Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stwórz ze mną mój ogród 18:50, 03 kwi 2019

Do góry
Dziś wszystko co zaplanowane zostało zrealizowane, czyli azalie posadzone.

Pęcherznice trochę poobcinałam ale z serii wszystkie suche gałązki plus te najwyższe skróciłam tak żeby wyglądały jakoś proporcjonalnie. Teściowa stwierdziła, żebym nie cięła mocniej dopiero jak już się przyjmą w ziemi. Teraz więc pęcherznica zdobi parapet w kuchni, za sadzenie się nie brałam jakoś rozkojarzona byłam bo patrzę z okna a tu coś kudłatego na trawie, najpierw myślałam że jakaś sierść potem że zagryziony jeż a jak wyszłam to okazało się, że biedny mały zajączek nie wiadomo skąd i co mu się stało. Nic się nie ruszał ale oddychał.

Nie dawało mi to spokoju w końcu zrobiłam akcję na fb i dano mi namiar na Leśne Pogotowie w Mikołowie. Biłam się z myślami (bo ogólnie jeżdżenie autem mnie mocno stresuje) ale przełamałam się wyszłam ze swojej strefy komfortu wsadziłam dzieci w auto i zamiast obiadu była wycieczka do Mikołowa. Jestem z nich dumna bo mieliśmy pojechać do babci na działkę a pojechali ładnie i zeszło w sumie całe popołudnie. Pan zabrał zajączka ale najprawdopodobniej jest sparaliżowany, niezbyt dobre rokowania

Muszę chyba jeszcze iść podlać drzewa i te wszystkie krzaczki bo dawno nie padało.

PS tak prezentuje się kwadrat z magnolią i pissardi. Z nowości posadziłam cisy (jako tło kiedyś do magnolii) i tuje danica żeby było coś zimozielonego.

Nic nie widać na tych moich zdjęciach! :/
Tu ustawione pęcherznice

Ogród Cioci cz. 3 18:49, 03 kwi 2019

Do góry
I jeszcze nowe donice.
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:49, 03 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Aniu, to prezent od córci, wiekowy już, mam go 7lat

Wyrosła i mamusi oddała Superaśny
Ogród Cioci cz. 3 18:48, 03 kwi 2019

Do góry
Wiosna na całego
Jurajski Ogród 18:48, 03 kwi 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
[

miod na moje serce mhhhhhm
wlasnie zakwitamoja sasanka jedyna i w tym roku ma przynajmniej 9 kwitow jak sie na nia patrze to sobie o Tobie cieplo mysle
Ukojenie 18:47, 03 kwi 2019

Do góry

Ogród Cioci cz. 3 18:47, 03 kwi 2019

Do góry
Kasiu kącik z dalszej perspektywy. Trawa posiana i trzeba teraz czekać.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:47, 03 kwi 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Haniu, piękne to wszystko i takie dorodne. chyba masz więcej słońca

Dzisiaj miałam 20 stopni. Minusem był porywisty wiatr.

Ukojenie 18:46, 03 kwi 2019

Do góry
Temat odroczony bo cos z samochodem sie dzieje.

Tymczasem troszke wiosny:

Pszczelarnia 18:38, 03 kwi 2019

Do góry
Dużo się dzieje na tym zdjęciu, plany się nakładają, chaos.

Coś tam posiałam

Różę upięłam - jest bardzo gęsta.

Dostawiłam gary i będę myśleć, co do nich posadzić oprócz rosnących już host, niezapominajek i mięty (cieniście)?

A eM. ze Szwagrem zrobili ostatni 3 kompostownik.

Moja działka na Dębowym Lesie 18:38, 03 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dziś przesadzałam kilka roślin taką wielką gąsienicę znalazłam.A chyba z 10 cm,miała dl i -1,5 grubości.Obrzydliwa taka wielka.
Chyba to Trociniarka czerwica.Szkodnik

A niektórzy ciężkie pieniądze płacą za takie frykasy, a Ty wybrzydzasz
Ja narzekam na ślimory, ale znam takich co chodzą po ogrodzie i zbierają jak leci i potem do gara - w Polsce.
Paradise czyli mój kawałek raju 18:34, 03 kwi 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Dużo się działo przez weekend.
Przesadziłem tuje rosnące w samym piachu pod inną stronę płotu. Wcześniej w ruch poszła glebogryzarka, dodałem trochę lepszej ziemi i torfu. Miedzy każdymi 2 tujami z przodu posadziłem hortensje bukietowe tak aby wypełnić luki. Przydały się sztobry robione rok temu. Tuje wyglądają okropnie ale nie lubię marnowania więc będę o nie walczył.

