Daj spokój z przymrozkami, skup się na posypaniu (wtedy ziemia chroni) i na podlewaniu wschodzących siewek. Zobaczysz takie czerwonawe igiełki. Połóż się na ziemi i popatrz z perspektywy trawnika.
Dziękuję za podpowiedź, podoba mi sie bardzo i ślicznie te żółte jałowce będą wyglądały na korze. Pani w szkółce radziła zielone jałowce.
Czy jałowce sadzić pomiędzy lilakami czy bliżej chodnika, nieco wyżej lilaków?
Lilaki posadziłam w odległości 1,3 m od siebie.
Pomysł z tulipanami rewelacyjny. W sumie planowałam obsadzić cebulami jesienią Teraz wiem, że ze 300 szt.
Uff syn się ucieszy, bo już zapowiedziałam poszerzanie rabaty i ominie go dodatkowa praca Dziękuję bardzo Pani Danusiu
bo ja tu mam taka listę podręczną coś tam szukam czytam planuje ..chyba w większości trzeba się indywidualnie umawiać ...od jesieni juz o tej liście myśle ...i kombinuje ...czy cos z tego udało ci sie zobaczyć ...czy jeszcze inne?
Artykułu ogólnego nie będzie , bo : zdjęcia wykorzystam do wielu artykułów tematycznych, ogrody były małe, prywatne, wynalezione. Rarytasy po prostu. Uzgodnione na prywatnego maila.
W poniedziałek na przymus na koniec wyjazdu pojechaliśmy do Appeltern bo nic innego nie było, a szkoda było jechać do domu (same nudy już dla nas w Appeltern) o dziwo spotkaliśmy grupę z Ogrodowiska, ale nie pogadaliśmy, niech się zgłosi kto to był, bo grupa nawet się nie przedstawiła a potem spotkaliśmy znajomych z naszej miejscowości To się nazywa świat mały
Dziękuję Pani Danusiu za zainteresowanie. Zaraz biorę się za czytanie Już tyle czytałąm, ze mam mętlik w głowie. Zaczynam notować, bo później zapominam
Ponieważ nasiona leżą na wierzchu, w dodatku suche, to nie ma szans na wschody. Taka szansa pojawi się gdy posypiesz lekko ziemią do trawników, albo chociaż torfem i zaczniesz podlewać, albo już tak minimalnie...mini-mini chociaż podlewaj.
Nasiona muszą napęcznieć i nie o przymrozki tutaj chodzi a o wodę. Gdy zaczynają kiełkować ta woda cały czas powinna być.
Konkretnej marki to nie pamiętam, ale wiem, ze są specjalne podłoża wzbogacone, specjalne dla surfinii i nawozy też są specjalne.
Surfinia wymaga gleby żyznej o odczynie kwaśnym.