Teraz jest taki i będzie kwitł na niebiesko, coś uszczknęłam.
A liście się pojawiły? U mnie tak się stało w jednym miejscu, gdzie bukszpan się rozrósł.
Zmartwiłaś mnie tym bobem, nie wiedziałam, teraz po tych deszczach leży.
Będziemy szukać okazji by na spokojnie pogadać, tylko ta pogoda niech się unormuje.
Spisałam te lilaki.
Witajcie
Pierwsze Wam pokaże co nad nami wczoraj krążyło, potem lało całą noc aż do teraz
to u Mamy w ogródku
Wczoraj do południa nic nie zapowiadało dzisiejszych wydarzeń
Było pięknie i nawet coś porobiliśmy. Zlikwidowałam plagę mszyc na różach i tawułach, jeszcze ich nigdy tam nie było.
Przesadzam floksy szydlaste i czyszczę teren wokół nowej ścieżki. Ale przeciążyłam rękę i mam banię na prawej dłoni musiałam skończyć. bo nie jestem w stanie nic utrzymać nawet kubka z kawą
A jeszcze nasunęła mi się taka myśl. Tam gdzie stoi kijek ma być posadzony klon. I teraz stoję sobie i patrzę, że ten mój przyszły klon zasłoni może klona mojej sąsiadki, ale Jej domu już nie zasłoni, musiałby stać na miejscu prawej kaliny...
Za dwa lata na poziomie mojego wzroku z okna kuchennego nie będzie już gałęzi sosny, one bardzo szybko rosną i ogałacają się z gałęzi..
I teraz uświadomiłam sobie, że nie osiągnę tego co chciałam, czyli przysłonięcia domu miłych sąsiadów z naprzeciwka...
Fotka poglądowa, tak jak stoję w kuchni i patrzę:
Tak jak napisałam Joli, są dołowane do ziemi. Same cebulki tak na głębokości 10cm, mniejsze wyżej.
Ta brunera nie dzielona gdzieś 6 lat. One różnie przyrastają, zależy od odmiany i miejsca. Te poniżej 3-letnie, właśnie podzielone. Podjadają mi je ślimaki.
Chcę posadzić żywopłot długości ok. 8 m. Myślałam o berberysow kolumnowych, z uwagi na niewiele miejsca. Rabata jest ograniczona z jednej strony ogrodzeniem a z drugiej bramą przesuwna i w przyszłości ścianą wiaty.
Posiadam narazie 3 szt Orange Rocket, 1 szt Erecty. W jakich sekwencjach sadzić? Czy przemieszać trochę z trzmielina Sunspot, by dodać zimozielony akcent? Np 3 szt trzmieliny by wspinala się na ogrodzenie.
Po drugiej stronie będzie żywopłot z cisa. A może nie mieszać czerwonego berberysa z zielonym tylko samą Erecte dac?
Lub 3 szt Orange Rocket a pomiędzy trzmielina Sunspot.
Ogród mam jednak wciąż mało wiosenny, więcej zielonego jest.
Pierwiosnki mam dwa, tylko jeden kwitnie, rosną w cieniu w lekkiej glebie. Znajoma ma ich dużo, rosną przy ścieżce wejściowej do domu, dużo ziemi kupnej tam dodała, sama glina była. Daje dużo nawozu, kwitną i są ogromne.
Szachownicę kupiłam jesienią na targach. Pan gwarantował, że zakwitnie, powiedział, że potrzebują dobrego nawożenia i będą kwitnąć co rok, okaże się. Taką niekwitnącą kępę szachownic mam od lat. Przesadzę je obok tych.
Śnieżyca letnia, tylko z nazwy, kwiatów już w tej chwili brak.