W sobotę mała niespodzianka, miałem bratki w doniczce akurat w tym miejscu. Wysiał się jeden, małe a cieszy

Byłem na zakupach i aż żal mi się zrobiło tych róż które były przecenione o więcej niż połowę. Kupiłem 4 i zobaczymy co z nimi będzie, może zastąpią te które planowałem na francuskiej rabacie. Strasznie krzywe bo korzenie były skierowanie w górę a bałem się przy nich majstrować żeby nie uśmiercić roślinki.

Jeszcze ciemiernika sobie kupiłem. Strasznie mi się podobały one w waszych wątkach

Czy ciemiernik będzie się jakoś rozrastał czy zostanie taki?

Tuje młode - jeszcze nabiorą blasku. Niektóre moje, jak były małe, były bardzo pokraczne. Ale jak się przejedzie pół Polski i jest to, albo nic, a na odmianie bardzo zależy to się bierze i nie dyskutuje. Dwa lata minęły i wyglądają rasowo
Różami się nie przejmuj. Daj im chwilę. Odkręca się we właściwą stronę.
Ciemiernik i bratek śliczne.
Ciemierniki się rozsiewają. Przynajmniej te białe Niger. I mają masę drobiazgu. Dla mnie, aż za dużo. Czy ten będzie chciał się rozsiewać niestety nie wiem.
Dbaj o maluch na pewno się odwdzięczą
Pszczelarnia 18:13, 03 kwi 2019

Do góry
I wiśnia kwitnąca w wazonie, wyznacza nowe drogi na mapie ściennej

Pszczelarnia 18:10, 03 kwi 2019

Do góry
Kwitną wiosenne to tu i tam:

Pachną fiołki obłędnie

I zawilce rosną, gdzie chcą. W tle ciekawa turzyca Petriego odm. Milk Chocolate obok ta "zwykła" brązowa dla porównania:

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 17:50, 03 kwi 2019

Do góry
Najbardziej jestem dumna z tej magnolii
Jest śliczna i ogromna

Do naszego lasu dokupiliśmy ciekawe okazy : Glediczję, śliwę Pissardi i Głóg Pauls Scarlet.

Jeszcze sporo pracy zostało.
Ale fajnie tak patrzeć jak coś się tworzy i rośnie. A jeszcze wieksza satysfakcja jak własnoręcznie się coś tworzy
Pszczelarnia 17:48, 03 kwi 2019

Do góry
A w donicy w domu pachną goździki.

Pszczelarnia 17:43, 03 kwi 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ilość donic powalająca. Ciekawe ile czasu by się je podlewałoCiemiernikowe przedszkole obrodziło.

A sprawiłam sobie jedną taką przy domu. Jestem niepoprawna.

Pszczelarnia 17:37, 03 kwi 2019

Do góry
Dla Ewy - Effki

Cis Repandens, ma chyba 5 lat

I krzewik zagęszczony dwa lata po kupieniu (kupowałam takie z 3 gałązkami)

I Elegantissima po latach 7, cięta niemiłosiernie (te gałązki, co chcą iść spiczasto do góry):

Ogrodowo zakręcona. 17:35, 03 kwi 2019

Do góry
No i wyszło mi za mało miejsca

Nie wiem, czy tak mogłoby być (zmieści się?):

Czy ostróżki 'Magic Fountains Deep Rose White Bee' pasowałyby kolorystycznie, czy lepsze jakieś białe, bo niebieskie, chyba odpadają definitywnie?

Tak obliczyłam, że na ostróżki powinno być jakieś 40 cm, a na szałwię około 35 cm.

Zostaje mi jeszcze taki ,,pyrdek" z prawej i lewej strony. Przed różami lions rose od brzegu jest około 50 cm. Nie wiem też, czy ta szałwia przed BC nie jest za wysoka tak z przodu, a przed nią nic nie wejdzie
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:13, 03 kwi 2019

Do góry
Nieustająco kwitną ciemierniki - muszę je rozsadzić bo mam pod każdą kępą mnóstwo siewek a to takie piękne i trwałe kwiaty

A w przedogródku wiąz kwitnie i stokrotki z żółto-zielonym oczkiem radują serce tak że jak wracam do domu po pracy zmęczona i wnerwiona to gdy na nie spojrzę to sama się do siebie uśmiecham

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies