Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Grzebiuszka ziemna 21:39, 18 maj 2023

Do góry
Przeczytaj.

https://muratordom.pl/ogrod/pielegnacja-roslin/drozdze-piekarskie-zastosowanie-w-ogrodzie-jak-zrobic-nawoz-i-preparat-do-oprysku-z-drozdzy-aa-KfQu-pxf3-T4wY.html
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:55, 18 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie też biały kwitnie, ale słabo. W zeszłym roku kwitł pięknie a w tym odpoczywa.

Azalie też mają mniej pąków. W zeszłym roku kwitły przepięknie, gdyż jeszcze w poprzednim zmarzły paki i nie kwitły.

U mnie jeszcze czarne tuliły nie rozkwitły.
To u mnie ten biały rok temu słabo kwitł, a azalie 3 to napewno nie zakwitną w tym sezonie, jedna z wielkokwiatowych to tylko jeden kwiat będzie miała, 2 rodki też bez kwiatów w tym roku. Te czarne tulipany to chyba są z tych pózniejszych, dobrze jest mieć taką mieszankę trochę wczesnych i poźniejszych u mnie obecnie 3 odmiany kwitną tulipanów one właśnie są z tych późniejszych.
Ptasi gaj 16:37, 18 maj 2023

Do góry
Gałązki chętnie bym dała, ale jak tu sądzić później.
To się nadaje do zabawy na podwyższeniu.
U mnie przeważnie wszędzie kartony. W jednym miejscu karton budowlany słaby i niestety chwasty wyłażą.

Te cieńsze, słabsze kartony można kłaść podwójnie, a nawet potrójnie. Na angielskich i amerykanskich stronach są nawet wykładane gazety wielowarstwowo. Teraz farby drukarskie są nieszkodliwe. Kiedyś można bylo tylko te z drukiem czarnym używać.
Ptasi gaj 16:27, 18 maj 2023

Do góry
Gałązki chętnie bym dała, ale jak tu sądzić później.
To się nadaje do rabaty na podwyższeniu.
U mnie przeważnie wszędzie kartony. W jednym miejscu karton budowlany słaby i niestety chwasty wyłażą.

Ptasi gaj 14:58, 18 maj 2023

Do góry
Kasiu coś z tymi odpadami zielonymi i słoma trzeba zrobić.
Zastanawiałam się nad kartonami, zobaczę może dam.
Jak tyle warstw będzie to może trawa nie przejdzie.

Jeszcze skoszona trawę dam po nawożeniu tam też dużo witamin (azotu).

U mnie ziemią kompostowa to różna jest zależy w jakim kącie kompostownika jedna przerobiona inna jeszcze nie, ale oprozniam bo muszę miejsce na świeże odpady zrobić.

Jedna rabatę mam na zwalce wszystkiego, popiołu, odpady kuchenne trawa skoszona. Nie przerobione tylko ziemią przysypalam jaka tam teraz ziemią pachnąca wszystko rośnie jak na drożdżach. Więc nie należy się przejmować czy się rozłożyło.

U mnie to już kolejna rabata z kartonami. Na 2 poprzednich już po nich śladu prawie nie ma. Rozłożył się ten papier. Zostały wióry drzewne, które też już się kompostują. Bardzo ładnie ochroniły kartony przed chwastami młode nasadzenia przez prawie 2 lata. Teraz już muszę solidnie wypielić. Ale nie ma na tych rabatach skrzypu, nawłoci i mniszka, które u mnie są plagą. Mięty też jakoś mało.

Takie zwałki odpadów pod rabaty, to zupełnie jak w permakulturze. Tam się pod rabatę najpierw kładzie nawet grube gałęzie.

Moja, ta nowa, rabata na kartonach. Jeszcze jedno koszenie trawnika i będę mogła zwozić ziemię kompostową.
To taka „łezka” o długości 3,5 m i 2,5 m w najszerszym miejscu.
Ptasi gaj 14:07, 18 maj 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu nie mam jeszcze docelowego miejsca na klony palmowe i mam kilka w doniczkach. Jednego przezimowałam w mosiężnej ocieplonej donicy i stała w narożniku budynku. Ocieplenie miała solidne. W plastikach jak był mróz chowałam do garażu. Chciałabym te z plastiku posadzić do większych donic i podpowiedz proszę jeśli będą gliniane czy nie za bardzo paruje z nich woda, a jeśli plastik czy nie są narażone na przegrzanie? Nie chcę nic drogiego bo to nie są pojemniki na stałę ale chce zapewnić odpowiednie warunki.

Aneta wszystko jutro będę pryskać. Gdzieś wczoraj pisałam na 10 l wody jedna kostka drożdży. Nie ważne czy świeże czy już starszawe. Wcześniej rozpuścić je w letniej wodzie.
I później wlać do konewki lub opryskiwacza.
Drożdże mają bardzo dużo witamin które potrzebują rośliny.

