniec lipca, pod koniec sierpnia drzewa są łyse, po czym przyjeżdżają w swoim czasie panowie i ładują te liście do autka i wywożą do kompostowni. Czy przy kompostowaniu wysoka temp. zabija grzyba?

Ale chyba jankosia dobrze pisze, lepszy taki kompost niż nic?
ren133 09:57, 28 maj 2015

malgorzata_s napisał(a)
Dzieje się u Ciebie aż miło patrzeć pozdrawiam

Dziękuję Małgosiu
Chciałabym bardzo w tym sezonie zobaczyć piękny trawniczek, więc się spięliśmy
popcorn 10:03, 28 maj 2015

Tak, ten kompost strasznie przesycha, posadziłam prosto w nim werbenki wyrwane ze żwirku i się zmarnowały
warzyw w nim nie sadzę, bo to miejski kompost ale prócz tego szkło jedno mi się trafiło, na 180 kilo ostatnio
popcorn 10:04, 28 maj 2015

ren133 napisał(a)

Dlatego powinnam wymieszać ten kompost z moją ziemią a jak dojdzie nawadnianie to raczej powinno być dobrze trawce Jak myślicie?
dokładnie