To chyba do mnie
Pytałam u Przemka, bo brakuje mi zimozielonego na mojej słonecznej rabacie i zastanawiam się na szmaragdami albo cisami - stożkami.
Z lewej strony mam już tuje i ktoś mi podpowiadał, chyba nawet Przemo, żeby rozrzucić nieregularnie na rabacie tujki, tylko nie wiem czy je okiełznam cięciem do max 120 cm.
Ładnie u Ciebie wyglądają takie gęściutkie som
Drugą opcją są stożki cisowe, mam je zadołowane od zeszłego roku i mam dylemat, co wybrać?
W wolnym tłumaczeniu to spojrzenie mówi:
"O bratki się będziesz czepiała? Bierz piłkę i chodź na spacer."
No i co było robić...
Zatem u mnie dzisiaj ogrodowo nic, ale za to pieseł szczęśliwy
Kasiu zapraszam, Mama własnie kończy podusie będzie wygodniej
Do kompletu obrus uszyła, w tym roku ogród będzie ubrany.
Mam nadzieję, że uda mi się zrealizować wszystkie plany. Ciekawa jestem jak będzie ten kąt wyglądał pod koniec sezonu?
Dzień dobry,
Mam problem z rabatą przed domem. Początkowo mial to być kawałek trawnika ze szpalerem bukszpanó jednak utrzymanie pięknej zieleni na tak małym skrawku okazało się bardzo trudne. Obecnie usuneliśmy darń i nie wiemy co dalej.W załączniku przesyłam wizualizację tego co mi siewydaje , że wyglądało by fajnie.
Proszę o fachową radę
Wzielabym ten drugi, ale tylko wiosna, czyli w kwietniu, ze wzgledu na te 100 dni dzialania. W czerwcu wzielabym juz inny (nawoz PK, czyli fosfor i potas), albo zmniejszyla polecana dawke, zeby roza od sierpnia zaczela przechodzic w faze spoczynku.
Nawozy dlugo dzialajace wymagaja stalej wilgoci, zeby mogly "wypuszczac" z siebie te nawozy. Trzeba uwazac, zeby rosliny nie przelac
Kosodrzewina Wintergold wciąż świeci jak słoneczko i wprowadza trochę optymizmu.
Lada cień otworzą się kwiaty mahonii. Najładniejszy okaz miałam na froncie. W grudniu go przesadziłam na miejsce po wykopanym świerku kłującym. Chyba doznała szoku termicznego. Zobaczymy, czy się pozbiera.
Na zewnątrz zimno i wietrznie. Prace ogrodowe trzeba odłożyć na parę dni.
Kosodrzewina i świerk serbski urozmaicają teraz ten liściasty zakątek.
Ciemierniki zmieniły kolor. Wkrótce obetnę im stare liście i nawiozę. Mam sporo siewek. Dwie udało mi się przenieść na nowe miejsca. Spróbuję z kolejnymi.
Te krokusy lubię najbardziej. Niestety, podczas prac na rabatach część się zagubiła w czeluściach gleby.
Obserwuję uważnie okolice brzeziniaka. Mam nadzieję, że budki znajdą swoich lokatorów.
A nie masz rabaty, która wkrótce będzie cieniowana przez tuje?
U mnie na początku była patelnia. teraz drzewa i krzewy rosnące na południowej rabacie, rzucają cień. Wciągu 4 lat zmieniły się zupełnie warunki świetlne.
Na tym zdjęciu widać choinę Jeddeloh pod drzewem.
Część roślin musiałam wymienić. Kosodrzewina ze środka rabaty zmieniła miejscówkę na bardziej słoneczną.
Nareszcie kupiłam boski kolor mają, ciemny róż
pierwszy raz takie znalazłam,bo zawsze jasno różowe kupowałam
Skromnie ,bo tylko 2 donice przy wejsciu,ale i tak cieszą !
Witam, Od dwóch lat próbuję swoich sił na moim mini ogrodzie. Zastałam go w opłakanym stanie.. zachwaszczony, z przerośniętymi iglakami posadzonymi po środku kilkumetrowej działeczki.