Przed 1 majem pryskalam róże i po tygodniu zauważyła że ładnie przyrosły. Liście lśniące.
Ptasi gaj 14:03, 18 maj 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Moje kwitną od lat. Mam te niskie i te wysokie szable. Wieczorem kwiat ma bardzo intensywny zapach.

O to dobrze że pachną. To eM się będzie upajał zapachem w jego pokoju. Zresztą u niego wszystkie doniczkowe dobrze rośna. Np taka paproć w innych pokojach tragedia u niego odzywają.

Ptasi gaj 12:58, 18 maj 2023

Do góry

Aneta moje dwa klony atropurpurea przez zimę stały na dworze w donicach dobrze przezimowały bez żadnych okryć.
Moje stoją w plastikach.
Podlewam przynajmniej raz w tygodniu.
Moje posadzone w czarnych po świerkach.

Posadz w donicach jakichkolwiek tylko postaw tak, aby nie były non stop wyeksponowane na słońce. Np od strony wschodniej lub zachodniej dadza sobie radę.
Gliniane - korzeń oddycha prawdzaj palcem czy mają podłoże wilgotne dobrze będzie. Nie przelewają bo korzenie zgniją.

Dziękuję Fajne takie niespodzianki jak coś zakwitnie po latach
Anna i Ogród 2 12:20, 18 maj 2023

Do góry
Aniu na forum jest wątek o wisteria tam sporo wiadomości przeczytaj.

Kantówkę mam wsadzoną już w ziemię. Dzieciaki rozwieszają na niej siatkówkę do siatkówki. Teraz posłuży mi jako podpora nim stworzy się pień. Co zrobię z koroną to jeszcze nie wiem.
Nie chcę by stworzyła taki płaski parasol. Będę myśleć jak już nastąpi ten moment.

Dam jej w nogi niegotowy kompost
Anna i Ogród 2 12:11, 18 maj 2023

Do góry
Aniu nie doczekałam się z mojego kompostownika ziemi rozłożonej. Mimo, że podlewam raz przekopuje i dodaje środków do kompostowania. Nawet po 2 latach jest to nie możliwe. Jak ktoś pisze, że ma ziemię w ciągu roku poprostu nie wierzę.
Nie przejmuje się tym czy kompost rozłożony czy nie. Rozkładam na rabaty przysypie ziemią z rozłożonej darni lub z Kretowin i mam po roku prochnicza ziemię.

Z patykami już daje sobie spokój to nie na moja cierpliwość.

Glicynia może kupię trzeba kupić kantowke wkopać w ziemię lub kupić szpikulec w markecie i w to przykręcić kantowke i na górce przytwierdzić deski. Niech się kręci wokół kantówki i żerdzi. I przycinać.

Muszę sobie wyciągnąć go trochę ze skrzyni. Będę sadzić bodziszki pod sosną to dam im mniamciu na start.

Do tej pory dobrze mi się kompostował ale ostatni dużo go wybraliśmy i został się taki na wpół przerobiony a wyżej świeży.
Ptasi gaj 11:34, 18 maj 2023

Do góry
Zakwitła mi Sanseweria po 3 latach podlewana raz w miesiącu mikstura z żelatyna.
1 płaska łyżeczka żelatyny (trzeba rozpuścić) na 1 l wody.

Moje kwitną od lat. Mam te niskie i te wysokie szable. Wieczorem kwiat ma bardzo intensywny zapach.
Anna i Ogród 2 11:05, 18 maj 2023

Do góry
Aniu na forum jest wątek o wisteria tam sporo wiadomości przeczytaj.
Anna i Ogród 2 11:01, 18 maj 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Podobnie, jak Ty stosuję kompost. Staram się używać ten bardziej rozłożony (dorzucam do niego dżdżownice) i bach pod rośliny. Do sadzenia
również. Nie widzę żadnych problemów z późniejszym ich wzrostem, wprost przeciwnie. Rosną zdrowo, jak na drożdżach.

Też mam dużo dżdżownic w kompostowniku. Jednak z taczki jak ładuje to je wybieram i wrzucam z powrotem do kompostu.

Na początku jak byłam jeszcze "nie doświadczona ogrodniczka", zostawiała dżdżownice wszystkie krety się zleciały z działki. Chciałam polepszyć ziemię pod trawnik kopce na całej powierzchni po tygodniu. Więc teraz jestem przezorną.
Ptasi gaj 10:48, 18 maj 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu nie mam jeszcze docelowego miejsca na klony palmowe i mam kilka w doniczkach. Jednego przezimowałam w mosiężnej ocieplonej donicy i stała w narożniku budynku. Ocieplenie miała solidne. W plastikach jak był mróz chowałam do garażu. Chciałabym te z plastiku posadzić do większych donic i podpowiedz proszę jeśli będą gliniane czy nie za bardzo paruje z nich woda, a jeśli plastik czy nie są narażone na przegrzanie? Nie chcę nic drogiego bo to nie są pojemniki na stałę ale chce zapewnić odpowiednie warunki.

