Nie tak, kup wszystkie i wtedy rozstawiaj. Masz plan, w planie opisane 10 szt, ale powinno być 11. Może być nawet więcej, mogą się bardziej różnić wielkością.
Dokup kule z cisa.
Pinivit do oprysków. Szukałam jak to z tym stężeniem. Danka napisała, że 30ml na 10 litrów.
Czy to nie za mało? Napisano, dla roślin starszych- stężenie 1:25 , znaczyłoby że na 10 litrów jest 400ml. No to jak to jest????
30 ml a 400ml to chyba spora różnica.
Sposób stosowania nawozu PINIVIT:
Nawóz płynny PINIVIT stosuje się opryskując rośliny iglastych (igły, łuski) przy użyciu opryskiwacza do ochrony roślin stosując możliwe drobne rozpylanie, co zapewni równomierne naniesienie nawozu.
Stężenie roztworu użytkowego zależy do gatunku i wieku roślin i najczęściej wynosi 2 - 5%.
Optymalne stężenie dla młodych (2 - 3 tyg.) roślin świerk, sosna i modrzew wynosi 1:30 - 1:35.
Dla roślin starszych stężenie można zwiększyć stosując roztwór 1:20 - 1:25.
Dla roślin: jodła i daglezja stosuje się roztwór mniejszym stężeniu, tzn. 1:40 - 1:50.
a tu dzisiejsze przymiarki do projektu Danusi, mam na myśli kancik na tujach , i trochę mniej kamieni w piaskownicy, dużo pracy mnie czeka -, nadal czekam na podpowiedzi jakie Danusia narysowała roślinki
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu szefowej Danusi , jestem tu nowa i nie bardzo wiem jakie to są rośliny , To co chyba wiem to: duże czerwone drzewo to chyba śliwa wiśniowa Nigra, trawy, małe zielone to bukszpan, różowe to może żurawki, zielony ekran to chyba cis, drzewka ( bukszpany) na pniu, a reszta pozostaje zagadką. Proszę o pomoc będę wdzięczna
Dziękuję. Sprawdziłam w google tą czeremchę i faktycznie jest to czeremcha. W zeszłym roku miała takie czarne owoce, ale ptaki tak szybko zjadły, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Mnie też nie działa, wszystkim nie działa zapewne.
Dużo rzeczy może nie działać, za sytuację przepraszam, ale Michał jest w Japonii. Jak uda mu się to naprawi a jak nie, to musi tak zostać. Ja nie umiem nic z tym zrobić.
Gardenarium dziękuję za przeniesienie i przepraszam za kłopot.
ele2001 dziękuję za zainteresowanie i sugestię.. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem.. Tylko co z tymi "rozlazłymi".. ? Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Dziękuję za tak szybką odpowiedź
Sprawdziłam ziemia 4,5-5,5 z domieszką kompostu z kory sosnowej.
To jak już jesteśmy w temacie to odpuszczam sobie nawożenie nawozem do iglaków.
Mam w domu azofoskę czy ona będzie dobra? Wiem, że rozsypać dookoła żeby dotarło do korzenia ale ile potrzeba na takiego serba 1,6m , łyżka wystarczy (bo te opisy na opakowaniach odnośnie metrów kwadratowych troszkę mnie mylą) i kiedy powinnam je nakarmić
Pan w ogrodniczym sprzedał mi jeszcze topsin m500 i kazał pryskać nawet bez objawów. Prawda to czy nie. Jeśli prawda to po jakim czasie pierwszy oprysk i jak często powinnam to robić.
Chodzę oglądam je codziennie i jakieś zwiędnięte się wydają choć mają wilgotno.
Jak już uzyskam odpowiedź na te pytania to reszta serbów, która się u mnie pojawi będzie miała zapewniony lepszy start w życie w moim ogrodzie
pozdrawiam