Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:13, 04 maj 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Witaj Danusiu.Dleczego wieczorem jest taki problem z forum nie mozna dodawać zdjęć forum muli.Nie mozna z tym coś zrobić.W nocy już jest lepiej no i rano też lepiej najgorzej muli w godz.wieczornych.Właśnie teraz.próbuję dodać fotki i nie mogę.Pisałam z zapytaniem do Admina ale brak odpowiedzi.Pozdrawiam serdecznie

Admin jest w Japonii, pracuje. U niego jest teraz ciemno - noc (plus 8 godzin więc śpi, nie dziwię się, że nie odpowiedział). Ale dla nas też pracuje, tylko mniej, bo musi pracować za pieniądze też, a nie tylko za darmo. To pierwszy powód.

Zwiększył pojemność serwerów (mamy dwa w Niemczech) ale ruch jest taki duży, zwłaszcza jak dużo osób naraz wkleja zdjęcia, więc muli. Może mulić nie będzie jak znowu zwiększy miejsce. Kiedyś miejsce się skończy na tych dwóch serwerach, więc trzeba kupić kolejny serwer, a to za moje/nasze prywatne pieniądze. Informuję - to prywatne forum, utrzymywane dla Was za nasze (moje i Michała) fundusze, więc błagam, nie narzekajcie. ja już jestem tak skołowana od tego siedzenia, że wysiadam.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:30, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Opinia moja jest taka, że tutaj nic nie ma wysokiego, są rośliny mało istotne dla tej rabaty. Brakuje najwyższych roślin, np. małych trzech drzewek na pniu. Jednego drzewa o ładnym pokroju Cokolwiek, co by dało wysokość tej rabacie. A wypełnienie to druga sprawa.

Danusiu może być trzmielina na pniu np. 2 szt,czy cś niższego na pniu, jakas sosenka 45 cm??? w którym miejscu??? a kulki bukszpanowe gdzie, możesz mi zaznaczyć, proszę...

musze przekopać całość???
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 14:17, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aktywuj swój wątek i pokaż co zrobiłeś.

Danusiu, aktywowałem swój wątek, ale chyba on jest ogólnie w złym dziale. Jeśli to nie byłby problem, to czy można go przenieść?
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 14:08, 04 maj 2016

Do góry
kami napisał(a)
Ile letnie macie grujeczniki, że wam przemarzają? Bo one ponoć nie przemarzają

Nie przemarzają zimą, a wczesną wiosną, zwłaszcza w maju gdy wypuszczą delikatne listeczki, to wszystko zmarznie, co nie oznacza śmierci drzewa, a jedynie listeczków. Wypuści nowe.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 04 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za pusto, potrzebne są jeszcze spore drzewa z koronami ponad płot. Wszystko małe, tuje dorosną. Szmatę wywal, nic dobrego z tego nie będzie.

Dosadź jeszcze miskant np. Gracillimus - bedzie wysoki, hortensjami nieco zjedź do dołu.

Danica może być, pomiędzy Carex Evergold, w Carex tulipany i krokusy.

porada od samej Szefowej super czy posadzić 2 śliwy czy jedną śliwę i jakieś inne fajne drzewo?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:18, 04 maj 2016

Do góry
Za pusto, potrzebne są jeszcze spore drzewa z koronami ponad płot. Wszystko małe, tuje dorosną. Szmatę wywal, nic dobrego z tego nie będzie.

Dosadź jeszcze miskant np. Gracillimus - bedzie wysoki, hortensjami nieco zjedź do dołu.

Danica może być, pomiędzy Carex Evergold, w Carex tulipany i krokusy.

Robinia akacjowa 09:55, 04 maj 2016

Do góry
Anila napisał(a)
Mam w ogrodzie kilkunastoletnią akację. Ktoś ją chyba kiedyś przycinał bo nie jest dość wybujała, ale mimo wszystko ma około 5 m wysokości. Wymyśliłam że przytniemy koronę. Przycięliśmy o 1 metr, na razie pu szczają listki tylko boczne malutkie gałązki.
Czy Waszym zdaniem ruszy?
Czy potraktowaliśmy ją za bardzo drastycznie?

P.S. Nie mogłam wyszukać wątku o akacji, jeśli jest poproszę o przyklejenie

Nie wiem czy to zwykłą robinia czy odmianowa? Ale moim zdaniem nie jest drastycznie.
Akacja - czy pozwoli na formowanie korony? 09:54, 04 maj 2016

Do góry
Tu zamieściłam - z odpowiedzią:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1827-robinia-akacjowa?page=4#post_6
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:39, 04 maj 2016

Do góry
Daj spokój z przymrozkami, skup się na posypaniu (wtedy ziemia chroni) i na podlewaniu wschodzących siewek. Zobaczysz takie czerwonawe igiełki. Połóż się na ziemi i popatrz z perspektywy trawnika.

Gdy ciepło się zrobi, trawnik buchnie zielenią.
Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 23:30, 03 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę bardzo, świeżo opublikowany

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/475-ogrody-srodziemnomorskie

Dziękuję bardzo za tę informacje - wynotowałem sobie kilka ciekawych typów do mojego ogrodu:

oliwnik
perowskie
szałwia omszona ‘Blaukőnigin’
budleja Dawida ‘Ile de France’
Ożanka Teucrium hircanicum „Paradise Delight“
sosna czarna pinus nigra
jałowiec skalny ‘Blue Arrow’
lawenda wąskolistna
juka karolińska
Jałowiec łuskowaty blue carpet
Jałowiec płożący blue chip
Jałowiec płożący icee blue
Funkia hosta halcyon niebieska

Czy na któreś z nich powinno się szczególnie uważać w naszym klimacie jeśli chodzi o warunki sadzenia i pielęgnację?

