Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój 4 arowy azyl... 21:32, 12 maj 2019

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Ten biały zestaw bardzo elegancki. Moje zawilce jeszcze w pąkach.

U mnie rozwinęły się z pąków niemal dzień po dniu. Ciepełka im było brak.

Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 21:31, 12 maj 2019

Do góry
Wieeeelka prośba do doświadczonych borówkowiczów o radę a raczej mnóstwo rad
W piątek otrzymałam zamówione przez internet borówki - 3 krzaczki brigitta (podobno 4-letnie) i trzy chandler (podobno 3-letnie) - wyglądają jak na zdjęciach, wysokość ok 50-60 cm.
Szczęśliwie zanim poszły w ziemię zostałam uświadomiona, że nie jest to takie proste - ma być duży dół, ma być torf etc. Moje rodzime podłoże z założenia jest gliniaste, miałam plan żeby wymieszać z czarną ziemią, ale nauka przyszła w samą porę
I stąd kilka moich pytań, mam nadzieję, że ktoś się nad nimi pochyli
1. czy na te sześć krzaczków wystarczy dół o wymiarach 5 m x 60 cm x 50 cm (głębokość)?
2. czy poza torfem kwaśnym (z worków) i torfem z pobliskiego torfowiska dodać do dołu piachu?
3. czy poza - j/w - mogę dodać świeżego igliwia (świeżego znaczy de facto zeszłorocznego, zgrabionego tej wiosny spod drzew, leżącego całą zimę)?
4. jak długo te moje nieszczęsne borówki mogą stać w doniczkach, w których przyjechały? przygotowanie dołu i podłoża trochę zajmie... czy powinny stać w cieniu czy raczej w słońcu? podlewać tak obficie jak Hania pisze odnośnie borówek już rosnących w gruncie?
5. czy po szczęśliwym posadzeniu właściwe będzie ściółkowanie szyszkami sosnowymi (mam do nich nieograniczony dostęp) czy jednak dać najpierw warstwę kory a potem szyszki? a może samą korę?
6. czy po posadzeniu powinnam krzaczki przyciąć?
7. czy młode krzaczki na zimę okryć? dostaną stanowisko słoneczne ale trochę wietrzne...
uff, z góry dziękuję za porady, mam nadzieję, że Ktoś cierpliwy się znajdzie

Ogród wśród pól i wiatrów 21:29, 12 maj 2019

Do góry
Część warzywno owocowa też bujnie

Jeżyny ...

Winogrona...

Porzeczka ...

Jagoda kamczacka ...

Ogród z rzeźbą 21:28, 12 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Widok Twojego bajzlownika po płotem koi moje serce .
Reszta zdjęć za to pasie moje oczy .

Czytam, że odchorowałaś długi zimny weekend majowy. Ja też, niestety.
Tawułka od Ciebie wciąż w torbie. Ale rośnie .

Miło mi zawsze sprawić Ci przyjemność. Jak widzisz nie ma po co do mnie przyjeżdżać. Odchorowuję okrutnie, aż mi "grozi" rzucenie palenia.

Gdyby Ci się tawułka zmarnowała, to Ci jeszcze jedną ukopię. Wyzdrowiej porządnie!

Dwa ogrody 21:26, 12 maj 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Ta kamasja warta uwagi, muszę pomyśleć o cebulowych kwitnących każdego roku na 100%.
Tulipany i narcyzy mam na czarnej liście pod tym względem.
Śliczną masz szklarnię i pomidorki. Niech zdrowo rosną

Dziękuję
Gdybym miała wybierać pomiędzy tulipanami a narcyzami wybiorę narcyzy Póki co mam to i to, chociaż jeśli chodzi o tulipany, to postawiłam na botaniczne.
Pomidorki już kwitną, ale mam problem z tymi, które trzymałam jako rezerwę. Chyba wsadzę do dużych doniczek, bo żal wyrzucić. Nie mam dobrych doświadczeń z uprawą pomidorów pod chmurką, zawsze mi je zaraza dopadła, zanim na dobre zaczęły owocować. Dlatego kupiłam szklarenkę. Pod chmurką udają mi się tylko koktajlowe.
Reniu, co prawda już wybrałaś farbownika, ale obiecane połączenia zostawiam. Ciekawa jestem, jak farbownik sprawdzi się u Ciebie.

