Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:00, 19 maj 2019

Margerytka40 napisał(a)
Powiem Ci, że im dłużej mam u siebie rewolucję tym bardziej popadam w minimalistyczne formy. Nie wiem czy mam się z tego cieszyć czy się niepokoić

Ty masz olbrzymie pojedyncze rabaty. I na nich masz nasadzenia minimalistyczne, a że rabat jest sporo i na każdej inny minimalizm, to wrażenia monotonii nigdy nie będzie.

U mnie największy wpływ na wybór roślin i koncepcji nasadzeń miała konieczność osłonięcia się przed wiatrami i sąsiadami. Zaprawdę, powiadam Ci, widok sąsiada spożywającego obiad w bezpośredniej bliskości, do ulubionych nie należy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 19:30, 19 maj 2019

Zrozumiała w tym wypadku jest konieczność zasłonięcia. Ja tak mam tylko z ulicą, ha i te derenie jeszcze długo nie osłonią na tyle o ile chociaż. Mam myśli czy dobrze zrobiłam upierając się przy nich. Chyba bardziej brałam pod uwagę element kompozycyjny niż praktyczny. Ale... mam tam drzewa, hortki, może wszystko razem da kiedyś poczucie przesłony, może. Dalej nie widzę tam iglastego żywopłotu a wplatanie czegoś zimozielonego w derenie burzy mój minimalizm. Pozostaje czekać i mieć nadzieję
Gosiek33 20:09, 19 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pod brzoza Youngii rośnie trzmielina oskrzydlona i hortensja. Obie podsadzone kuklikiem. Rośnie tam jeszcze bergenia i trzcinnik Overdam.

Niezwykle uspokajający widok
Makusia 20:12, 19 maj 2019

"Dyrektory w stanie pezekwitania" myślałam, że rzecz ma się o sąsiadach, co to się otynkowali

HAniu w tych kamionkowych naczyniach, to rośliny masz w donicy, a kamionka robi za osłonę? Bo nabyłam dzisiaj dwie makutry i nie wiem, jak technicznie w nich coś wsadzić.
KasiaLangier 20:19, 19 maj 2019

Pilnie czytam wszystkie wskazówki, mocno podziwiam minimalistyczne ogrody, ale serducho najgłośniej mi bije gdy widzę taka bujność, jak u Ciebie. Masz przepiękny ogród, gdzie przyroda ma szansę "panoszyć" się w kontrolowany sposób.
Gruszka_na_w... 20:26, 19 maj 2019

Makusia napisał(a)
"Dyrektory w stanie pezekwitania" myślałam, że rzecz ma się o sąsiadach, co to się otynkowali

HAniu w tych kamionkowych naczyniach, to rośliny masz w donicy, a kamionka robi za osłonę? Bo nabyłam dzisiaj dwie makutry i nie wiem, jak technicznie w nich coś wsadzić.

Dyrektory to nasze rodki.
Kamionka jest bardzo wrażliwa. Na zimę koniecznie trzeba ją przenieść pod dach. Rośliny sezonowe sadzę w plastikowej doniczce z odpływem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:27, 19 maj 2019

KasiaLangier napisał(a)
Pilnie czytam wszystkie wskazówki, mocno podziwiam minimalistyczne ogrody, ale serducho najgłośniej mi bije gdy widzę taka bujność, jak u Ciebie. Masz przepiękny ogród, gdzie przyroda ma szansę "panoszyć" się w kontrolowany sposób.

Kontrolowane panoszenie - bardzo mi się to określenie podoba.

Mnie czasem serducho też bije w ogrodach nowoczesnych. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, ze nie byłabym w stanie sprostać pielęgnacji takiego ogrodu. W nim każdy wąs trawy, chwasty w żwirku, nierównomierność wzrostu powodują dysonans optyczny.
la_estrellita 22:33, 19 maj 2019

Nadrobiłam wszystko, powzdychałam. Wracając do tematu rukoli to dla mnie najbardziej udany duet to rukola + feta do tego granat i winegret i jest sałatka. Można też fetę rozpuścić na patelni, dodać do niej dosłownie na minutę rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i wymieszać z gorącym makaronem i jest obiad w 10 minut.
Gruszka_na_w... 22:39, 19 maj 2019

la_estrellita napisał(a)
Nadrobiłam wszystko, powzdychałam. Wracając do tematu rukoli to dla mnie najbardziej udany duet to rukola + feta do tego granat i winegret i jest sałatka. Można też fetę rozpuścić na patelni, dodać do niej dosłownie na minutę rukolę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i wymieszać z gorącym makaronem i jest obiad w 10 minut.

Bardzo dziękuję za przepisy. Bardzo w moim guście, bo oszczędne w czasie.

Feta i granat= bardzo ciekawy duet.

Edit: zrobiłam! Bardzo smaczne. Wejdzie z pewnością do stałego jadłospisu.
Gruszka_na_w... 20:51, 20 maj 2019

Wybrałam się dzisiaj na zapłocie. Mam wreszcie drzewa, a żywopłot fajnie już poprzerastał panele.

W miejsce po wyciętych dwóch oliwnikach posadziłam męczącego się w chaszczach klona Henry'ego. Z dosadzania drugiego drzewka zrezygnowałam ze względu na biegnące na wysokości kilku metrów przewody.

Tuż obok rośnie klon Ginnala. Coś mu podjada liście.
Klony dwa- oba pięknie się przebarwiają jesienią.W miarę szybko rosną.

Na przedpłociu rosną również jarząby szwedzkie. Wystawa północna, więc działki nie zacienią. Tempo przyrostu bardzo wolne.

Przez dziurę po wyciętym świerku kłującym zajrzałam do wnętrza. Przedburzowe światło nieco wyostrzyło kolory, ale i tak zgrzyta mi ten świerkowy niebieski stożek. Kolumnowe jałowce trzeba przyciąć na igiełkę. Muszę już to robić z drabiny. Przy okazji skrócę świerka. I myślę, czy go zostawić.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies