Witam,
to mój pierwszy post na tym forum i w zasadzie w temacie ogrodu. Nie ukrywam, że jestem w tej tematyce zupełnie zielona. Niestety mój mąż także

a stanęliśmy przed koniecznością założenia trawnika i zupełnie nie wiemy, co robić.
Mamy dość duży teren do obsiania, bo aż 20 arów

Gleba niestety jest gliniasta. Wcześniej na tej glebie była łąka. Następnie teren budowy, a od zeszłego roku próbujemy coś z tym areałem zrobić, żeby można cieszyć oko zieloną darnią i żeby dzieciaki mogły wyjść pograć w piłkę.
Tak jak wspomniałam - gleba jest gliniasta. W zeszłym roku całość opryskaliśmy roundupem. Teren był orany, bronowany, zmieszany z jakąś lepszą ziemią, następnie w ruch poszła glebogryzarka i teraz przyszedł czas na sianie trawy.
I tu pojawia się nasz problem. Jaką trawę wybrać na taką glebę? Trawnik ma głównie służyć dzieciom do zabawy(gra w piłkę, itp.) i byłoby też dobrze, żeby nie trzeba było go zbyt często kosić (tzn. nie częściej niż raz w tygodniu) i podlewać (nie mamy systemu nawadniania). Nie musi wyglądać spektakularnie (na takiej glebie nie spodziewamy się cudów

ale żeby chociaż był.
Z przeglądanych przez nas mieszanek traw - polecono nam trawę
Barenbrug Water saver
Skład
80% kostrzewa trzcinowa
10%Życica trwała
10%Wiechlina łąkowa
Czy taka mieszanka sprawdzi się przy codziennym użytkowaniu przez dzieci? Zapomniałam zaznaczyć, że praktycznie cały teren jest nasłoneczniony. Obawiam się trochę tej kostrzewy trzcinowej, bo podobno jej listki są dość twarde - czy dzieci chodząc boso nie pokaleczą się?
Bardzo proszę o szybką pomoc w tej kwestii, gdyż nie możemy czekać zbyt długo, bo zaczną wyrastać chwasty
Z góry dziękuję za pomoc!