Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:49, 05 maj 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:49, 05 maj 2016

Do góry
Kosmos mam tu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:05, 05 maj 2016

Do góry
Szanta napisał(a)
Czy mogę posadzić obok siebie trzy krzaki róży burbońskiej Louise Odier?
Wiem, że wyrastają duże i potrzebują podpory.
Pani w szkółce mi poradziła posadzić dla lepszego efektu 3 krzaczki. Mam jednak wątpliwości, czy nie przedobrzę .
Czy pasuje obok róż posadzona budleja skrętolistna?

Jeśli jakieś mizerne patyczki np. jeden na krzyż to posadź, ale jeśli normalne krzewy to co najwyżej dwa. Trzy muszą być w odstepach. Zależy też od rodzaju podpór po czym będą prowadzone. Może narysuj sytuację?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:57, 05 maj 2016

Do góry
Szanta napisał(a)

Dziękuję za podpowiedź, podoba mi sie bardzo i ślicznie te żółte jałowce będą wyglądały na korze. Pani w szkółce radziła zielone jałowce.
Czy jałowce sadzić pomiędzy lilakami czy bliżej chodnika, nieco wyżej lilaków?
Lilaki posadziłam w odległości 1,3 m od siebie.
Pomysł z tulipanami rewelacyjny. W sumie planowałam obsadzić cebulami jesienią Teraz wiem, że ze 300 szt.
Uff syn się ucieszy, bo już zapowiedziałam poszerzanie rabaty i ominie go dodatkowa praca Dziękuję bardzo Pani Danusiu

Posadź tak, aby sprawiały wrażenie płąszczyzny, czyli równomiernie po całej tej wąskiej rabacie. Jeśli masz problem jak, zrób schemat tej rabaty a ja narysuję kropki, gdzie mają być.
Mój zielony azyl 20:44, 04 maj 2016

Do góry
Do jednego postu (wpisu) mozna wklejać max 4 zdjęcia, bo strasznie źle się czyta wątek jak jest tyle zdjęć , zwłaszcza skoro jeszcze nie nauczyłaś się ich wklejac i tekst włazi na zdjęcia. Patrz gdzie jest kursor zanim wciśniesz zdjęcie Napisz kilka postów z kropką (pustych) żebym mogła podzielić to po 4 zdjęcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:05, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie łączyć, zielony musi być z tyłu.

Dziękuję i oczywiście radę zastosuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:05, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja się nie denerwuję tylko wysadzę wszystko w kosmos i poleci. Będę miała spokój.
W życiu najważniejsze jest zdrowie, kochany człowiek przy boku, dach nad głową, a reszta niech działa albo i nie.

I tym optymistycznym akcentem zakończę dziś

Wspierającym dziękuję wsparcie, narzekających pozdrawiam, ale nie umiem pomóc, nie jestem od tego.

Może lepiej pójdę zrobić fotki nowych tulipanów. Nie uwierzycie, od powrotu siedzę w kompie i nawet w ogrodzie nie byłam.

Dziękuję za forum i nie mam zamiaru narzekać Zdjęcia wstawiam zmniejszone, bo to chyba też ma wpływ na działanie tej machiny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:35, 04 maj 2016

Do góry
Ja się nie denerwuję tylko wysadzę wszystko w kosmos i poleci. Będę miała spokój.
W życiu najważniejsze jest zdrowie, kochany człowiek przy boku, dach nad głową, a reszta niech działa albo i nie.

I tym optymistycznym akcentem zakończę dziś

Wspierającym dziękuję wsparcie, narzekających pozdrawiam, ale nie umiem pomóc, nie jestem od tego.

Może lepiej pójdę zrobić fotki nowych tulipanów. Nie uwierzycie, od powrotu siedzę w kompie i nawet w ogrodzie nie byłam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:34, 04 maj 2016

Do góry
wodzyn napisał(a)
Danusiu a ja mam pytanie: czy skoro przed choina jeddeloh poradziłem carex ice cream to za nią będzie pasował miskant vafiegatus czy raczej tego nie łączyć. A może masz inną propozycję na dobre zestawieni z choina.
Ps. Sorry, że u Ciebie ale to najpewniejsze miejsce miejsce. Ogarniesz aż za wiele, ( i tu ukłon w Twoją stronę) ale o tej porze roku nikomu nie starczy czasu na wszystko.
Do bukszpanowego zaglądam regularnie, ale teraz mam zepsuty komp a że smartfona ciężko.
Pozdrawiam

Nie łączyć, zielony musi być z tyłu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:30, 04 maj 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
Danusiu może zorganizować skladkę od forumowiczów albo dać limit zdjęć wieczorną porą ,bo za dnia chodzi bez szwanku -tyle że mniej ludków za dnia jest
Ja tam jak się muli poprostu wychodzę i staram się z rana jak mi czas pozwala,może część tez tak będzie robić by rozładować przesilenie
Pozdrawiam Danusiu serdecznie

