Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 11:56, 05 maj 2019

BKosimkArt napisał(a)
Już nie wiem co napisać, cuda takie pokazujesz

Basiu cuda to ty pokazujesz.
Deszczowo dzisiaj.

11:56, 05 maj 2019
Anitka napisał(a)

To też moja kolorystyka

Mniam
Iwonka 11:57, 05 maj 2019

Anitka napisał(a)

Mam i jesienne białe i różowe, ale te wiosenne uwielbiam. Tylko trzeba mieć ana uwadze,że się sieją.
Teraz główki przewiesiły umęczone deszczem.

Właśnie widziałam w szkółce i aż pobiegłam do moich sprawdzić czy kwitną. No ale przecież moje to jesienne A w takim razie wiosenne czy są tak samo wysokie jak jesienne? Chyba nie... Posadziłabym koło altany przed jesiennymi. Co myślisz? Zawilce to dla mnie zupełna nowość Ale piękna nowość Podobnie jak ciemierniki.
Anitka coś mi runianka od ciebie żółknie... Ma nowe przyrosty, ale nie jest tak ciemno zielona, jak była na wiosnę
Poczytałam o twoich zmaganiach z początku ogrodu z wisterią. Moja pergola okazuje się trudna do przeniesienia i ostatnie olśnienie to obsadzenie ją wisterią właśnie. Niebieska pasowałaby do srebrnych świerków bo przy altanie mam białą. Jak myślisz da radę na tej pergoli? Wsadziłabym dwie po bokach, żeby było symetrycznie.
Agi2006 12:16, 05 maj 2019

Wiosenne wydają się niskie w stosunku do jesiennych. A mają one jakaś nazwę.
Anitka 12:31, 05 maj 2019

Anda napisał(a)
Obejrzałam parę stron ostatnich stron ze zdjęciami i przyłączam się do pochwał. Naprawdę masz przepiękny ogród. Swietnie go prowadzisz

Dziękuje. Staram się Dla mnie ważne jest, aby dobrze wyglądał o każdej porze roku.
Anitka 12:32, 05 maj 2019

MonikA napisał(a)

Mniam

Smacznego
Anitka 12:48, 05 maj 2019

Iwonka napisał(a)

Właśnie widziałam w szkółce i aż pobiegłam do moich sprawdzić czy kwitną. No ale przecież moje to jesienne A w takim razie wiosenne czy są tak samo wysokie jak jesienne? Chyba nie... Posadziłabym koło altany przed jesiennymi. Co myślisz? Zawilce to dla mnie zupełna nowość Ale piękna nowość Podobnie jak ciemierniki.
Anitka coś mi runianka od ciebie żółknie... Ma nowe przyrosty, ale nie jest tak ciemno zielona, jak była na wiosnę
Poczytałam o twoich zmaganiach z początku ogrodu z wisterią. Moja pergola okazuje się trudna do przeniesienia i ostatnie olśnienie to obsadzenie ją wisterią właśnie. Niebieska pasowałaby do srebrnych świerków bo przy altanie mam białą. Jak myślisz da radę na tej pergoli? Wsadziłabym dwie po bokach, żeby było symetrycznie.

Iwonko te zawilce są dużo niższe, tak około 30-40 cm maksymalnie. Mogą rosnąć w słoneczku i półcieniu. Jak się zakorzenią nie wymagają podlewania. Nie są tak ekspansywne jak zawilce gajowe te w lasach spotykane.

Runianka nie lubi piaszczystej, kwaśnej, wysychającej okresami ziemi. Woli wilgotne podłoże, najlepiej je zaściółkować korą.
Żółknie też z braku składników odżywczych a najbardziej szkodzi jej mocne słońce.

Możesz spróbować z wisterią, ale będzie wymagała mocnego cięcia.
Anitka 12:52, 05 maj 2019

Agi2006 napisał(a)
Wiosenne wydają się niskie w stosunku do jesiennych. A mają one jakaś nazwę.

Tak są niższe, tak 30-40 cm. To są zawilce wielokwiatowe. Kwitną kwiecień-maj, często powtarzaj kwitnienie w sierpniu, ale słabiej. Sieja się, ale nie są ekspansywne.
Agi2006 13:35, 05 maj 2019

Dziękuję. Muszę się za nimi rozejrzeć ☺
Urszulla 14:50, 05 maj 2019

Anitka napisał(a)

Przygarnęłam do siebie od sąsiadów 2 sezony temu zawilce właśnie te które pokazujesz, na miejsce żurawek które mi padały z roku na rok. I dziś już się cieszę tymi białymi kwiatuszkami które z domu widzę. I ciesę się że one się wysiewają bo teraz przenoszę sadzonki w inne miejsca. Nadmiar zawsze można wyrzucić.
A z tulipanami wyglądają przepięknie