Tu narazie jest ściernisko... 21:25, 12 maj 2019

Do góry
Dzisiaj od rana zaczął padać gęsty śnieg, który potem zamienił się w deszcz. Mgła zrobiła się jeszcze większa, więc żeby nie kusić losu zeszłyśmy do Karpacza.
To jest to samo miejsce co na poprzednich zdjęciach. Jak widać - niewiele widać
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:24, 12 maj 2019

Do góry

Przycupnę na ławeczce przy bziku
Ogród wśród pól i wiatrów 21:24, 12 maj 2019

Do góry
Maj bardzo słaby pogodowo, ale przyroda i tak gna do przodu. Zostawiam parę fotek ku pamięci

Tu narazie jest ściernisko... 21:23, 12 maj 2019

Do góry
Ogród z rzeźbą 21:22, 12 maj 2019

Do góry
asiak napisał(a)
Anulka długo masz te tulipanki China Town? Śliczne są, muszę upolować na jesieni

Kupiłam ubiegłej jesieni tylko jedną paczkę w Amsterdamie na pamiątkę. No bo co innego może ogrodniczka przywieźć z Holandii (pomijając inne "ziółka").

Dla Ciebie jeszcze raz z listkami rodgersji

Ogród z rzeźbą 21:22, 12 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Pogoda to jakaś masakra, zaczynam źle znosić te wahania temperatur, oj latka lecą, lecą...

Uwielbiam Jordanka, mimo że cholernik nie chce rosnąć

U mnie Aureum też nie chce rosnąć. Tak sobie stoi w miejscu i już .
Tu narazie jest ściernisko... 21:22, 12 maj 2019

Do góry
Weekendowe pozdrowienia z Karkonoszy. Zaliczyłam babski wypad w góry. Było super, mimo załamania pogody. W sobotę na dole piękne słońce i ciepło ale koło południa naszła mgła i zaczęło padać. Akurat wchodziłyśmy na Śnieżkę.
Spanie miałyśmy w Samotni. Piękne i klimatyczne miejsce.

Wśród brzóz i dębów 21:21, 12 maj 2019

Do góry
marba napisał(a)

Ależ mi się to podoba
Jeszcze tydzień i się poznamy

co to sa te niebieskie kwiatuszki w prawym dolnym rogu drugiej fotki???
Ogród z rzeźbą 21:19, 12 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Aniu, piękny ten Twój Jordan Tak świeci przy tych rodkach. Cudo
Pogoda nie dopisuje i nie ma jak z przyjemnością podziałać w ogrodzie.

Pogoda to jakaś masakra, zaczynam źle znosić te wahania temperatur, oj latka lecą, lecą...

Uwielbiam Jordanka, mimo że cholernik nie chce rosnąć

Ogród z rzeźbą 21:19, 12 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Szafirki w brylantach

Cudo!
Ogród wśród pól i wiatrów 21:17, 12 maj 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Nie wiem co ładniejsze u Ciebie - musiałam trochę się pocofać, co zrobiłam z przyjemnością bo widoki piękne. Wszystko bujnie rośnie i ten sezon to będzie szał ciał aa tak, liczę na nową porcję zdjęć

Miło Cię widzieć Ewelina Dziękuję za miłe słówka Wszystko szybko rośnie, a najszybciej chwasty Nie ogarniam ich! Ale co tam .. ile dam rady tyle wyrwę, reszta zaczeka. Z nowych zdjęć może rh dla Ciebie Wreszcie się doczekałam, że kwitną porządnie. Ale jeden jest na skraju agonii(!!), choć rośnie w identycznych warunkach, jak pozotałe. Ech, czasem ciężko mi zrozumieć te moje rośliny ...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:17, 12 maj 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies