Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 23:59, 12 maj 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 23:54, 12 maj 2019

Do góry
U mnie w dalszym ciągu tulipany królują.

Za drzwiami do ogrodu... 23:48, 12 maj 2019

Do góry
Poruszyła mnie ta ożywiona wiedza o roślinach wyrastająca z książek A może macie jakaś inna interpretację...zarastające książki...a może kwitnące czytelnictwo?
Za drzwiami do ogrodu... 23:38, 12 maj 2019

Do góry

Uroki Zamościa
Za drzwiami do ogrodu... 23:35, 12 maj 2019

Do góry
A dziś miałam wycieczkę i takie oto obrazki z niej...
Za drzwiami do ogrodu... 23:31, 12 maj 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
O! I to jest to W tym miejscu z niczym nie konkuruje, sama jest gwiazdą - na ciemnobrązowym tle. Myślę, że nie trzeba jej wielu dodatków, tylko rośliny "W terenie" dużo lepiej widać, co jakie ma proporcje, zdjęcia przekłamują, więc dobrze, że posłuchałaś Rodzinki

Wiesz tak mi w głowie siedzi ta twoja kartka z kalendarza...?! Ale w końcu po co mi jej nieudolna kopia w ogrodzie?Lepiej dalej mieć jej obraz przed oczami i w zakładce inspiracji a samej stworzyć swoją wersję z białą pergolą
Serduszka dla Ciebie

Ogród Małej Mi 2017 23:28, 12 maj 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Te foty dzieli tylko, albo aż tylko 5 lat..

Wyglądasz jak mamusia a nie babcia
Kwiaty we włosach 23:28, 12 maj 2019

Do góry
Dobrej nocy.

Kwiaty we włosach 23:27, 12 maj 2019

Do góry

Mus owocowy w miejskiej dżungli 23:25, 12 maj 2019

Do góry
mar_za napisał(a)
W czesci głównej ogródka pod leszczyną trwa ciągła walka o przeżycie. Z jednej strony rośliny mają ekstremalne warunki, a z drugiej pies upodobał sobie kopanie i wylegiwanie się w moich rabatkach pod drzewem.
Podjęłam kolejną próbę aby tam coś rosło. Teraz mam pomysł na trzmielinowy dywanik.
Kasia przycięłam krzaczki, które mam od ciebie, a gałązki powtykałam pomiędzy zasadzone rośliny. Część to ukorzenione gałązki z zeszłego roku.

Na razie nie wygląda to imponująco, ale zobaczymy jak się sytuacja rozwinie

No właśnie ! Oczywiscie tak trzeba i się ukorzenia tylko żeby mokro miały
Kwiaty we włosach 23:22, 12 maj 2019

Do góry
Kochane dzięki i na dobranoc takie widoczki.

Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 12 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

W tym miejscu wygląda świetnie
Niesamowicie Ci ogród pięknieje Aniu

To przez Was wszystkich...! Tyle inspiracji i taki doping jaki daje Ogrodowisko do pracy...myślę że nie tylko mi?
Cieszę się,że miejsce nowej pergoli polubionebo nosiłam się z nią po ogrodzie od Wielkanocy( a raczej ja z synem ,bo lekka nie jest)
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 23:11, 12 maj 2019

Do góry
Witam wszystkich. Startuję z założeniem trawnika. Gleba jaką mam może nie jest typowo gliniasta ale do ideału dużo jej brakuje co widać na zdjęciach. Tam gdzie już dwa razy mocno przegrabiłem i zruszyłem ziemie, woda przy dzisiejszych opadach wsiąkała w podłoże. Tu gdzie nic nie było robione zrobiły się spore kałuże. Podjechałem kontrolnie po około dwóch godzinach od ustania opadów i kałuż już nie było to chyba tragedii nie ma.

Ogólnie ziemia którą mi nawieźli to mieszanka kamieni, grudek ziemi które po namoknięciu dają się rozbić i grudek gliny. Co widać na zbliżeniu.

Sąsiad badał pH i mówił że jest około 6 to w sumie idealnie. Taki grunt ma warstwę myślę że z 30-40 cm a pod nim jest już coś mniej przepuszczalnego.

Wymiana gruntu nie wchodzi w grę dlatego postanowiłem poprawić to co jest. Po pierwsze kamieni wybiorę ile się da, chociaż mam wrażenie że się te kamienie rozmnażają. Po drugie, przejrzałem cały wątek i wiem że najlepiej dodać piasek, torf czy kompost i zmieszać to z bieżącym gruntem. I tu mam prośbę, ponieważ nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Może ktoś mądry, obeznany w temacie podsumuje to i napisze:

1. Jaki piasek, granulacja?
2. Jaka warstwa piasku?
3. Jaka warstwa torfu/kompostu?
4. Z jaką warstwą, na jaką głębokość zmieszać powyższe warstwy z obecnym gruntem.

Ewentualnie jeżeli nie da się określić powyższych rzeczy to czym się sugerować żeby je jakoś w miarę dobrze dobrać?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kwiaty we włosach 23:09, 12 maj 2019

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 23:06, 12 maj 2019

Do góry
Te foty dzieli tylko, albo aż tylko 5 lat..

Mus owocowy w miejskiej dżungli 23:05, 12 maj 2019

Do góry
A poza tym to:
Pozbyłam się przekwitłych tulipanów (części)
Przesadziłam zawilca japońskiego z rabatki trzmielinowej, który jako jedyny przeżył po zimie z kilku zasadzonych
Przesadziłam hortensję w rabatach z trawami
Dosiałam trwawę, gdzie psina powykopywała dziury
Przesadziłam jednego bukszpana, jedną hostę, bo jakoś nie pasowały w poprzednich ustawieniach
Wysypałam korą część rabat

I tak minęła mi sobota

Za drzwiami do ogrodu... 23:04, 12 maj 2019

Do góry
Betka napisał(a)
Och jak pięknie! Lampa super bardzo ładnie oświetla ogród a na wymarzoną ławeczki napewno znajdziesz miejsce

Beatko, na razie ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...!!!!co by mi jej ktoś z głowy nie wybił
Znowu na wsi 23:04, 12 maj 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Niezapominajkę też mam, pozwalam jej się rozsiewać do woli. Mszyc póki co nie zauważyłam a ślimaki też mam ale w rozsądnych ilościach.
Wczoraj trochę porządku zrobiłam więc można było pstryknąć zdjęcie. Przez okno bo na dwór wyjść się nie chciało.

Bardzo ladny widok masz
Kwiaty we włosach 23:01, 12 maj 2019

Do góry

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 22:59, 12 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

W tym roku pani kosowa zbudowała gniazdo pod moim oknem, siłą rzeczy więcej widzę

Gdy ona leci szukać robaczków w grządkach (rozrabiając przy tym niemiłosiernie) pan kos przylatuje, zagląda do gniazda, gdy wydaje mu się, że dziewczyny za długo nie ma - krzyczy na nią.

Za terytorium uznaje chyba ogrodzoną całą posesję - goni gołębie, sroki, wczoraj przeganiał wiewiórkę z wierzby rosnącej w roku działki - wszystko za płot

Ojej, mam braki w tej dziedzinie. To ona zbiera robaki?
Czasu mało aby szukać informacji, tyle się dzieje i roboty moc.
Zgadza się spostrzeżenie dotyczące terytorium. Gołębie wreszcie, po tylu latach nie zbudowały gniazda na brzozie! Nie lubię gołębi, hm. Chociaż krążyły, przysiadały, czuwały i wyczekiwały, kątem oka rejestrowałam.

Kos czy kosowa? Trzeba jesienią zainteresować się ornitologią.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies