Damian tnie się na zimę zwykłe bylinowe, a drzewiasta, jak sama nazwa wskazuje jest krzewem. Na jesieni liście jej opadają, i wiosną ze śpiących pąków nad ziemią wyrastają nowe pędy. Dlatego w naszych niepewnych warunkach trzeba je zabezpieczać przed przemarzaniem. Jak magnolie. Trudna do uprawy ale u mnie nad morzem. jednak zimy są łagodniejsze, i rośliny dają rade. Trzeba zapewnić im miejsce zaciszne bez przeciągów.
Japończycy nad tym kwiatem budują specjalne parasole, żeby nie stracił nic ze swej urody. Ja tego nie robię.
Dobrze, że wczoraj zrobiłam zdjęcie, nie wiadomo jaki wygląd będzie po deszczu.
I jeszcze z innej bajki.
Mój warzywniczek
Porzeczka
i agreścik
Truskawki kwitną, poziomki z własnego siewu nabierają masy, jeżyny ładnie rosną, ale maliny nie mogą się zebrać - kilka wypuściło listki na starych pędach, a tylko dwie z korzenia. Ale poczekam, może jeszcze reszta się obudzi.
To firletka taka łąkowa, smółka na pewno nie zdziczała tylko pewnie nasionko przywiał wiatr
Ja ją kocham za wspomnienia z dzieciństwa
i troszkę mi się kojarzy z jeżówką bladą
Louis Odier wypuściła długie baty, oj zapowiada się na potfora Ale pędy są delikatne, dadzą się ładnie przyginać
Jasmina ma grube, mocne, bardzo kolczaste pędy - tą będzie trudniej formować
Asiu, szałwia od Ciebie już kwitnie
A na koniec ...
Trawniczek się pięknie zazielenił, w sobotę były pierwsze postrzyżyny
W kilku miejscach jest lekko łysawy, jednak ta burza, co przyszła 2 dni po wysiewie, trochę nasionek zmyła.
Rabata różana zaczyna się rozrastać
Queen of violet cieszy pierwszym kwiatkiem, wszystkich pąków naliczyłam na niej 6
A to La Perla, też niedługo pokaże swe piękno
Ja ja wiem kiedy do Ciebie wpaść! No to Ci powiem, że ze zwykłej rabaty conicowej jakich wiele zrobiłaś cacuszko Ideał! Graby nadały jej gracji, lekkości. Pięknie
Jestem tu całkiem nowa i chciałam prosić o pomoc bardziej doświadczonych. Otóż wczoraj po skoszeniu trawnika zauważyłam w niektórych miejscach czarne placki o średnicy ok. 8 cm. Z bliska na źdźbłach trawy jest biały nalot, wygląda to jak małe białe jajeczka bądź skrystalizowana sól (to chyba najtrafniejsze określenia). Trawnik został założony w zeszłym roku na wiosnę z rolki. Generalnie do tej pory wszystko było ok, pomijając fakt, że na jesieni walczyliśmy z kretem. Na wiosnę trawnik został nawieziony nawozem Substral 100 dni.
Powojnik / Clematis KARDYNAŁ WYSZYŃSKi może? bo chyba raczej nie warszawska nike?
a ten Twój kaizer też cudny.
Obczaiłam coś podobnego do tego mojego NN pod nazwą Josephine i zamówiłam. Zobaczymy, pewnie za 3 lata -pffff. W miarę blisko tego NN ale chyba to nie to. Jak kiedyś będę widzieć mieszkanca tego domu to zapytam czy przypadkiem nie znają nazwy tego swojej piękności