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:40, 03 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Radziłabym ciąć lilaki w kulki,mieliśmy takie w ogrodzie i dzięki cięciu nie będzie problemu z wielkością kulki. Nie są za blisko chodnika.

Ponieważ lilaki są fioletowe podczas kwitnienia - bardzo mi pasuje żółte pod spodem i nawet bym zaryzykowała jałowce Limeglow Zdjęcia

W nich burgundowe, fioletowe tulipany, z 300 szt pomieszane.

Jeśli pani radziła sine jałowce to źle, żółte powinny być.

Dziękuję za podpowiedź, podoba mi sie bardzo i ślicznie te żółte jałowce będą wyglądały na korze. Pani w szkółce radziła zielone jałowce.
Czy jałowce sadzić pomiędzy lilakami czy bliżej chodnika, nieco wyżej lilaków?
Lilaki posadziłam w odległości 1,3 m od siebie.
Pomysł z tulipanami rewelacyjny. W sumie planowałam obsadzić cebulami jesienią Teraz wiem, że ze 300 szt.
Uff syn się ucieszy, bo już zapowiedziałam poszerzanie rabaty i ominie go dodatkowa praca Dziękuję bardzo Pani Danusiu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:16, 03 maj 2016

Do góry
Radziłabym ciąć lilaki w kulki,mieliśmy takie w ogrodzie i dzięki cięciu nie będzie problemu z wielkością kulki. Nie są za blisko chodnika.

Ponieważ lilaki są fioletowe podczas kwitnienia - bardzo mi pasuje żółte pod spodem i nawet bym zaryzykowała jałowce Limeglow Zdjęcia

W nich burgundowe, fioletowe tulipany, z 300 szt pomieszane.

Jeśli pani radziła sine jałowce to źle, żółte powinny być.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:06, 03 maj 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Artykułu ogólnego nie będzie , bo : zdjęcia wykorzystam do wielu artykułów tematycznych, ogrody były małe, prywatne, wynalezione. Rarytasy po prostu. Uzgodnione na prywatnego maila.

W poniedziałek na przymus na koniec wyjazdu pojechaliśmy do Appeltern bo nic innego nie było, a szkoda było jechać do domu (same nudy już dla nas w Appeltern) o dziwo spotkaliśmy grupę z Ogrodowiska, ale nie pogadaliśmy, niech się zgłosi kto to był, bo grupa nawet się nie przedstawiła a potem spotkaliśmy znajomych z naszej miejscowości To się nazywa świat mały

a szkoda to choć na prv poprosze o jakies nazwy

bo ja tu mam taka listę podręczną coś tam szukam czytam planuje ..chyba w większości trzeba się indywidualnie umawiać ...od jesieni juz o tej liście myśle ...i kombinuje ...czy cos z tego udało ci sie zobaczyć ...czy jeszcze inne?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:48, 03 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

wycieczka była?...niecierpliwie czekam na artykuł

Edit. warto by było nam ...mi wiedzieć co to za ogrody są? ...czy i polecane naj?

Artykułu ogólnego nie będzie , bo : zdjęcia wykorzystam do wielu artykułów tematycznych, ogrody były małe, prywatne, wynalezione. Rarytasy po prostu. Uzgodnione na prywatnego maila.

W poniedziałek na przymus na koniec wyjazdu pojechaliśmy do Appeltern bo nic innego nie było, a szkoda było jechać do domu (same nudy już dla nas w Appeltern) o dziwo spotkaliśmy grupę z Ogrodowiska, ale nie pogadaliśmy, niech się zgłosi kto to był, bo grupa nawet się nie przedstawiła a potem spotkaliśmy znajomych z naszej miejscowości To się nazywa świat mały

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:41, 03 maj 2016

Do góry

To nie jest wiśnia ozdobna tylko jabłoń ozdobna. Nie przycina jej się.
Bonsai i niwaki 18:40, 03 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

Radek napisał(a)
Witam,czy ktoś może mi podpowiedzieć jak lepiej uformować tego cyprysika? czy odciąć któreś odnogi czy pozostawić wszystkie te kulki,dziękuje

Ma wszystko ok, więc nic nie trzeba odcinać.
Usunięcie cudzych zdjęć w wątkach 18:33, 03 maj 2016

Do góry
Już usunęłam, dziękuję
Ogródeczek II 17:05, 03 maj 2016

Do góry
Trochę za dużo tych roślin drzewiastych, skoro perukowiec, to już nic, tylko niższe rośliny. Pokaż zdjęcie.
Rośliny do ogrodu w stylu śródziemnomorskim 17:04, 03 maj 2016

Do góry
Proszę bardzo, świeżo opublikowany

https://www.ogrodowisko.pl/panel/articles/475-/preview
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:27, 03 maj 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1410213522338066.1073742079.140025996023498&type=3

wycieczka była?...niecierpliwie czekam na artykuł

Edit. warto by było nam ...mi wiedzieć co to za ogrody są? ...czy i polecane naj?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies