Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 21:41, 26 mar 2019

Do góry
Lawendę cięłam we wrześniu chyba i teraz nie wiem, czy znowu ją ciąć, czy tak zostawić, czy może lekką kulkę z niej zrobić?

Czosnki już spore, i mocno podzielone cebulki tulipanów... Na tej rabacie nie wykopywałam ich rok temu... Czosnki też się namnożyły ...

Ogród Małej Mi 2017 21:30, 26 mar 2019

Do góry
Jestem, jestem, ale nie mam czasu odpisywać.. czytam... i sprawiedliwie traktuje wszystkich..czyli nikomu nie odpisuje oddzielnie, ale miło ze zaglądacie.

Ten lewy przesadzony.. sprawdzamy ich lubienie lub nie do przesadzania.. poszerzyłam rabatkę i .. będzie ich więcej na widoku, a nie po krzakach

Wywaliłam też żurawki.. rozstajemy się.. po okresie super wzrostu nadszedł okres że zanikają i to nawet nie z powodu opuchlaków tylko .. chyba chorują.. niedługo wywalę kolejne.. szkoda, ale jak sie im nie podoba to nic na to nie poradzę.

Posadziłam ciemierniki, nowe nabytki i ..przesadzane z krzaków

Ogródek Iwony II 21:27, 26 mar 2019

Do góry
Gdy tylko dopisuje pogoda, wychodzę po pracy do ogrodu. W tym tygodniu, niestety zimno, zima wróciła.
Ale w sobotę było pięknie. Oczyściłam w zeszłym tygodniu kolejne rabaty. W sobotę opróżniłam jedną komorę kompostu, piękny ten kompost. Wyściółkowałam nim całą rabatę.

Przycięłam tuje, by wyrównać górą... Zbyszek wygrabił trawnik. Wertykulację robiliśmy rok temu, czyli kolejna za rok ...

Sesleria Heufleriana - nie cięłam jej, tylko wyskubałam suche źdźbła, bo już zaczynała kwitnąć ...

Moja działka na Dębowym Lesie 21:24, 26 mar 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Oj coś mi się wydaje z tego co czytam,że tam długo nad Tym Morskim mieszkałaś , jak dziewa tak szczegółowo znasz.
Ależ miałaś fajnie
Fakt Młynarz ładnie odsłonięty.
To dla ciebie jeszcze mam taką fotkę , na miłe wspomnienia

A ta chatka cała zasypana po dach śniegiem

A ja tam kocham też Łomnicę.
Ale u nas to tylko z Kasprowego mogłam sobie na nią popatrzeć.

Ale dość zimy

Piękne rybki Aniu.
Oj aż mi się marzą.
Może uda nam się pojechać.Ale jeszcze daty nie znam.Ale coś tam trzymaj
Cudne te widoczki z rybkami.Piękne je masz.
Ale i ogród piękny.Przewertowałam trochę.Oj piękny.Z klasą
Wielkie brawa, Aniu

Fotki piękne, na pierwszym zdjęciu Grań Apostołów. Wystaje Niebieska Turnia, taki dziobek.

Ta chatka to stare schronisko... pierwsze schronisko w Morskim Oku, a raczej wozownia pierwszego schroniska, bo pierwsze się spaliło. Od dziesięcioleci w rękach jednej rodziny Łapińskich. Nastor rodu był bardzo dobry taternikiem....

Łomnica niestety nie jest widoczna z Kasprowego, ten szczyt to Krywań. Góra narodowa Słowaków. Jest często wizerunkiem i symbolem Słowacji. Mówią, że to najpiękniejsza góra Tatr, ale w rakingach zwykle wygrywała i tak Wysoka

Niestety foty mam papierowe z tego okresu.. ale takie foto mam na komputerze... ja i mój pies nad Morskim Okiem.. był fganem MOrskeigo Oka i musiałam ze 2 razy dziennie tam kamaszować Zresztą mój pies uwielbiał wędrować po szlakach W przeciwieństwie do mnie

Kiedyś będzie tu ogród 21:24, 26 mar 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Kurczaczek.... Słodziak
Mam jeszcze piękniejsze, tyle że kolorkiem nie bardzo świąteczne.

Zana napisał(a)
I wysłałaś mi to na W-wę. Moja koleżanka z pracy właśnie powiedziała, że to nie może być śnieg. To jakiś wyrób śniegopodobny.
Ano niestety Anuś na Warszawę poszło. Nie wiem co to waliło, ale takiej nawałnicy to jeszcze nie widziałam.

roma2 napisał(a)
Co za romantyczne kobiety! Rosół i rosół .
O zguba się znalazła...
Z tym rosołkiem to u mnie problem, ale pisankowe egzemplarze mają dożywocie.

Kiedyś będzie tu ogród 21:18, 26 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Aniu -śliczna wiosna dereń świeci ,krokusy czarują …. no po prostu pięknie psze Pani
Magdo u ciebie wiosna zdecydowanie bardziej zaawansowana.

Zana napisał(a)
Zawsze z przyjemnością na te Twoje ptaszonki zaglądam, ale ten wielkanocny the best.
Na rosołek... kiedyś
Mam nadzieję, że na pisanki.

Mala_Mi napisał(a)
Bedzie niedługo dereniówka i rosół....szkoda ze tak daleko do Ciebie.
Muminki w samochód i zapraszam.

Ogródek Iwony II 21:09, 26 mar 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Iwonko, w tej skrzyni masz jakiegoś buka? Chcesz go prowadzić na niwaka?

Fajnie wyglądają poduchy z mchu, kupiłaś takie wielkie? Gdzie?
U mnie mech pojawia się tam gdzie ja nie chcę, a tam gdzie bym chciała to trudno go zaszczepić

Mireczko, poduchy są przyniesione ze spaceru. Zbyszek zabrał mnie w takie tajemnicze miejsce, gdzie całe łany takich poduch były. Przezimowały i bardzo mi się podobają, więc kompozycje będę uzupełniać sezonowymi kwiatami. Nie wiem tylko, czy dadzą radę w upały, ale tam jest półcień ...
Zimą miałam wrzosy

W donicy faktycznie rośnie buk. Zbyszka kolega, który ma leśny ogród, podarował nam go, chował go z małej siewki. jest taki pokraczny, dwa razy go przycinałam, bo chcę, by był mały. Widziałam buki prowadzone w stożki, w kule, ten się tak nie da, bo taki bezkształtny, więc na ten moment będę go przycinać na mini drzewko. Zobaczę, czy coś mi się z niego uda wykrzesać. Najbardziej uwielbiam w nim młode listki i ten kształt ...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:01, 26 mar 2019

Do góry
Jana napisał(a)
Haniu czy na tym przedostatnim zdjęciu te kulki to tuje? widzę, że są w trawach, które pewnie się o nie opierają, dumam nad czymś takim ale rozważam cisy lub tuje. Jak się u Ciebie sprawują, tuje tam gdzie się stykają z trawą nie wyłysiały? bo w pewnej części ogrodu idą u mnie tuje do wymiany, zwyczajnie wyłysiały od innych bylin

Te żywotnikowe kulki rosną między niskimi trawkami. Nie sadzę w ich pobliżu wysokich roślin. Nie miałam przypadku, żeby chorowały.
Po lewej rośnie dość duża kulka.

A tutaj jest jesienna odsłona tej rabaty, która cytowałaś.

Obok róż rośnie kolejna
Migawki z ogródka 20:54, 26 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Zimno, termometry na zewnątrz (rtęciowe) pokazują -1, ale woda niezamarznięta.

Takie sekatory najbardziej lubię - mają system zapadkowy i dużo łatwiej nimi grubsze gałęzie pociąć.
Dziś dokupiłam takie dwa. Na sezon wystarczy.

Porządna maszyna . Sekatorów nigdy za wiele zwłaszcza że szybko się tępią .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:46, 26 mar 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Anulko, foldery rządzą się swoimi prawami.

Makusiu, widzę, że z Ciebie robi się już rasowy ogrodnik.

Asiu, Agatko Brzozowa- po dzisiejszym oglądzie stwierdziłam, że od wczoraj stan bergenii zdecydowanie się polepszył. Zaczęły podnosić się do pionu. Te czarne kropki to pewnie jakaś choroba grzybowa. Zaczynam zbierać siły do oprysków propionianem.