Dziękuję że nie narzekasz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:13, 04 maj 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Witaj Danusiu.Dleczego wieczorem jest taki problem z forum nie mozna dodawać zdjęć forum muli.Nie mozna z tym coś zrobić.W nocy już jest lepiej no i rano też lepiej najgorzej muli w godz.wieczornych.Właśnie teraz.próbuję dodać fotki i nie mogę.Pisałam z zapytaniem do Admina ale brak odpowiedzi.Pozdrawiam serdecznie

Admin jest w Japonii, pracuje. U niego jest teraz ciemno - noc (plus 8 godzin więc śpi, nie dziwię się, że nie odpowiedział). Ale dla nas też pracuje, tylko mniej, bo musi pracować za pieniądze też, a nie tylko za darmo. To pierwszy powód.

Zwiększył pojemność serwerów (mamy dwa w Niemczech) ale ruch jest taki duży, zwłaszcza jak dużo osób naraz wkleja zdjęcia, więc muli. Może mulić nie będzie jak znowu zwiększy miejsce. Kiedyś miejsce się skończy na tych dwóch serwerach, więc trzeba kupić kolejny serwer, a to za moje/nasze prywatne pieniądze. Informuję - to prywatne forum, utrzymywane dla Was za nasze (moje i Michała) fundusze, więc błagam, nie narzekajcie. ja już jestem tak skołowana od tego siedzenia, że wysiadam.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:30, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Opinia moja jest taka, że tutaj nic nie ma wysokiego, są rośliny mało istotne dla tej rabaty. Brakuje najwyższych roślin, np. małych trzech drzewek na pniu. Jednego drzewa o ładnym pokroju Cokolwiek, co by dało wysokość tej rabacie. A wypełnienie to druga sprawa.

Danusiu może być trzmielina na pniu np. 2 szt,czy cś niższego na pniu, jakas sosenka 45 cm??? w którym miejscu??? a kulki bukszpanowe gdzie, możesz mi zaznaczyć, proszę...

musze przekopać całość???
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 14:17, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aktywuj swój wątek i pokaż co zrobiłeś.

Danusiu, aktywowałem swój wątek, ale chyba on jest ogólnie w złym dziale. Jeśli to nie byłby problem, to czy można go przenieść?
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 14:08, 04 maj 2016

Do góry
kami napisał(a)
Ile letnie macie grujeczniki, że wam przemarzają? Bo one ponoć nie przemarzają

Nie przemarzają zimą, a wczesną wiosną, zwłaszcza w maju gdy wypuszczą delikatne listeczki, to wszystko zmarznie, co nie oznacza śmierci drzewa, a jedynie listeczków. Wypuści nowe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za pusto, potrzebne są jeszcze spore drzewa z koronami ponad płot. Wszystko małe, tuje dorosną. Szmatę wywal, nic dobrego z tego nie będzie.

Dosadź jeszcze miskant np. Gracillimus - bedzie wysoki, hortensjami nieco zjedź do dołu.

Danica może być, pomiędzy Carex Evergold, w Carex tulipany i krokusy.

porada od samej Szefowej super czy posadzić 2 śliwy czy jedną śliwę i jakieś inne fajne drzewo?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:18, 04 maj 2016

Do góry
Za pusto, potrzebne są jeszcze spore drzewa z koronami ponad płot. Wszystko małe, tuje dorosną. Szmatę wywal, nic dobrego z tego nie będzie.

Dosadź jeszcze miskant np. Gracillimus - bedzie wysoki, hortensjami nieco zjedź do dołu.

Danica może być, pomiędzy Carex Evergold, w Carex tulipany i krokusy.

Robinia akacjowa 09:55, 04 maj 2016

Do góry
Anila napisał(a)
Mam w ogrodzie kilkunastoletnią akację. Ktoś ją chyba kiedyś przycinał bo nie jest dość wybujała, ale mimo wszystko ma około 5 m wysokości. Wymyśliłam że przytniemy koronę. Przycięliśmy o 1 metr, na razie pu szczają listki tylko boczne malutkie gałązki.
Czy Waszym zdaniem ruszy?
Czy potraktowaliśmy ją za bardzo drastycznie?

P.S. Nie mogłam wyszukać wątku o akacji, jeśli jest poproszę o przyklejenie

Nie wiem czy to zwykłą robinia czy odmianowa? Ale moim zdaniem nie jest drastycznie.
Akacja - czy pozwoli na formowanie korony? 09:54, 04 maj 2016

Do góry
Tu zamieściłam - z odpowiedzią:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1827-robinia-akacjowa?page=4#post_6
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:39, 04 maj 2016

Do góry
Daj spokój z przymrozkami, skup się na posypaniu (wtedy ziemia chroni) i na podlewaniu wschodzących siewek. Zobaczysz takie czerwonawe igiełki. Połóż się na ziemi i popatrz z perspektywy trawnika.

Gdy ciepło się zrobi, trawnik buchnie zielenią.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies