a wczoraj widziałam w ogrodniczym takie piękne rożowe hortensje i zastanawiałam się nad nimi. i chyba mnie natchneło, pojadę kupię na schody przed domem a zawijasy w bukszpanach zamiast jak wstępnie planowalam czerwoną begonią obsadzę różową, a do tego jakie różaneczniki by pasowały?
ścieżka do nikąd cudna, lustra w Twoim ogrodzie są magiczne . A 'parawa' z czego zrobiłaś? Chcialabym miec taki u siebie a obok niego hortensje.... ale się rozmażyłam ))
Jak nie masz co zrobić z cisami to ja chętnie odkupie i nawet po nie przyjadę
Już odpowiadam : to Jałowiec płożący 'Limeglow' Szeroki, zwarty krzew, dorastający do ok. 0,4 m wysokości i 1,2 m średnicy. Przyrasta rocznie ok. 8 cm. Igły latem są intensywnie złoto-żółte, zima brązowo-żółte. W czasie suchej i upalnej pogody ulistnienie może być uszkadzane przez słońce. Dobrze rośnie na każdej glebie i stanowisku słonecznym i wtedy ma intensywnie żółte wybarwienie. Polecana do ogrodów skalnych, przydomowych, wrzosowisk, barwnych kompozycji.
Danusiu napisałaś u mnie żeby kolo jałowca wsadzić hortensje Limelight, czy może ona rosnąć w pełnym słońcu? w tym miejscu praktycznie cały czas jest słonecznie.
Ja mam w słońcu pod murem, trzeba nawadniać przynajmniej na poczatku.. Te hortensje nie muszą być w półcieniu.
Lubię zróżnicowanie terenu... można mieć wtedy takie fajne murki
ja mam i jakoś się specjalnie z tego faktu nie cieszę. Muszę właśnie zrobić murek pomiędzy placem zabaw a przyszłą altanką i wczoraj był fachowiec który robił nam kostkę, żeby obliczyć ile materiału potrzeba. Z tego co chciałam za murek o dlugości 5x8 za sam material powiedział 8tyś ;( więc muszę kombinwać z czymś innym tańszym....
Koszty oczywiście są.....ale i ciekawszy ogród też
...ale wiem też, że niektórzy po przeprowadzce w takie płaskie tereny, jak u mnie, mają wieczny niedosyt i nudę wokół, bez tych różnych pagórków....
sylwia powiedz prosze jak się sprawuja Twoje donice? znalazłam takie na allegro i zastanawiam się nad nimi, a 'pomacać' nie mogę więc będęwdzięczna za opinię ))
Te donice będą mi służyły jak ogródek ziołowy , takie mają docelowe przeznaczenie. A póki co mają się dobrze. Mam je od niedawna więc na razie wyglądają ładnie a jak dalej to nie wiem . Czas pokarze
Danusiu napisałaś u mnie żeby kolo jałowca wsadzić hortensje Limelight, czy może ona rosnąć w pełnym słońcu? w tym miejscu praktycznie cały czas jest słonecznie.
Błagam posadź coś liściastego pomiędzy jałowcami Skyrocket, najlepiej hortensje Limelight, albo berberys Maria żółty. Smutno, chociaż dużo ładnych roślin jest, ale kolorów brakuje
Albo z iglaków Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana", trzmieliną "Emerald'n Gold"
Przed "kominem" wystającym z ziemi - berebryski ładne "Atraktion".
Lubię zróżnicowanie terenu... można mieć wtedy takie fajne murki
ja mam i jakoś się specjalnie z tego faktu nie cieszę. Muszę właśnie zrobić murek pomiędzy placem zabaw a przyszłą altanką i wczoraj był fachowiec który robił nam kostkę, żeby obliczyć ile materiału potrzeba. Z tego co chciałam za murek o dlugości 5x8 za sam material powiedział 8tyś ;( więc muszę kombinwać z czymś innym tańszym....
wczoraj kupiłam nożyce, dzisiaj miałam ambitny plan cięcia mojej bukszpanowej obwódki, ale dopadła mnie rzeczywistość. Mojemu najmlodszemu synkowi wychodzą trzy jedynki, ma temperaturę więc jesteśmy uziemieni w domu.
Ciągle czekam na moje żurawki które zamówiłam poprzez allegro. Dzisiaj mija 9!!!!! dzień od wpłaty. Nie dość że zapłacilam niemało to jeszcze tyle czasu....
obejrzelismy wczoraj z M film o zakładaniu nawadniania i wziązku z tym mam pytanie. Odpowiedź może być na priva. Czy wykonujecie takie prace tylko w okolicach Warszawy? Mieszkam 130km od Warszawy. Jeśli podjelibyście takiej pracy to czy mogłabyś mi podać orientacyjne koszty?