Ku mej radości budzi się do życia molinia. Nieśmiało bardzo, ale ważne, że żyje.

Jeśli odżyją gaury, to po tej zimie trupów w ogrodzie nie będzie.

Kwitnie turzyca Montana.

i runianka

Inne turzyce jeszcze nie ruszyły.

W zakamarkach pojawiły się fiołki.

Haniu czy na tym przedostatnim zdjęciu te kulki to tuje? widzę, że są w trawach, które pewnie się o nie opierają, dumam nad czymś takim ale rozważam cisy lub tuje. Jak się u Ciebie sprawują, tuje tam gdzie się stykają z trawą nie wyłysiały? bo w pewnej części ogrodu idą u mnie tuje do wymiany, zwyczajnie wyłysiały od innych bylin
Bawarka 20:46, 26 mar 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dostalam taki oto prezent...Od Figi przemytniczki W sumie okolo 35 wiader 10 litrowych-przebisniegow...krokusow...sniezynek...W zyciu tylu nie widzialam... W zyciu tylu nie sadzilam ...

Podziekuj prosze rodzicom....Kochani sa...

To Figus robi takie prezenty. Kasiu nic nie mowa przygarnij i juz posadzilas pewnie. Piekne rosliny tez bym posadzila chętnie.

Poza tym masz pieknie a widoki parkowe obledne. Jednak w Bawarii duzo cieplej to taki Dolny Ślask w Polsce.

Zycze sloneczka pozdrawiam
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:39, 26 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Agatek, fotki odmłodzonej LO dla Cię

[img

Ewa a ile lat ma ta róża że już ją naginasz no i pewnie glupie pytanie:czemu ma to służyć
Migawki z ogródka 20:31, 26 mar 2019

Do góry
Zimno, termometry na zewnątrz (rtęciowe) pokazują -1, ale woda niezamarznięta.

Takie sekatory najbardziej lubię - mają system zapadkowy i dużo łatwiej nimi grubsze gałęzie pociąć.
Dziś dokupiłam takie dwa. Na sezon wystarczy.
Kiedyś będzie tu ogród 20:30, 26 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiosna powiedziałabym, że już do Cię przyszła śliczna i kolorowa. Dereń wyglądem chciał się do kurczątka upodobnić
Jeszcze rano była... teraz leży śnieg...

anabuko1 napisał(a)
Hej Aniu!
Piękna wiosna, piękne kolorki.
Ach jak ja lubię te pierwsze pazuki piwonii.
Fantastycznie wyglądają,
Ja jeszcze swoich nie widzę .
Uwielbiam tą piwonię od Mariusza za jej bezproblemowość. Zero okrywania, wcześnie rusza i jest cudna.

Margerytka40 napisał(a)
Ale Ci się dereń zażółcił, a mój ledwie kilka kwiatków ma ale przesadzany w tamtym roku więc pewnie dlatego. Nie ma co liczyć na dereniówkę raczej
Asiu mój kwitnie pięknie, ale owoców jakiejś zawrotnej ilości nie ma. W tym roku muszę mu się przyjrzeć, bo nie wiem czy nie zawiązuje czy ptaki zjadają zanim zauważę.

Bawarka 20:30, 26 mar 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Niektorzy moze pamietaja ten stary, ksiazecy park...Ze 180 letnimi rododendronami...

Kasiu czekam az zakwitnie jest piekny. 180 lat to prawie trzy pokolenia.
Widze ze wiosnaw pelnym rozkwicie. U nas dzisiaj w marcujak wgarncu snieg i krupa padLy nazmiane. Wiatr huraganowy tak zimno wskoczylam w zimowe ubrania.
Od Zachodu przyszlo to wszystko. W czwartek ma byc lepiej wiec czekam

Jak widze te drazki brzozowe swita mi cos w glowie, zemoge swoje w jakis sposob zagospodarować.

Umnie tez motyle w sobote jak bylo 20 stopni lataly parami.

Pozdrawiam
Ogródek Ewy 20:25, 26 mar 2019

Do góry
roma2 napisał(a)
Kurcze, te dziki naprawdę się wystraszą tego jegomościa?

Mam taką nadzieję. Na ogrodzenie terenu na chwilę obecną szans nie ma, więc trzeba sobie jakoś radzić.
To rok ubiegły.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:17, 26 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie linie rabat proponuję.
Od ulicy, jako tło dla katalp. ekraniki z cisa formowanego w prostopadłościany. W nogach drzew - miskanty np. Variegatus.
Dodatkowy placyk ("P) wysypany grysem, w lewym rogu (na dole).
Dodatkowa rabata np. z kwitnącymi wiśniami Amanogawa - widok ze schodów i od wejścia.

Część ozdobna zamknięta cisem. Przejście po trawniku.

Dzień dobry, mój ogród jest w podobnym rozmiarze i również na etapie tworzenia.
Bardzo spodobał mi sie Pani wstępny projekt, zwłaszcza wiśniowy akcent, który bedzie takim Jokerem ogrodu, skupiającym uwagę....
Mam pewną słabość do jarzębiny i hortensji. Czy sadzi Pani, że takie zestawienie plus cisy, trawy, berberysy itp będzie cieszyć oko cały rok???Może są jakieś krzewy, które szczególnie warto wkomponować i nie sa zbyt uciążliwe w pielegnacji???

Ps. P z wysypanego żwiru- świetny pomysł !
Dwa ogrody 20:14, 26 mar 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Łucjo
Joku, c
i przylaszczki

Jak widzę przylaszczki, to mi się podobają, ale i kojarzą z Ożenkiem Gogola w Teatrze TV z Anną Seniuk i Michnikowskim, który pytał ją: "Czy Pani lubi przylaszczki?".

Doniczki cudne, i mnie się udało wzbogacić o kobaltowe, ale puste stoją, bo wietrzyska sprawiają że stawianie bratków w tych donicach grozi potłuczeniem.
Pszczelarnia 20:09, 26 mar 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Z
I rozsadzam ciekawą odmianę przebiśniega (przebiśniegu?). Każda cebulka osobno.

Bardzo wielki ten przebiśnieg i ma duże liście, czy to nie jest jednak śnieżyca?
No, jak u Monty'ego.
Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 20:03, 26 mar 2019

Do góry
Ma_ciejka napisał(a)
Wiosna przyszła, stopniał lodowiec przed domem i przeżyłam lekką załamkę, bo mój genialny plan na przedogródek leży i kwiczy. Ukształtowanie terenu mam nieco inne niż mi się wydawało i nijak mi koncepcja do zastałego stanu nie pasuje. Powoli tracę do tego przedogródka cierpliwość. Aktualna wersja wygląda tak:

Z poważniejszych nieszczęść natomiast przeżyliśmy ostatnio chwile prawdziwej grozy - u sąsiadów wybuchł pożar. Na granicy z naszą działką mieli wędzarnię i szopkę z drewnem. Wiele razy parkując obok samochodem przebiegała mi przez głowę myśl, że to nienajszczęśliwsza lokalizacja dla tak łatwopalnych materiałów. I niestety jakaś iskra z owej wędzarni poszła na szopkę, od niej zajęły się iglaki i dom sąsiadów! Tylko dzięki genialnej akcji straży pożarnej ich dom wciąż stroi, a nasz dzięki łutowi szczęścia, że nie wiało w nasza stronę.

Wstawiam ku przestrodze.

Pamiętajmy kochani, podczas urządzania naszych ogrodów żeby były nie tylko piękne, ale także bezpieczne! Dla nas samych i wszystkich wokół, bo w zetknięciu oko w oko z żywiołem jesteśmy zupełnie bezradni.

Dwie zimy temu u naszych sąsiadów w cieplarce między Ich domem , a naszym w nocy wybuchł pożar bo wężyki plastikowe do lini kroplujących które się rozmrażały tam zajęły się od pieca, a że stoły były drewniane to całość stanęła w ogniu problem z gaszeniem był okropny bo stoły płonęły od spodu, dymu tyle, że nic nie widać, a od gorąca szyby w cieplarce pękały i szkło się sypało na głowy....cudem udało się ugasić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies