Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

ana_art 08:03, 19 maj 2011

Syla napisał(a)

Podobała bym mi się na tej rabacie figurka skulonego chłopca w białym kolorze

Sylwia co to za roślinki te żółto-zielone?
Ana 08:06, 19 maj 2011

Syla napisał(a)
Soki górą , dziś pędzę po sokowirówkę i buraki No i może wreszcie skończą się te choróbska . Bo od wczoraj to mogę tylko pisać bo głos wysiadł. Dobrze , że nie jest potrzebny w ogrodzie

Źle to zabrzmi, ale zazdroszczę Ja mam zakaz schylania, kręgosłup boli niemiłosiernie i póki co rehabilitacja i areszt domowy
aldona 08:50, 19 maj 2011

Przypomniało mi się, że ja też piłam sok z buraków jak byłam w ciąży, dla poprawienia smaku lekko zakwaszony cytryną i chyba z dodatkiem jabłka. Nie był zły, można się przyzwyczaić, sama sobie wypróbujesz najlepsze zestawienie. Zyczę Sylwuś zdrówka, może i ja wreszcie się wyleczę.
Syla 09:34, 19 maj 2011

Ana napisał(a)

Soki górą , dziś pędzę po sokowirówkę i buraki No i może wreszcie skończą się te choróbska . Bo od wczoraj to mogę tylko pisać bo głos wysiadł. Dobrze , że nie jest potrzebny w ogrodzie

Źle to zabrzmi, ale zazdroszczę Ja mam zakaz schylania, kręgosłup boli niemiłosiernie i póki co rehabilitacja i areszt domowy

Ja swoją rehabilitantkę odwiedzam raz na dwa miesiące . I za każdym razem jak od niej wychodzę to jak bym zdjęła słonia z pleców. Polecam!!! Dobre nastawienie to podstawa , moi mężczyźni przy mnie wymiękają , jedynie najmłodszy jeszcze daje radę mamę dogonić Mam jeszcze w domu fotel do masażu.... zawsze wieczorkiem przed spaniem dwie sesje masażu i śpię jak zabita po wyczerpującym dniu
Syla 09:42, 19 maj 2011

ana_art napisał(a)

Podobała bym mi się na tej rabacie figurka skulonego chłopca w białym kolorze

Sylwia co to za roślinki te żółto-zielone?

Już odpowiadam : to Jałowiec płożący 'Limeglow'
Szeroki, zwarty krzew, dorastający do ok. 0,4 m wysokości i 1,2 m średnicy. Przyrasta rocznie ok. 8 cm. Igły latem są intensywnie złoto-żółte, zima brązowo-żółte. W czasie suchej i upalnej pogody ulistnienie może być uszkadzane przez słońce. Dobrze rośnie na każdej glebie i stanowisku słonecznym i wtedy ma intensywnie żółte wybarwienie. Polecana do ogrodów skalnych, przydomowych, wrzosowisk, barwnych kompozycji.
Ana 09:52, 19 maj 2011

Sylwia i to jest idealne rozwiązanie, profilaktyka przede wszystkim! ja po prostu zaniedbałam swoj kręgosłup, pobolewal, pobolewał, nie robilam nic, żeby go odciążyc no i się w końcu zbuntowal Teraz jest ostry stan zapalny i mam za swoje...
Obiecałam wczoraj rehabilitantowi, że wezmę się za siebie, a póki co maksymalne oszczędzanie żeby załagodzić ból i zalecone ćwiczenia + masaże i nastawianie w gabinecie.

cale życie się człowiek uczy - dzięki Tobie już wiem jakiego jalowca mam przed domem
Syla 10:01, 19 maj 2011

Masz rację Ana - człek się całe życie uczy Niestety rodzimy się coraz słabsi , a lekarstwem na całe zło to optymizm
grazyna_mich... 13:51, 19 maj 2011

Sylu, jeżeli mogę się wtrącić , to polecam buraka liściowego, nasiona można dostać w ogrodniczym, wysiej tylko kawałek tyle co dla siebie, u nas w Polsce występuje z zielonymi listkami i czerwonymi żyłkami, z Kanady przywiozłam nasiona różnokolorowych zielone , czerwone żółte i białe ( cały bukiet) , zawiera więcej witamin a szczególnie żelaza przyswalajnego niż szpinak, przygotowujesz go tak jak sałatę z jakimś sosikiem z oliwą a nawet same listki na chleb , na prawdę gorąco polecam to samo zdrowie
Joku 21:39, 19 maj 2011

Sylwia, po raz kolejny podziwiam perfekcyjne wykonanie. Pięknie
Oczywiście nie mam na myśli soku z buraków
Syla 22:00, 19 maj 2011

Grażynko dziękuję za radę .... będę szukała tych nasion
Jolu - teraz przyjemniej mi się wjeżdża na posesję .... jutro przygotowuję rabatę pod cisy, tam dopiero będzie się działo buziaki