Aneta moje dwa klony atropurpurea przez zimę stały na dworze w donicach dobrze przezimowały bez żadnych okryć.
Moje stoją w plastikach.
Podlewam przynajmniej raz w tygodniu.
Moje posadzone w czarnych po świerkach.

Posadz w donicach jakichkolwiek tylko postaw tak, aby nie były non stop wyeksponowane na słońce. Np od strony wschodniej lub zachodniej dadza sobie radę.
Gliniane - korzeń oddycha prawdzaj palcem czy mają podłoże wilgotne dobrze będzie. Nie przelewają bo korzenie zgniją.
Ptasi gaj 10:35, 18 maj 2023

Do góry
Zakwitła mi Sanseweria po 3 latach podlewana raz w miesiącu mikstura z żelatyna.
1 płaska łyżeczka żelatyny (trzeba rozpuścić) na 1 l wody.

Anna i Ogród 2 08:54, 18 maj 2023

Do góry
Aniu nie doczekałam się z mojego kompostownika ziemi rozłożonej. Mimo, że podlewam raz przekopuje i dodaje środków do kompostowania. Nawet po 2 latach jest to nie możliwe. Jak ktoś pisze, że ma ziemię w ciągu roku poprostu nie wierzę.
Nie przejmuje się tym czy kompost rozłożony czy nie. Rozkładam na rabaty przysypie ziemią z rozłożonej darni lub z Kretowin i mam po roku prochnicza ziemię.

Podobnie, jak Ty stosuję kompost. Staram się używać ten bardziej rozłożony (dorzucam do niego dżdżownice) i bach pod rośliny. Do sadzenia
również. Nie widzę żadnych problemów z późniejszym ich wzrostem, wprost przeciwnie. Rosną zdrowo, jak na drożdżach.

Oglądałam filmiki i czytałam o metodzie kompostowania resztek wprost na rabatach i grządkach warzywnych. Resztki wrzuca się do wkopanej, podziurawionej rury i rośliny czerpią składniki wprost z rozkładającej się materii. Ta metoda kompostowania jest coraz bardziej rozpowszechnionia w świecie.
Wolę tradycyjnie kompostować. Ale ten "nowatorski" sposób użyźniania gleby dowodzi, że jak najbardziej można obdarowywać rośliny nierozłożonym kompostem.

Anna i Ogród 2 08:37, 18 maj 2023

Do góry

Z patykami już daje sobie spokój to nie na moja cierpliwość.

Glicynia może kupię trzeba kupić kantowke wkopać w ziemię lub kupić szpikulec w markecie i w to przykręcić kantowke i na górce przytwierdzić deski. Niech się kręci wokół kantówki i żerdzi. I przycinać.
Ogród w Klein Kottorz 23:00, 17 maj 2023

Do góry
daszum napisał(a)

To rzekomo rozplenica Cassians.
Jestem teraz na etapie szukania tej trawy, ale co szkółka to są inne kotki na forach i jestem zdezorientowana.
W opisach piszą, że ma kremowi-rozowe a później przechodzi w brąz kotki.
Danusiu czy ona każdego roku ma tak obfity wysyp tych kotłów?
Ogród w Klein Kottorz 22:52, 17 maj 2023

Do góry
daszum napisał(a)
Inne ogrodowe widoczki

A ja chcę się dowiedzieć. Czy to ta sama rozplenica co na poniżej zacytowanych
Ptasi gaj 22:22, 17 maj 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)

Jak dobrze, że o tym napisałaś
Mam rozpoczętą nową słoneczną rabatę. Na dno położyłam kartony. Na nie nasypałam sieczki z traw ozdobnych. Trochę cienko, ale sypnęłam ziemię kompostową na przekładkę. Kolejną warstwę kładę ze skoszonej trawy. Na to nawiozę ziemię – glina wymieszana z kompostową pół na pół.
Tak to teraz wygląda. Chyba będzie dobrze skoro ty też robisz podobnie?

Kasiu coś z tymi odpadami zielonymi i słoma trzeba zrobić.
Zastanawiałam się nad kartonami, zobaczę może dam.
Jak tyle warstw będzie to może trawa nie przejdzie.

Jeszcze skoszona trawę dam po nawożeniu tam też dużo witamin (azotu).

U mnie ziemią kompostowa to różna jest zależy w jakim kącie kompostownika jedna przerobiona inna jeszcze nie, ale oprozniam bo muszę miejsce na świeże odpady zrobić.

Jedna rabatę mam na zwalce wszystkiego, popiołu, odpady kuchenne trawa skoszona. Nie przerobione tylko ziemią przysypalam jaka tam teraz ziemią pachnąca wszystko rośnie jak na drożdżach. Więc nie należy się przejmować czy się rozłożyło.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies