Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:20, 17 maj 2019

Do góry

Czy ktoś zna nazwę tego rodka .Nie mogę go nigdzie znależć u Googla .?????
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:04, 17 maj 2019

Do góry
damcio24 napisał(a)
Oglądam problemy z Waszymi trawnikami tzn zdjęcia i wiedzę że w większości to zaglodzone i niedolane rośliny. Podstawa to dobry równo rozsiany nawóz ( dobry siewnik rotacyjny) i woda, woda i jeszcze raz woda. Chcecie mieć dywan to bez wody i nawozu będą tylko problemy. Będzie gęsty trawnik to i problem z chwastami się sam rozwiązuje. Ilość nawozu to sprawa indywidualna na paczce pisze miej więcej- ja daje więcej bo mam mega gęsty i szybko rosnący trawnik, ale podstawa to woda. U mnie to jest 1,3 kubika na 100 m2 co kilka dni a w upały to nawet 1,5 kubika codziennie. Oczywiście jeśli mówimy o normalnym podłożu a nie o jakimś betonie .

na jaka wysokość tniesz
Droga do spełnienia 08:54, 17 maj 2019

Do góry
reszta jakoś
naprzeciw tych wszystkich symetrycznych uporządkowanych ogrodów mój to jakiś totalny chaos
Droga do spełnienia 08:50, 17 maj 2019

Do góry
mayleen czaruje a łubiny w tym roku to jakieś kolosy
Droga do spełnienia 08:43, 17 maj 2019

Do góry
zostawiam kilka fotek
chwasty od nowa odrosły po tych deszczach najbardziej wkurza mnie perz nie idzie się tego pozbyć
martwią little bunny jedna wygląda jak na fotce dwie pozostałe poszły w niebyt
Ogród Mirelli 08:36, 17 maj 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Mirella no właśnie nie widzę smagliczki. Na której stronie ją masz?

Aniu - smagliczka

Wzgórze chaosu 08:34, 17 maj 2019

Do góry
Iwonko, ja bym tę kompozycję przede wszystkim 'uspokoiła:

Zamiast tego wielkiego berberysu posadziłabym derenia, np. "Iwory Halo'. Zamiast żurawek berberys "Concorde" - fioletowy, nawiązujący pięknie do koloru buka. Te punkciki fioletowe to czosnki, a w nich np. jakieś funkie? Z przodu to szare to trzmielina o srebrzystych listkach - zawsze zdobi. Do tego trzy rozplenice 'Hammeln" i już...
Nie wiem, czy tam za trawami zmieszczą się jakieś biało kwitnące hortensje bukietowe? Jeśli tak, to dwie po lewej stronie derenia i jedna po prawej - za czosnkami. Nie może być 'za ciężko'.
Wyrzuciłabym te różne tujki z przodu i limonkowo-żółty kolor. Tylko bordo/fiolet, biel, srebro i zieleń...

Ale to takie moje przemyślenia na szybko...

Hortensjowo 08:30, 17 maj 2019

Do góry
Helen napisał(a)

A patrząc na to zdjęcie, to ten skos jest tak nieduży, że tej dziury z tyłu w ogóle nie będzie widać.
Podwórkowa rehabilitacja 08:26, 17 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
A, to rozumiem

Ewa pomagałaś mi w tamtym roku z bruzdownicą.
Pisałam, że ucinam każdy pęd zaatakowany od dwóch lat.
W tym roku zaryzykowałam i obcięłam róże przy samej ziemi koło 7 marca.
Wzruszałam też ziemię wokół róż.
Chyba to ryzyko się opłaciło.
Tu na zdjęciu Olivia i Queen Elizabeth ale inne róże też budują ładne krzaczki.
Najbardziej jestem zadowolona z róży Geoff Hamilton, bo najbardziej cierpiała z powodu bruzdownicy.
Póki co nie zauważyłam ani jednego zwisającego, zamierającego pędu.
Mokradło... i mój ogród 08:25, 17 maj 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)

A już miałam nadzieję, że Concerto będzie rabatówką. Trochę mam za mało miejsca dla niej, zobaczymy. Teraz nam pół skarpy w rozsypce, a kolejne pół wygląda tak:

Jest zasypane kamieniami
Co do New D. Super. Muszę M poprosić o drucik.

A ja myślałam że masz taki skalniak .
Mokradło... i mój ogród 08:22, 17 maj 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Concerto to róża parkowa, bedzie miala ok 1m

Sciana z New D. to będzie szał

A już miałam nadzieję, że Concerto będzie rabatówką. Trochę mam za mało miejsca dla niej, zobaczymy. Teraz nam pół skarpy w rozsypce, a kolejne pół wygląda tak:

Jest zasypane kamieniami
Co do New D. Super. Muszę M poprosić o drucik.
Mój ogrodowy pamiętnik 08:19, 17 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Żałuję, że nie kupiłam tej Molly. Piękna jest, wybrałam pink beauty jest jednak mniej spektakularna...

To ja też pożałowałam że nie wypatrzyłam tej Pink Sensation ale tego tam jest tyle, że nie sposób wszystko obejrzeć. A Molly była prawie przy samym wejściu to wlazłam na nią .
Pink Beauty u mnie na razie jakoś słabo kwitnie. Może się rozkręci .

Podmiejski ogródek 07:50, 17 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Chyba nie pocieszyłam ;(( Raz w tygodniu idąc z podlewaniem coś tam wyskubię lub jak rano z kawą obchód robię. I starczy. Ostatnio bardziej na trawnik zwracam uwagę niż na rabaty. Wczoraj krwawniki wyskubywałam, nie wiem skąd ich tyle się wzięło. Może nasiona trawy były zanieczyszczone?

Limka mi kwitnie w miarę równo. Takie pojedyncze jasne mogą się pojawić jak na niższych oczkach się rozwiną później pąki z listkami. Jak krótko tniesz i zostawiasz tylko mocne gałązki - nie ma czegoś takiego albo nie tak duża różnica kolorystyczna.

Iwonka, Ty się tak nie stresuj naszym gadaniem. Pojedziemy do Ani i też będziemy gadać i jojczeć. Taka już ludzka natura, że trawa u sąsiada zawsze bardziej zielona

Limka faktycznie tak nierówno rozwijała kwiaty. Mówisz, że to efekt cięcia? Całkiem możliwe - starałam się ciąć mocno ale ona w zeszłym roku miała dokładnie rok, więc za dużo tych gałązek w ogóle nie miała.
Zobaczymy jak w tym roku będzie

TAR napisał(a)
moje tak wygladały 6 pazdziernika

na stowe macie jakies GMO

Bardzo ładne te Twoje.
Wolę wyjaśnienie Iwonki
W cieniu - zacieniona 07:19, 17 maj 2019

Do góry
weronika77 napisał(a)
[/quate]

Nie znam tej roślinki. Jak zwykle, pięknie w Twoim ogrodzie.

Kokorycz pełna...idealna roślinka do miejsc zacienionych.Miło Cię gościć w moim małym ogródeczku.
Ogród do odnowy 07:08, 17 maj 2019

Do góry
Delicious candy wypuściła pąk kwiatowy

Wzgórze chaosu 07:05, 17 maj 2019

Do góry
Zobaczcie też jak sosna po latach wyrosła... No i buk kolumnowy Na pierwszej fotce ledwo go widać, na drugiej widać tylko jego

Wzgórze chaosu 06:58, 17 maj 2019

Do góry
Tak mi się jeszcze pomyślało a propos sadzenia... Zobaczcie jaki ten buczek niepozorny a po latach góruje nad całą rabatą
Wzgórze chaosu 06:44, 17 maj 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Czyli takie złagodzenie proporcji. Moim zdaniem pomysł fajny.

No właśnie Kasiu, to złagodzenie proporcji bedzie dobre. Rabatka z tyłu po prostu zestarzała się i potrzebuje lekkiego liftingu. Już w tym roku w marcu przycięłam mocniej berberysa bo coś mi był za duży do reszty. Buka nie biore pod uwagę no bo to drzewo, soliter, nie bardzo jest co z nim zrobić a pieknie tam mi rośnie.
Zobacz jak to w 2000 roku wyglądało... Trzeba mieć dużą wiedzę i wyobraźnię by w momencie sadzenia przemyśleć co będzie po latach... Podpisałam roślinki które są, reszty juz nie ma.

I nieco później... Nie ma już: świerka stricta, jałowca skyrocket wycięłam bo brzydkie były i strasznie brązowaiły i cyprysa ivonne (przemarzł). Kilku drobiazgów tez już nie ma. Bardzo dynamiczny ten kącik miałam co świadczy o tym że ciągle coś mi w nim nie grało.

Na jesiennych fotkach widać brązowienie jałowców a nie cięty berberys stawał się chochołem

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:40, 17 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Jak z bajki . Pozdrawiam.

(a może na schody deski kompozytowe takie jak na tarasie?)
Wzgórze chaosu 06:21, 17 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Tu mam zdjęcie z zeszłego roku, ale jeszcze nie z najlepszego momentu

Ja wiem, że kochasz moje roślinki - buziole wielkie za to
Ale mała kosmetyka będzie bo mnie nosi
Nikt nie zauważył braku kosodrzewiny Wycięłam w sierpniu. No lepiej bez niej bo odsłoniła rodki z tyłu.
Widzisz jakie piękne miałam żurawki... a w tym roku prawie usychają. Przeniosę resztę niedobitek tam gdzie jest pergola nieobsadzona za domem. Będą wszystkie w jednym miejscu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies